Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 12. un 13. jūlijā. FOTO. VIDEO
Sestdien jūras piekrastē – no Liepājas līdz pat Ainažiem tiks svinēti tradicionālie Zvejnieksvētki.
Kultūra
2014. gada 11. jūlijs, 09:15

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 12. un 13. jūlijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Ko darīt šajā nedēļas nogalē ir pārpārēm. Pirmām kārtām jau piekrastē svinēs tradicionālos Zvejnieksvētkus, kuros noteikti vajadzētu notiesāt kādu kūpinātu reņģīti, izbraukt jūrā un sasveicināties ar jūras valdnieku Neptūnu. Šis ir īstais laiks doties arī uz Pasaules koru olimpiādi.

Savukārt Cēsis notiek tradicionālās Imantdienas, būs ne tikai Imka, bet arī „Turaidas roze” un „Autobuss debesīs”. Bauskā pulcēsies kantrimūzikas cienītāji. Virknē pilsētu un novadu notiek ar pilsētu svētki – Vecpiebalgā, Lubānā, Smiltenē, Viļakā un citviet. Daudz pārsteidzošu jaunumu arī izstāžu zālēs.

1. Zvejnieksvētki jūrmalciemos

Sestdien, 12. jūlijā, atzīmēsim ikgadējos Zvejnieksvētkus, kuru neatņemama tradīcija ir jūras valdnieka Neptūna sagaidīšana, zvejnieku zābaka mešana, vizināšanās ar kuģīšiem un laivām, zaļumballe, kā arī citas jautrības. Svētki tiks svinēti visā Latvijas piekrastē, bet vislabāk to gaisotni, protams, varēs sajust kādā no Latvijas jūrmalciemiem:

* Salacgrīvā Jūras svētki sāksies jau pusdesmitos no rīta ar dažādām sportiskām aktivitātēm un vizināšanos jūrā ar zvejas kuģiem (bez maksas), darbosies ar svētku tirdziņš. Tieši pusdienlaikā ar muzicēšanu un aizraujošiem šoviem notiks svētku atklāšana. Astoņos vakarā Zvejnieku parka estrādē uzstāsies leģendārā grupa „Pērkons”, pēc koncerta sekos svētku balle, kurā spēlēs „Vēja muzikanti” un „Keksi”, bet pusnaktī būs svētku uguņošana. Sīkāk internetā: www.salacgriva.lv.

* Savukārt Zvejnieksvētku galvaspilsēta Roja 12. jūlijā visus aicina uz jautriem svētkiem un lielāko pludmales ballīti Ziemeļkurzemes piekrastē. Programmā jau no pulksten 10.00: kuģi, nāras, tradicionālā Jūras valdnieka vizīte un muzikāls strīpaino reisa eskorts kopā ar augstajiem jūras viesiem Rojas ielās, nenopietnas zvejniekspēles, pavisam nopietnas sporta spēles un mači virves vilkšanā, milžu cīņas skotu svārkos, bērnu pludmale, vizināšanās ar kuģiem un jahtām, zivzup, mandele un citas atraktivitātes un koncerti. Astoņos vakarā pludmalē sāksies koncerti un ballēšanās līdz rītas. Rojas pludmalē uzstāsies tādi mākslinieki kā Normunds Rutulis, grupa „PeR”, Ivo Fomins, „Dzelzs vilka” Jauno Jāņu orķestris, Olga Rajecka, DJ Ufo, Viktors Lapčenoks un citi. Sīkāk internetā: www.roja.lv.

* Toties Carnikavā sestdien svinēs Gaujmalas Zvejnieksvētkus. Gaujas krastā pie Novadpētniecības centra un Carnikavas zvejnieku bāzes vietas no pulksten 11.00 līdz 16.00 notiks dažādas tematiskas ar zvejniecību saistītas aktivitātes kā lieliem, tā maziem – virves vilkšanas un zābaku mešanas sacensības, glābšanas riņķa mešana, zolītes turnīrs, daiļamata meistaru izstrādājumu tirdziņš, būs arī bufetes, spēles un atrakcijas bērniem. Vakarā Carnikavas parkā būs deju kolektīvu koncerts „Tacis taisa 3. traci" un zaļumballe līdz pirmajiem gaiļiem. Sīkāk internetā: www.tourism.carnikava.lv.

* Bet Lapmežciema pludmalē Zvejnieksvētki 12. jūlijā sāksies ar dažādām sportiskām aktivitātēm pulksten 11.00. Divos pēcpusdienā jūras krastā visi sagaidīs Jūras valdnieku Neptūna un sāksies svētku oficiālā atklāšana. No pulksten 17.00 koncerti, kuros uzstāsies

grupa „Credo”, tautisko deju kolektīvi, Ieva Kerevica, Liene Šomase un Andris Ērglis ar grupu. Desmitos vakarā sāksies zaļumballe kopā ar grupām „Dakota” un „Mazā ģilde”. Sīkāk internetā: www.lapmezciems.lv .

* Tāpat Zvejnieksvētkus svinēs arī

Engurē

,

Pāvilostā

un

Liepājā

.

2. Imantdienas Cēsīs

Klāt pienākušas arī tradicionālās Imantdienas. Ar jaunu komponista Imanta Kalniņa dziesmu pirmatskaņojumiem 12. jūlijā pulksten 20.00 Cēsu Pils parka estrādē notiks ikgadējās Imantdienas. Šogad komponista mūzikas svētki piedāvās trīs atšķirīgas, bet saturiski piesātinātas koncerta daļas, kurās netrūks dažādu īpašu pārsteigumu.

Koncerta pirmajā daļā muzicēs grupa „Turaidas roze”. Pēc vairāku gadu eksperimentiem tā Imantdienās atskaņos jaundarbus, kā arī priecēs ar populārākajām sava repertuāra dziesmām. Kopā ar grupas solistiem Olgu Rajecku un Uģi Rozi muzicēs arī dziedātāja Līga Priede.

Otrajā daļā uzstāsies mūzikas projekts „Raxtu Raxti”, kas atskaņo Imanta Kalniņa dziesmas tautas mūzikai pietuvinātā skanējumā. Kolektīva pamatu veido vairāki grupas „Autobuss debesīs” mūziķi un pazīstami tautas mūzikas izpildītāji - Kristīne Kārkle-Puriņa un Edgars Kārklis.

Koncerta trešajā daļā muzicēs grupa „Autobuss debesīs” kopā ar pazīstamiem aktieriem - Artūru Skrastiņu, Karīnu Tatarinovu un Juri Jopi. Koncerta noslēdzošajā daļā izskanēs arī vairākas labi pazīstamas, bet koncertos ļoti sen nedzirdētas dziesmas no komponista daiļrades zelta fonda. Imantdienu noslēgumā sagaidāma publikas sadziedāšanās.

Biļešu cenas: 10 – 30 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.cesis.lv.

3. Saiešana slātaviešu garā „Vecpiebalga atver durvis”

Šonedēļ Vecpiebalgas novada Dzērbenes, Inešu, Kaives, Taurenes un Vecpiebalgas pagastos jau trešo gadu norisinās kultūras un mākslas nedēļa jeb saiešana slātaviešu garā „Vecpiebalga atver durvis”. Tajā Vecpiebalgas novada ļaudis, pašdarbības kolektīvi un viesmākslinieki gādājuši par īpašu festivāla programmu dažāda vecuma apmeklētājiem - gan mazajiem skatītājiem, gan amatu prasmju zinātājiem, gan mākslas un mūzikas mīļotājiem. Saiešanas viesus visos piecos pagastos gan memoriālajos muzejos, gan pagastu kultūrvēsturiskajās vietās un brīvdabas estrādēs sagaida neaizmirstamas tikšanās ar tematiskiem kultūras notikumiem, māksliniekiem un novada pašdarbības kolektīviem.

Svētku nedēļas kulminācijas pasākums - Gundara Ignata un Jāņa Lūsēna ar Egīla Zirņa dziesmu pantiem iestudētais muzikālais lieluzvedums „Augstā dziesma, skani, skani!” - noritēs Alauksta estrādē sestdien, 12.jūlijā, pulksten 16.00. Uzvedumā piedalīsies aktieri Uldis Dumpis, Uldis Anže, Ivars Puga, Ģirts Ķesteris, Andris Keišs, Aigars Vilims, Baiba Neja, Marta Līne, Mārtiņš Meiers un Dace Everss.

Vēl sestdien, 12. jūlijā, no pulksten 10.00 līdz 15.00 Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku ekspozīcijā „Vēveri” noritēs Audēju diena. Būs arī tirgus slātaviešu gaumē. Savukārt no pulksten 12.00 līdz 18.00 Vecpiebalgā svinēs Senās pils svētkus, kuru laikā Vecpiebalgas pilsdrupās uzstāsies senās mūzikas grupa „Obscurus Orbis” un notiks seno cīņu paraugdemonstrējumi, kurus prezentēs klubs „Heiligenberg”. Starplaikos pasākuma apmeklētāji varēs izbaudīt viduslaiku virtuves labumus.

Svētku nedēļa noslēgsies svētdien, 13.jūlijā, pulksten 12.00 ar dievkalpojums Vecpiebalgas luterāņu baznīcā un tam sekojošo Ievas Akurateres koncertprogrammu pulksten 14.00. Sīkāk internetā: www.vecpiebalga.lv .

4. Aiviekstes svētki

Lubānas novadā sestdien, 12. jūlijā, notiks tradicionālie novada svētki - Aiviekstes svētki, kuru moto šogad ir „Radi prieku!”.

Jau no astoņiem rītā Lubānas novada iedzīvotājus modinās Cesvaines orķestris, bet skvērā pie strūklakas būs kopīgās svētku brokastis pie garā saimes galda. Deviņos rītā sākas darboties Amatnieku tirdziņš. Pulksten 10.00 – koncerts luterāņu baznīcā, pie strūklakas būs arī dažādas atraktivitātes bērniem, notiks arī sporta sacensības.

Pulksten 11.00 notiks folkloras kopu un kapelu koncerts „Rodi prieku tautas dziesmā”, kā arī Mednieku trofeju izstādes atklāšana. Pusdienlaikā pie pilsētas estrādes būs sacensības „Piedzīvojums uz Aiviekstes”. Pēcpusdienā notiks arī Tautas deju kolektīvu koncerts „Rodi prieku dejā”, vokālo ansambļu un koru koncerts „Rodi prieku dziesmā”, Motociklistu parādes brauciens, Madonas teātra studijas „Pilnpiens” improvizācijas teātra izrāde un citi pasākumi.

Septiņos vakarā pilsētas estrādē koncertēs brāļi Auzāni un Slavenais Jersikas orķestris, bet tieši pusnaktī būs svētku uguņošana. Uz visiem pasākumiem ieeja bez maksas. Sīkāk internetā: www.lubana.lv.

* Jāpiebilst, ka šajā nedēļas nogalē pilsētas un novadu svētkus svin arī Kocēnu un Amatas novados, Viļakā un Smiltenē, kā arī Jērcēnu un Vecates pagastos.

Ēriks Ešenvalds: „Aiviekste” (izpilda koris „Vox Animae”)

5. Bauskas kantrī mūzikas festivāls

Savukārt Bauskā piektdien un svētdien, 11. un 12. jūlijā, kārtējo reizi Bauska pulcēsies daudzi pašmāju kantrī mākslinieki un viesi no ārzemēm. Arī šogad neizpaliks koncerts pie „Rimi” lielveikala, ko iecienījuši Bauskas iedzīvotāji un pilsētas viesi.

Kantrī mūzikas festivāls „Country Bauska” pirmo reizi notika 1999. gada jūlijā un tā iniciators bija Latvijas Radio 2 kantrī mūzikas programmas vadītājs Uldis Ozoliņš. Par šāda festivāla organizēšanu sapnis tika izsapņots vismaz no astoņdesmito gadu beigām, kad bija jau redzēti analogi festivāli citviet Baltijā, bet vēlāk Eiropā un ASV. Latvijā tas bija jauns projekts un bija svarīgi tam izvēlēties atbilstošu vietu, skaistu vidi, plašu teritoriju, ne pārāk tālu no Rīgas, vieglas transporta pieejas. Par labāko viņš izvēlējās Bauskas Pilskalna estrādi.

Bauskas kantrī festivāla atklāšana notiks piektdienas, 11. jūlija, vakarā pulksten 19.00. Atklāšanas koncertā uzstāsies „Jukebox”, Evija Sloka un „Klaidonis”, „Sestā jūdze” un „Music Road Pilots” (Nīderlande), pēc kura sekos Nakts balle ar grupu Klaidonis.

Sestdien, 12. jūlijā, no pulksten 12.00 līdz 16.00 notiks festivāla bezmaksas koncerts pie „Rimi” lielveikala. Savukārt no pieciem pēcpusdienā Pilskalna estrādē jau sāksies festivāla programma: līnijdeju mācību stunda, uzstāsies „Tequila”, „Sepa” (Lietuva), „Emburgas zēni”, Pits Andersons un „The Swamp Shakers”, „Savannah” (Nīderlande), Billy Yates, kā arī Apvienotais zvaigžņu koris. Festivāls noslēgsies ar Nakts balli, kurā spēlēs „Sestā jūdze”.

Biļešu cenas: 10 eiro (vienai dienai, „Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.countrybauska.lv .

Pits Andersons un „The Swamp Shakers”

6. Pasaules koru olimpiāde Rīgā

Rīgā sākusies 8. Pasaules koru olimpiāde, kas ir lielākais pasaules koru mūzikas festivāls, kurš ilgs līdz 19.jūlijam. Rīgā pulcējušies piecu kontinentu 73 valstu 460 koru 27 000 dalībnieki. Šo dienu laikā Rīgas koncertzālēs un parkos norisinās konkursi 29 kategorijās, meistarklases un semināri, īpaši un draudzības koncerti, dalībnieku gājiens un daudzi citi pasākumi. Tā kā, ja esat šajās brīvdienās galvaspilsētā, varat ieplānot kāda koru olimpiādes pasākuma apmeklējumu:

* Piektdien, 11. jūlijā, pulksten 20.00 „Arēnā Rīga” uzstāsies viena no vadošajām vokālajām džeza grupām pasaulē - profesionāls a capella kvintets no Zviedrijas „The Real Group”. Biļešu cenas: 10 – 55 eiro.

* Sestdien, 12. jūlijā, pulksten 19.00 „Arēnā Rīga” notiks viena no koru olimpiādes uzvarētāju apbalvošanām. Tādas šajās dienās būs vairākas. Jāteic, ka apbalvošanas ceremonijas ir paši emocionālākie Pasaules koru olimpiādes mirkļi. Biļešu cenas: 3 eiro.

* Svētdien, 13. jūlijā, pulksten 15.00 Pasaules koru olimpiādes čempionu koncerti sāksies gan Latvijas Universitātes Lielajā aulā, gan Rīgas Kongresu namā (biļešu cenas: 15 – 20 eiro). Savukārt Mežaparka Lielajā estrādē pulksten 21.00 notiks olimpiādes Lielkoncerts. Tas būs unikāls koncerts, kurā uzstāsies pasaules apvienotais koris. Koncertā atskaņos mūziku no dažādiem kontinentiem, dažādās valodās, bet vienotā izpratnē par mūzikas īpašo spēju tuvināt tautas un kultūras. 10 tūkstošiem Latvijas koru dziedātāju līdzās Mežaparka estrādē stāsies aptuveni 7000 dziedātāju no visas pasaules (biļešu cenas: 10 – 50 eiro).

Pasaules koru olimpiādes noslēguma svinīgā ceremonija un koncerts notiks nākamnedēļ – 19. jūlijā pulksten 20.00 „Arēnā Rīga”. Tie ir tikai daži koru olimpiādes pasākumi, sīkāku programmu meklējiet internetā: www.singriga.lv . Biļetes uz pasākumiem iegādājamas „Biļešu paradīzes” tīklā.

7. Izstāžu ceļvedis: ēdelīgie dinozauri kapos, Vidzemes jautrie muzikanti un vecās grāmatas jaunajā Gaismas pilī

* Vēl nedēļu – līdz nākamajai sestdienai, 19. jūlijam, Vecrīgas mākslas galerijā „Mākslas banka" (Jaunielā 14) ir skatāma mākslinieces Daces Runčas personālizstāde „Prieks, kur tu rodies?". Par savu jaunāko personālizstādi māksliniece saka: „Te redzami gleznieciski fiksēti svaigākie šī gada mirkļi, kas ir parādījušies kā prieka avots, mazi karodziņi dzīves kartē, kas rāda, kur smelties prieku. Lai gan prieks ir it visur, tikai jāmāca sevi to saskatīt un noķert.

Šajā izstādē redzami tādi noķerti prieka mirkļi, pieķerti uz audekla, atstājuši savas prieka pēdas krāsu dzidrumā un košumā, otas vilcienā, paletes naža triepienā, gleznojuma stāstā. Katrs gleznojums ir dalīšanās priekā un iedvesmā.” Sīkāk internetā: www.makslasbanka.lv.

* Jaunajā Gaismas pilī - Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāta starptautiskā izstāde „1514.Grāmata.2014”. Tajā skatāmas no lielākajām Eiropas bibliotēkām uz Rīgu atceļojušās vairāk nekā 80 grāmatas, kas izdotas 1514. gadā.

Šīs unikālās grāmatas sniedz unikālu un dziļi personisku iespēju nokļūt 500 gadu senā pagātnē - saprast, ka grāmata bija un ir spēcīgs medijs ikviena cilvēka dzīvē - arī tad, ja kāds apgalvo, ka grāmatas nelasa. Izstāde būs skatāma līdz nākamā gada 1. aprīlim. Sīkāk internetā: www.lnb.lv.

* Liepājas muzeja (Kūrmājas prospektā 16/18) Mazajā izstāžu zālē līdz 3. augustam skatāma mākslinieka Raida Kalniņa personālizstāde „Nelaime ciematā jeb dinozauri izēd kapus”. Jauno mākslinieku mākslas kritiķis Jānis Borgs raksturo šādiem vārdiem: „Raids Latvijas mākslas telpā ir savrupa personība, kas izkopj komiksu, savdabīgu seriālu manierē ieturētu stāstījuma formātu.

Ar nervozu, jūtīgu līniju mākslinieks veido šausmu ainiņas un nekrofilus motīvu, kas no darba uz darba stāsta kādu nelaimi nesošu stāstu. Raida darbos atdzīvojas veiksmīga kūlas dedzinātāja, no kapiem iznākuši mirušie un nelaimīgos vajājoši nelabie gari. Ar grafiskiem un glezniecības līdzekļiem mākslinieks attīsta dažādas nekrofīlijā un šausmu stāstu sižetos balstītas kompozīcijas.” Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Savukārt Liepājas muzeja ekspozīcijas „Liepāja okupāciju režīmos” telpās (Klāva Ukstiņa ielā 7/9) atklāta Liepājas Universitātes maģistra studiju programmas „Māksla“ pirmā izlaiduma absolventu kopizstādi „Cianovīns”. Izstādē savus darbus cianotipijas tehnikā izstādīs pieci bijušie studiju programmas „Māksla” kursabiedri – Aivars Rozenbahs, Dace Lejēja, Zane Beģe - Begge, Anita Zīverte un Solvita Spirģe - Sēne.

Mākslinieki savu sadarbību raksturo ar vārdiem: „Mūsu dzīves moto meklējams modernista Šarla Bodlēra vārdos: „Vienmēr vajag būt noreibušam – no vīna, no dzejas, no mīlestības, varbūt no tikuma... Kā jums labāk tīk...” Mēs piebilstam: „Noreibt var arī no mākslas, tāpēc vērojiet, vērtējiet un baudiet”.” Jāpiebilst, ka cianotipija (cyan - no grieķu valodas „tumši zila viela”) ir viena no tā saucamajām alternatīvajām (ne-sudraba) fotogrāfijas drukas tehnikām. Izstāde „Cianovīns” būs skatāma līdz 3. augustam. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma izstāde par muzicēšanas tradīcijām Vidzemē 20. gadsimta pirmajā pusē, kurā demonstrēti dažādi mūzikas instrumenti, to attīstība, izplatība un spēlēšanas tradīcijas, kā arī fotoattēli, atmiņas, stāsti par kapelu veidiem, to sastāvu, instrumentu izmantojumu un ziņas par muzikantiem, kas savulaik spēlējuši Vidzemē.

Izstāde būs skatāma līdz gada beigām – 31. decembrim. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Silvija Irēna Mauriņa/poga.lv, Ieva Lūka/LETA, Ieva Čīka/LETA