Dailes teātris priecīgi sāk jauno sezonu: Džilindžers aicina turpmāk nekašķēties. FOTO
Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Dž.Dž.Džilindžers savus aktierus rosināja vismaz šosezon neieslīgt sīkumos un nekašķoties.
Kultūra
2014. gada 24. jūlijs, 11:22

Dailes teātris priecīgi sāk jauno sezonu: Džilindžers aicina turpmāk nekašķēties. FOTO

Jauns.lv

Dailes teātra kolektīvs ticies pirmajā 95. sezonas sanāksmē, lai pēc teātra direktora Andra Vītola un mākslinieciskā vadītāja Dž.Dž.Džilindžera uzrunām sāktu darbu pie sezonas jauniestudējumiem. Aktieri izskatījās atpūtušies un smaidīgi.

Kā nu kurš Dailes teātra aktieris pavadījis šīs vasaras atvaļinājumu. Citi filmējušies krievu kino projektos, citi pašmāju reklāmās un vasaras teātru projektos, bet trešie – atteikušies no darba piedāvājumiem un ģimenes lokā baudījuši vasaru, sēņojuši, ogojuši un apkopuši savas saimniecības.

Aktieri visi kā viens uz pirmo sanāksmi, kas norisinājās Dailes teātra Lielajā zālē, ieradās priecīgā noskaņojumā. Teātra mākslinieciskais vadītājs Dž.Dž.Džilindžers, uzrunājot klātesošos, slavēja teātri par stabilitāti un panākumiem Latvijā, bet novēlēja nākotnē gūt starptautisku atzinību, jo pēdējo gadu laikā teātris nav piedalījies starptautiska mēroga teātra festivālos un izrādījis savas izrādes ārpus Latvijas robežām. „Jāstrādā, lai pārvarētu šo psiholoģisko robežu un nospraustu mērķi tomēr kļūt par teātri, kurš ir atpazīstams starptautiskā arēnā. Novēlu, sākot ar šo sezonu, visiem likt kopā savu kreatīvo varēšanu un radošo potenciālu, lai mēs beidzot šīs robežas pārkāptu. Tas mums ir jāizdara un tas mums ir pa spēkam, jo citādāk nav jēgas visu laiku vārīties savā sulā. Mēs esam to pelnījuši, jo mums ir ļoti spēcīgi aktieri. Panākumi atkarīgi arī no tā, vai mēs visi vienotā dūrē katrs savā pozīcijā maksimāli izdarīsim, netērējot laiku un enerģiju savstarpējiem kašķiem,” tā aktierus uzrunāja Džilindžers.

Pēc sanāksmes aktieri devās uz teātra jumta, kur tradicionāli fotografējās jaunās sezonas kopbildei.

Dailes teātra 95. sezona sāksies ar vairākiem jaunumiem. Pirmā jaunās sezonas pirmizrāde notiks 31. augustā – tā būs izrāde bērniem „Pīters Pens”, ko iestudē režisore Laura Groza-Ķibere, pēc Džeimsa Metjū Berija stāsta dramatizējuma, bet tulkojuma autore ir Evita Mamaja. 1. un 2.septembrī plānots arī pasākums „Nosvini skolas sākumu Dailes teātrī kopā ar Pīteru Penu, Vendiju, kapteini Āķi un citiem Nekurnekadzemes varoņiem!”. Ir izsludināts arī bērnu un jauniešu fotokonkurss „Ceļojums uz Nekurnekadzemi”.

Nākamā Lielās zāles pirmizrāde plānota 19.septembrī - Lī Hola traģikomēdija „Vakariņas ar Elvisu”, kam režisors ir Jans Villems van den Boss. 14.novembrī plānota Gistava Flobēra melodrāmas „Bovarī kundze” pirmizrāde, to iestudēs lietuviešu režisors Rolands Atkočūns. Nākamo Lielās zāles iestudējumu veidos Dž.Dž.Džilindžers – 9.janvārī notiks Maksima Gorkija drāmas „Saules bērni” pirmizrāde. Pavasarī Dailes teātrī atgriezīsies bulgāru režisors Aleksandrs Morfovs, kurš veidos Kena Kīzija drāmas „Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu” iestudējumu, kam pirmizrāde paredzēta 20.martā.

Sezonas pirmā pirmizrāde Mazajā zālē būs melodramatiskajai komēdijai „Divi kapteiņi” – ar paša rakstīto lugu Dailes teātrī debitēs krievu scenārists, kino režisors un producents Genādijs Ostrovskis. Pirmizrāde plānota 21. septembrī.

Pēc skatītāju lūguma līdz 31.jūlijam ir pagarināta Dailes teātra 2014./2015.gada sezonas abonementu maiņa un pārdošana.

2014./2015.gada sezonā Dailes teātra štatā noticis arī papildinājums un aktieru pulkam pievienosies divi jauni aktieri – Kaspars Zāle un Edijs Zalaks.

Kasjauns.lv/Foto: Santa Sergejeva