Kokļu mūzikas ziemas festivāls 2014 "Kokļu skaņas ziemas mirdzumā"
Festivāla koncertu programmas ir veidotas kā krāšņas kolāžas no dažādu gadsimtu un stilu mūzikas.
Kultūra
2014. gada 2. decembris, 17:52

Kokļu mūzikas ziemas festivāls 2014 "Kokļu skaņas ziemas mirdzumā"

Jauns.lv

No 6. līdz 28. decembrim pirmo reizi Latvijā notiks kokļu mūzikas ziemas festivāls „Kokļu skaņas ziemas mirdzumā”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Festivāla iniciatore ir koklētāju ansambļa „Cantata” vadītāja Anda Eglīte, kura mūsdienu mūzikas kameransambļa „Altera Veritas” sastāvā ieguvusi Latvijas Lielās mūzikas balvu 2003 un laikraksta ”Diena” gada balvu kultūrā 2004. Festivāla „Kokļu skaņas ziemas mirdzumā” ietvaros notiks seši koncerti piecos dažādos Latvijas dievnamos – Rīgā Sv. Jēkaba katedrālē, Lutera Evaņģēliski Luteriskajā (Torņkalna) baznīcā un Sv. Pētera baznīcā, kā arī Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā un Jelgavas Sv. Annas baznīcā.

Kokļu mūzikas ziemas festivāla „Kokļu skaņas ziemas mirdzumā” ietvaros klausītājiem būs vienreizēja iespēja vairāku vakaru garumā iepazīt kokles īpašā skanējuma daudzveidīgās nokrāsas. Koncertos kokle skanēs gan kā solo instruments (gan etnogrāfiskā kokle, gan modernizētais instruments – koncertkokle), gan dažādu kameransambļu un pat kamerorķestra sastāvā. Kokles unikālais tembrs savīsies ar arfas, vijoles, klarnetes, saksofona, ērģeļu, marimbas, čella, blokflautas skanējumu un cilvēka balss plūdumu, tādējādi radot klausītāja dzirdei neierastu, pārsteidzoši krāsainu un vienlīdz arī dvēseliski trauslu skaņu kopumu.

Festivāla koncertu programmas ir veidotas kā krāšņas kolāžas no dažādu gadsimtu un stilu mūzikas - sākot no tādu pasaulē pazīstamu komponistu kā Ludviga van Bēthovena, Volfganga Amadeja Mocarta, Antonio Vivaldi, Johana Sebastiana Baha skaņdarbiem līdz pat mūsdienām - Ērika Ešenvalda, Mārtiņa Brauna, Jāņa Lūsēna un Valta Pūces skaņdarbiem, kā arī tieši šim festivālam komponētiem Latvītes Cirses un Līgas Ančevskas skaņdarbiem - pirmatskaņojumiem.

Koncertos uzstāsies pazīstamākie Latvijas koklētāji un kokļu ansambļi, kā arī īpašie festivāla viesi – senās mūzikas ansamblis „Inégalité Mystique”, meiteņu koris „Via Stella” un solisti – Latvīte Cirse (etnogrāfiskā kokle), Biruta Ozoliņa (balss, etnogrāfiskā kokle), Inga Šļubovska (soprāns), Juris Vizbulis (tenors) un Indriķis Veitners (saksofons).

Festivāla koncertu programmu skatīt ŠEIT. Festivāla noslēguma koncerts 28. decembrī plkst. 17.00 Rīgas Svētā Pētera baznīcā (Skārņu ielā 19, Vecrīgā). Tajā piedalīsies – koklētāju ansambļi „Kārta”, „Accorda”, „Cantata”, „Balti”, „Dzītari”, „Raksti”, „Pūt` vējiņi”, „Liepa”, Iecavas mūzikas un mākslas skolas koklētāju ansamblis „Uguntiņa”, Jūrmalas mūzikas vidusskolas koklētāju ansamblis, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas koklētāju ansamblis, Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolas koklētāju ansamblis un solisti – Biruta Ozoliņa (etnogrāfiskā kokle, balss) un Indriķis Veitners (klarnete, saksofons), Megija Bruce (kokle), Kristīne Eltermane (kokle) un Dārta Tisenkopfa (arfa), Inga Šļubovska (soprāns), meiteņu koris „Via Stella”.

Ieejas maksa noslēguma koncertā  EUR 7.00, skolēniem, studentiem un pensionāriem EUR 3.00. Biļetes „Biļešu paradīzes” kasēs un internetā no 3. decembra.

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto