Izvērtēs "Saskaņas" ieceri pareizticīgo Ziemassvētkus noteikt par brīvdienu
Kopumā Latvijā ir aptuveni 400 000 pareizticīgo un vecticībnieku.
Sabiedrība

Izvērtēs "Saskaņas" ieceri pareizticīgo Ziemassvētkus noteikt par brīvdienu

Jauns.lv

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijām partijas "Saskaņa" ierosinājumu noteikt, ka 7.janvāris - diena, kad pareizticīgie un vecticībnieki svin Ziemassvētkus, - Latvijā ir jānosaka par brīvdienu.

Izvērtēs "Saskaņas" ieceri pareizticīgo Ziemassvēt...

"Saskaņas" deputātu iesniegtie grozījumi likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām paredz, ka arī 7.janvāris ir svētku diena.

Par šī likumprojekta nodošanu komisijām nobalsoja 50 deputāti, kuri pārstāv gan opozīcijas, gan koalīcijas partijas, pret bija 19 parlamentārieši, tostarp nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāti, Raimonds Bergmanis (ZZS), Arturs Kaimiņš (LRA), Atis Lejiņš (V) un Veiko Spolītis (V). Vēl 13 koalīcijas deputāti balsojumā atturējās, bet četri parlamentārieši no dažādām partijām balsojumā nepiedalījās.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka Ziemassvētki Latvijā kā svētku dienas ir 24., 25., un 26.decembrī. Tomēr Ziemassvētki, kurus pareizticīgie un vecticībnieki svin 7.janvārī, nav šajā likumā noteikti kā svētku diena.

Kopumā Latvijā ir aptuveni 400 000 pareizticīgo un vecticībnieku, un, atzīstot par svētku dienu arī 7.janvāri, tiktu veicināta sabiedrības integrācija. Likuma izmaiņu iniciatori arī piebilst, ka šādi grozījumi labvēlīgi ietekmēs pareizticīgo un vecticībnieku attieksmi pret valsts varu.

"Saskaņa" jau iepriekšējos gados vairākkārt ir rosinājusi līdzīgas izmaiņas, taču parlamenta vairākuma atbalstu šī iecere līdz šim nav guvusi.

LETA / Foto:  Ieva Lūka, LETA