Jaunpils pils atdzimst pēc 2023. gada vētras – atjaunošanas darbi veiksmīgi pabeigti
foto: Publicitātes foto
Jaunpils pils atdzimst pēc 2023. gada vētras – atjaunošanas darbi veiksmīgi pabeigti.
Novadu ziņas

Jaunpils pils atdzimst pēc 2023. gada vētras - atjaunošanas darbi veiksmīgi pabeigti

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jaunpils pils, viens no ievērojamākajiem Tukuma novada un Latvijas kultūras pieminekļiem, gada laikā piedzīvoja būtiskus atjaunošanas darbus, kas bija nepieciešami un nekavējoties uzsākti pēc postošās 2023. gada 7. augusta vētras radītajiem bojājumiem. Tukuma novada pašvaldība ir gandarīta paziņot, ka darbi ir veiksmīgi pabeigti šī gada septembrī. Pils ir pilnībā sagatavota, droša un pieejama apmeklētājiem.

Jaunpils pils atdzimst pēc 2023. gada vētras – atj...

Vētra, kas skāra Jaunpili un tuvējās teritorijas, izraisīja nopietnus bojājumus vēsturiskajam Jaunpils pils kompleksam, informē Elīna Zviedre, Tukuma novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste. Spēcīgais vējš un lielgraudu krusa kopā ar lietusgāzēm smagi sabojāja jumtu, fasādes elementus un pils tornīša senlaicīgās konstrukcijas, kā arī pils dienvidu spārnā izsita lielāko daļu logu un sabojāja to rāmjus. Savlaicīga pašvaldības rīcība un sadarbība ar profesionāļiem ļāva ātri novērtēt situāciju un sākt nepieciešamu atjaunošanu. Darbu apjoms bija ievērojams un izrādījās krietni lielāks nekā sākotnēji plānots, taču, pateicoties profesionālai komandai un sadarbībai, būvniekiem izdevās saglabāt pils vēsturisko autentiskumu, vienlaikus nodrošinot tās ilgtspējību nākotnē.

foto: Publicitātes foto
 Jaunpils pils atdzimst pēc 2023. gada vētras – atjaunošanas darbi veiksmīgi pabeigti.
Jaunpils pils atdzimst pēc 2023. gada vētras – atjaunošanas darbi veiksmīgi pabeigti.

Atjaunošanas darbu ietvaros tika veikti nozīmīgi pils infrastruktūras uzlabojumi:

  • Jumta seguma atjaunošana – bojāto jumta nesošo konstrukciju protezēšana (demontējot bojāto detaļu un montējot jaunu), esošo jumta nesošo konstrukciju antiseptēšana, nodrošinot augstvērtīgu aizsardzību pret laikapstākļiem un saglabājot pils vēsturisko izskatu. Tika nomainīti dakstiņi visā jumta plaknē un atjaunota vējmala, karnīze un putnu barjera, tai skaitā veikta skursteņu galu erodējušo mūra daļu pārmūrēšana un skursteņu apmetuma remonts, lai novērstu turpmākus bojājumus mitruma ietekmē.
  • Pils tornīša atjaunošana – torņa kolonnu koka protezēšana, torņa ārsienas kapara skārda apdares remonts, torņa kolonnu kapara pieslēguma montāža un jaunas jumta torņa pamatnes konstrukcijas izbūve.
  • Logu nomaiņa – esošie logi, kas bija cietuši vētrā, tika restaurēti, logu vērtnes demontētas, protezētas un krāsotas, un logi iestikloti ar jauniem stikliem, izmantojot kvalitatīvus materiālus, lai nodrošinātu estētisko saskaņu ar pils arhitektūru.
  • Fasādes remonts – vētras laikā bojātās fasādes daļas tika rūpīgi atjaunotas, izmantojot materiālus un tehnikas saskaņā ar diplomēta speciālista rekomendācijām vēsturiskā mūra un apmetuma konservācijas darbiem, lai maksimāli saglabātu pils vēsturisko izskatu, vienlaikus nodrošinot mūru aizsardzību.
  • Iekšējo telpu remonts – vētras izraisīto bojājumu dēļ atsevišķas telpas tika atjaunotas un pielāgotas mūsdienu prasībām, saglabājot to autentiskās iezīmes.

Būvdarbus veica būvniecības uzņēmums SIA “Pretpils”, kopējās būvniecības izmaksas sasniedza 1 248 848,79 EUR. No šīs summas 450 421,20 EUR tika segti kā apdrošināšanas atlīdzība, kas saņemta par vētras nodarītajiem bojājumiem. 310 161 EUR no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” šā gada 20. februārī Ministru kabinets ar rīkojumu piešķīra Tukuma novada pašvaldībai 2023. gada 7. augusta dabas stihijas laikā Jaunpils pilij radīto postījumu novēršanai. Savukārt pils rīkotajā labdarības koncertā “Ar mūziku pret vētru” un ziedojumu kontā tika saziedoti 26 483,38 EUR, kurus izmatoja vētras radīto seku novēršanas darbiem. Pārējo nepieciešamo finansējumu 461 783,21 EUR apmērā nodrošināja Tukuma novada pašvaldība no budžeta līdzekļiem. 

foto: Publicitātes foto
 Jaunpils pils atdzimst pēc 2023. gada vētras – atjaunošanas darbi veiksmīgi pabeigti.
Jaunpils pils atdzimst pēc 2023. gada vētras – atjaunošanas darbi veiksmīgi pabeigti.

Papildus būvniecības līgumam pašvaldība noslēdza arī līgumu ar SIA “CPB” par būvuzraudzību 10 648 EUR apmērā, kas nodrošināja darbu izpildes kvalitāti un atbilstību būvniecības standartiem. Autoruzraudzību veica SIA “Jaunpils projekti”, līguma summa 7027,68 EUR.

Pašvaldība lepojas ar paveikto darbu un izsaka pateicību visiem, kas piedalījās atjaunošanas procesā – būvniekiem, sabiedrības pārstāvjiem, Jaunpils un Tukuma novada iedzīvotājiem, kā arī visiem ziedotājiem, kuri atbalstīja pils atjaunošanas darbus. "Šī solidaritāte apliecina, cik svarīgs ir šis vēsturiskais piemineklis mums un sabiedrībai kopumā. Jaunpils pils ir ne tikai vēsturiskā mantojuma pērle, bet arī spilgts piemērs tam, kā, sadarbojoties vietējai sabiedrībai, pašvaldībai un valsts institūcijām, iespējams atjaunot un saglabāt mūsu kopīgās vērtības, tādējādi iedvesmojot nākamās paaudzes," saka Zviedre.

Atjaunotā Jaunpils pils pēc pabeigtajiem darbiem turpina būt nozīmīgs kultūras centrs, piesaistot ne tikai vietējos iedzīvotājus, bet arī tūristus no visas Latvijas un ārvalstīm. Tā kalpo kā vieta, kurā notiek gan dažādi kultūras pasākumi, gan tūristu ekskursijas.