Latvijā nereģistrēta jauniešu kustība Briseles gaiteņos lobē Palestīnas intereses
foto: Juris Rozenbergs
Kustība "Par brīvu Palestīnu" Latvijā nav reģistrēta un lielākoties ir zināma, pateicoties vairākām publiskām akcijām. Vienā no tām kāds no dalībniekiem līdzi bija paņēmis plakātu ar antisemītisku saukli par spīti tam, ka kustība jau iepriekš izpelnījās nosodījumu par šī saukļa lietošanu sociālajos tīklos.
Sabiedrība

Latvijā nereģistrēta jauniešu kustība Briseles gaiteņos lobē Palestīnas intereses

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Septembra beigās uz Briseli devās Latvijā ar vairākiem skandaloziem mītiņiem atpazīstamību iemantojusī kustība “Par brīvu Palestīnu”. Šis formējums oficiāli nav nekur reģistrēts, taču ir iekļauts Eiropas komiteju un asociāciju koordinācijā Palestīnai (ECCP) šīs organizācijas loma – Eiropas līmenī aizstāvēt Palestīnas intereses un likt šķēršļus Eiropas Savienības (ES) sadarbībai ar Izraēlu.

Latvijā nereģistrēta jauniešu kustība Briseles gai...

Par ceļojumu uz Briseli jauniešu kustība izstāstīja savā “Facebook” lapā. “Šonedēļ kustības “Par brīvu Palestīnu” pārstāvji devās uz Briseli, lai sadarbībā ar Eiropas komiteju un asociāciju koordināciju Palestīnai (ECCP) tiktos ar jaunievēlētajiem Eiropas Parlamenta deputātiem un veidotu sarunu par iespēju strādāt pie ES-Izraēlas Asociācijas nolīguma pārtraukšanas,” teikts šajā ierakstā.

ECCP tika dibināta 1986. gadā. Tā apvieno 45 organizācijas un kustības no 20 Eiropas valstīm, tai skaitā no Latvijas un Lietuvas.

ES-Izraēlas Asociācijas nolīgums ir brīvās tirdzniecības līgums, kas kopš 2000. gada ir daudzkārt palielinājis no/uz Izraēlu tirgoto ieroču, informācijas tehnoloģiju un citu produktu apjomu, norāda kustība.

Gazā notiekošo kustības pārstāvji dēvē par genocīdu un Izraēlu – par agresorvalsti. Tiek arī norādīts, ka ES valstīm, saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, ir pienākums nepieļaut genocīdu un ES valstis – tai skaitā Latvija – nedrīkst pārdot “agresorvalstij” ieročus, informācijas tehnoloģijas un citus produktus, kas “veicina palestīniešu teritoriju okupāciju un genocīda turpināšanos Gazā”. Kā ierasts, kustība savās publikācijās uz apgalvojumos izvairās pieminēt 2023. gada 7. oktobra notikumus Izraēlā.

Kustība “Par brīvu Palestīnu” norāda, ka šogad ir kļuvuši par ECCP biedru. Tas skan nedaudz jocīgi, ņemot vērā, ka pati kustība Latvijā nekādā veidā nav reģistrēta un “oficiālākā” tās izpausme ir lapa iekš “Facebook” un bilžu konts iekš “Instagram”.

Viesojoties Briselē, esot organizētas sarunas ar jaunievēlētajiem ES deputātiem, lai “aicinātu tos veikt darbu, kas mazinātu ES līdzdalību un padarītu genocīdu un okupāciju grūtāku, pārtraucot tirdzniecības saites ar Izraēlu”.

Latvijas EP deputāti jauniešus ignorēja

Jauns.lv sazinājās ar kustību, lai vaicātu – kas apmaksāja neoficiālās domubiedru grupas ceļojumu uz Briseli, ar cik un kuriem Eiroparlamenta deputātiem jaunieši tikās.

Ceļojumu uz Briseli apmaksāja ECCP, norāda jaunieši. Kopumā ECCP pārstāvji 23. un 24. septembrī tikās ar 37 EP deputātiem un deputātu asistentiem no deviņām valstīm – Zviedrijas, Francijas, Itālijas, Somijas, Spānijas, Īrijas, Dānijas, Slovēnijas un Beļģijas. Kustības “Par brīvu Palestīnu” biedri tikās ar sešiem EP deputātiem vai deputātu asistentiem no četrām valstīm.

Tikšanās notika ar EP deputātes no Somijas Sallas Auras (Salla Aura) asistentu (EPP), EP deputāti no Spānijas Hanu Džalūlu (Hana Jalloul) (S&D), EP deputāta Načo Sančeza Amora (Nacho Sanchez Amor) asistentu (S&D), Īrijas pārstāvi Andersonu Finleju (Anderson Finlay) (MaMa), EP deputātu no Dānijas Peru Klausenu (Per Clausen) (The Left) un EP deputāti no Īrijas Ketlīnu Funčionu (Kathleen Funchion) (The Left).

“Nosūtījām uzaicinājumus arī EP deputātiem Mārtiņam Staķim un Nilam Ušakovam, bet, diemžēl, nesaņēmām atbildes ne no viena. Izvēlējāmies tieši šos deputātus, jo priekšvēlēšanu kampaņas laikā šo deputātu partijas deva mājienus sabiedrībai, ka viņi ir starptautiskā tiesiskuma pusē Palestīnas sakarā. It īpaši Mārtiņa Staķa partija “Progresīvie”,” portālam Jauns.lv paskaidroja kustības pārstāvji.

Oficiāls statuss nemaz nav nepieciešams

Jauns.lv sazinājās arī ar Briselē bāzēto nevalstiskās organizācijas statusā esošo ECCP, lai noskaidrotu, vai tiešām nekādā veidā nereģistrētā jauniešu grupa no Latvijas ir uzņemta tās biedru sastāvā.

“Jā, apstiprinām, ka kustības pārstāvji nesen pievienojās mūsu organizācijai kā dalībnieki un pirms pusotras nedēļas bija Briselē, lai piedalītos sarunās ar EP deputātiem un ES amatpersonām, tostarp Eiropas Komisijas pārstāvjiem,” teikts ECCP rakstiskā atbildē, “Mēs apzināmies, ka viņi vēl nav oficiāli reģistrēti, tomēr tas nav šķērslis, lai kļūtu par mūsu koalīcijas dalībniekiem.”

Jauns.lv iepriekš jau vēstīja, ka šī gada februārī kustība “Par brīvu Palestīnu” organizēja gājienu, kurā vienai no dalībniecēm līdzi bija par antisemītisku atzīts sauklis “No upes līdz jūrai!” uz plakāta. Valsts policija (VP) notikuma vietā ar konkrēto dalībnieci veica pārrunas.

Iepriekš kustība izpelnījās plašu nosodījumu, jo šo saukli lietoja savu pasākumu popularizēšanai sociālajos tīklos. Pēcāk gan tās pārstāvji uzsvēra, ka kustība nav antisemītiska un, rīkojot nākamās akcijas, aicināja apmeklētājus nenest līdzi šādu atribūtiku.

Jauns.lv iepriekš arī noskaidroja, ka vismaz daļu no šiem pasākumiem organizēja kāds Olivers Bērzs un Dārta Treimane. Abas personas ir maz zināmas publiskā vidē, aktīvistu aprindās.

Kā par drošību atbildīgais februāra pasākumā tika pieteikts Maksims Jakušins – arī maz zināms aktīvists, kurš, kā Jauns.lv iepriekš noskaidroja, bija viens no rīkotājiem gājieniem pret Valsts aizsardzības dienesta ieviešanu.