Trešdienu pēcpusdienās Vidzemes tirgū, kurš citās nedēļas dienās ir pustukšs, sākas varena rosība.

Cenas un piedāvājums Vidzemes Nakts tirdziņā

Līdz Miķeļiem (29. septembrim) esot jānovāc visa raža un tā jāsaliek apcirkņos. Kad raža novākta, to var sākt vest uz ...

Sabiedrība

FOTO: smukākās baravikas Rīgā? Ko un par cik pārdod Vidzemes nakts tirgū

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tautas gudrība vēsta, ka līdz Miķeļiem (29. septembrim) lauciniekiem ir jānovāc visa raža un tā jāsaliek apcirkņos. Kad raža novākta, to var sākt vest arī uz tirgu. Jauns.lv apmeklēja pirmo pēcMiķeldienas iktrešdienas zemnieku Nakts tirdziņu Vidzemes (Matīsa) tirgū, aprunājās ar zemniekiem un lūkojas ko un par cik rīdziniekiem piedāvā lauku labumu audzētāji un gādātāji.

FOTO: smukākās baravikas Rīgā? Ko un par cik pārdo...

Uz tirdziņu bija sabraukuši vairāki desmiti zemnieki un rudens labumu gādātāji gan no galvaspilsētas tuvējās apkārtnes, gan arī tālākām vietām un piedāvāja visu, ko vien var vēlēties – sākot no ikdienišķajiem kartupeļiem, sīpoliem un burkāniem un beidzot ar izmeklētiem kārumiem. Bija gan lielas baravikas un asie čili pipari, gan medus un cidoniju sīrups. Par apmierinājumu pārdevējiem par pircējiem nevarēja sūdzēties – reti kuram tirgotājam iznāca uz kādu pusminūti atvilkt elpu.

foto: Rojs Maizītis
Vidzemes pusē bagātīga sēņu raža no Kurzemes – Rendas pagasta.
Vidzemes pusē bagātīga sēņu raža no Kurzemes – Rendas pagasta.

Monta no Viduskurzemes – Rendas „Priežsalām” rīdziniekiem piedāvāja izcilas baravikas (15 eiro kilogramā) un citas sēnes: „Ļoti gaidījām tās baravikas. Beidzot sagaidījām, bet tūlīt tās arī beigsies. Jau bija pirmās salnas un tad jau tūlīt sēnes arī beigsies. Kurzemē vienu brīdi sēnes nebija. Baravikas bija, piemēram, Aizkraukles pusē. Bet jāzina vietas, kur tās aug; nav jau tā, ka tās visur aug. Ja zina, kur aug, var atrast. Salīdzinot ar pērno gadu, šogad baraviku ir mazāk, bet ne dārgāk. Citus gadus raža ir lielāka un labāka, bet tas nav ietekmējis sēņu dārdzību.”

Jānis no Vircavas pagasta bišu un cidoniju dārza „Ievgravas” piedāvāja plašu cidoniju sīrupu klāstu, kā arī pašus cidoniju augļus: „Cidoniju raža šogad bija normāla, neskatoties uz to, ka mums Jelgavas pusē bija jāpiedzīvo vētra. Sanāca tā, ka cidoniju krūmi kādas dažas dienas pastāvēja ūdenī. Mums ir māls un mālā ūdens jau ļoti lēni iesūcas. Bet beigās raža normāla. Maksā apmēram tāpat kā pērn (2,50 eiro kilogramā). Piedāvāju Dobelē selekcionēto šķirni „Rasa”. Tur ir vairākas šķirnes, piemēram, pirms diviem gadiem piereģistrēja tādu šķirni kā „Jānis”.” Viņš ieteic visiem cidonijas, jo tagad jaunās šķirnes vairs „nekož” jeb nedur - tās vairs nav tādas kā senos laikos – ar ērkšķiem.

foto: Rojs Maizītis
Vidzemes Nakts tirgū bez pirkuma nepaliks neviens.
Vidzemes Nakts tirgū bez pirkuma nepaliks neviens.

Savukārt Kārlis no Tukuma novada Zantes pagasta „Vīksnām” piedāvāja ābolus: „Ar āboliem šogad ir labi tiem, kas bijuši tik čakli, ka kokiem izveidojuši vainagus un parūpējušies, lai nebūtu slimības un kaitēkļu. Viņiem ir daudz un skaisti āboli, kurus tagad tirgojam par pusotru-diviem eiro kilogramā. Cenas tādas pašas kā pērn. Ābolu pašreiz ir vairāk nekā pagājušajā gadā, bet tas īsu brīdi... Lai tie būtu arī vēlā rudenī un ziemā, āboli rūpīgi jānolasa un jāuzglabā. Rudens bija ļoti silts, tikpat karsts kā vasarā, līdz ar to āboli strauji pārgatavojas un birst. Un šai ziņā, kā saka, var līdzēt ledus pagrabs kā Oskaram no „Zvejnieka dēla” jeb dzesētava.”

Toties Ronalds no Jelgavas novada Valgundes piedāvā Latvijai daudz eksotiskāku produktu – asos čili piparus par 12 līdz 15 eiro kilogramā. Viņam siltumnīcā aug vairāki desmitu šķirņu. Un pērk labi, bet ne jau kilogramiem, jo garšas uzlabošanai jau pietiek tikai ar vienu pipariņu.

foto: Rojs Maizītis
Latvijas gardie āboli – no pusotra līdz diviem eiro kilogramā.
Latvijas gardie āboli – no pusotra līdz diviem eiro kilogramā.

Lūk, vēl dažas cenas Vidzemes Nakts tirgū: apšu bekas – pieci eiro, bet gailenes – četri eiro litrā; burkāni un bietes – viens eiro kilogramā; kartupeļi – 0,80 līdz 1,50 eiro kilogramā (atkarībā no šķirnes un lieluma); arī tomātu kilograms maksā atkarībā no šķirnes – līdz 3,50 eiro; tomāti – trīs-četri eiro kilogramā; paprika – četri eiro kilogramā; sīpoli – 1,20, kabači – 1,40, bet puķkāposti – 2,50 eiro kilogramā. Jauns.lv cenas Vidzemes Nakts tirgū uzreiz pēc Miķeļiem aplūkoja arī pirms gada, un jāsecina, ka, salīdzinot ar pērno gadu, cenas lielākoties nav mainījušās. Ja nu vienīgi puķkāpostu kilograms maksāja par puseiro vairāk.