Ābolu ordenis šogad tiks pasniegts Ilzei Grāvītei
foto: LETA
Dārzkopības institūta vadošā pētniece, augļkope Ilze Grāvīte.
Novadu ziņas

Ābolu ordenis šogad tiks pasniegts Ilzei Grāvītei

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šogad 13. reizi tradicionālajos Ābolu svētkos, kas notiks 5.oktobrī Dārzkopības institūtā Dobelē, tiks pasniegts augstākais augļkopības nozares apbalvojums - "Ābolu ordenis", ko piešķir par augstu profesionālo meistarību, kas ir sekmējusi nozares atpazīstamību un attīstību. Ābolu ordeņa kavaliere šogad ir Dr. agr. Ilze Grāvīte, Dārzkopības institūta pētniece, LBTU docente.

Ābolu ordenis šogad tiks pasniegts Ilzei Grāvītei ...

Ilze Grāvīte Dārzkopības institūtā strādā kopš 2007.gada. Darbu institūtā uzsākusi bez iepriekšējas pieredzes zinātnē, bet īsā laikā (8 gados) pabeigusi studijas maģistratūrā un doktorantūrā, 2014.gada jūnijā iegūstot doktora grādu lauksamniecībā. Kopš 2011.gada strādā par pētnieci, zinātniskais darbs saistīts ar pētījumiem plūmju selekcijā, šķirņu izvērtēšanā un agrotehnisko pētījumu jomā. Jau no pirmajiem darba gadiem viņa parādījusi sevi kā erudītu, zinātkāru, pamatīgi un nopietni analizēt spējīgu zinātnisku darbinieci. Ilzi raksturo nopietna attieksme pret pētījumiem, tieksme meklēt jaunus, neordinārus risinājumus, izzināt problēmas dziļi un analītiski. Viņas vadībā pabeigta plūmju šķirņu izvērtēšana un izdalīšana no Zviedrijas - Latvijas selekcijas programmas materiāla, kā rezultātā iesniegtas reģistrācijai 5 šķirnes. Ilze regulāri lasa lekcijas un vada kursus augļkopjiem, ir ļoti pozitīvi novērtēta lektore. Lieliski sadarbojas ar savas jomas uzņēmējiem, kopīgi meklējot jaunus, neordinārus risinājumus arī sarežģītās situācijās. Tāpat pētniece ir publicējusi populārzinātniskus rakstus dažādos ar nozari saistītos žurnālos, jau 8 gadus ir Elektroniskā žurnāla "Profesionālā Dārzkopība" redaktore, piedalījusies Dārzkopības institūta izdoto grāmatu un praktisku ieteikumu sagatavošanā.

Dārzkopības institūta un Dobeles novada pašvaldības augļkopības nozares apbalvojuma - Ābolu ordeņa - pasniegšana ir viena no nozīmīgākajām Ābolu svētku tradīcijām, taču bez tradicionālās ordeņa pasniegšanas arī šogad Ābolu svētkos iecerētas daudzveidīgas un aizraujošas aktivitātes.

Rudens ražas un amatnieku tirdziņā pulcēsies novada un apkārtnes mājražotāji, stādaudzētāji un augļkopji, konditori u.c., lai piedāvātu labāko, kas nācis no dabas. Pop-up virtuve "Izgaršo rudeni" gādās par viesu vēderpriekiem - tajā būs iespēja mieloties ar dažādiem no āboliem gatavotiem ēdieniem un dzērieniem, savukārt visas dienas garumā gan lielus, gan mazus sulīgo svētku apmeklētājus ar burvju trikiem pārsteigs iluzionists Valdemars Weiss, veiklību pārbaudīs un par jautrību rūpēsies pasākuma aģentūras "Smaidu darbnīca" animatori, kuri piedāvās dažāda veida lielformāta koka spēles visai ģimenei. Nav aizmirsts arī par sportiskā dzīvesveida piekritējiem - TSK "Sprīdītis" aicinās piedalīties orientēšanās spēlē "Meklē mani ābolos", bet zinātkārie tiks laipni gaidīti pārbaudīt zināšanās foto spēlē "Zināt`kāre".

Svētku kulminācijā apmeklētājus priecēs grupas "Kautkaili" koncerts, kurā muzikālā pārsteiguma pamatā ir eksperimenti ar nostalģiju mūzikā, apvienojot latviešu 90.-to gadu alternatīvo popmūziku ar pasaulīgu soulmūziku, izmantojot mūsdienīgus skaņu trikus. Neizpaliks arī profesionālas un vērtīgas Dārzkopības institūta zinātnieku konsultācijas augļkoku audzēšanā, ko sniegs institūta vadošie pētnieki Laila Ikase un Edgars Rubauskis.