26. septembrī visaptverošo valsts aizsardzības mācību “Namejs 2024” viesu un mediju dienā Valsts policijas Pretterorisma vienības OMEGA snaiperi kopā ar militārajām vienībām demonstrēja sadarbības un kaujas spējas.

“Namejs 2024” viesu un mediju diena

26. septembrī visaptverošo valsts aizsardzības mācību “Namejs 2024” viesu un mediju dienā Valsts policijas Pretterorisma vienības OMEGA snaiperi kopā ar ...

Sabiedrība

FOTO: policija, glābēji un armija rāda, ko spēj! Ar vērienīgu demonstrāciju atrāda "Namejs 2024" norisi

Jauns.lv

Ceturtdien, 26. septembrī Ādažu militārajā poligonā Latvijas karavīri un zemessargi no visām Nacionālo bruņoto spēku vienībām demonstrēja vienību kaujasspējas.

FOTO: policija, glābēji un armija rāda, ko spēj! A...

Visiem interesentiem bija iespēja vērot militāro un civilo partneru savstarpējo sadarbību, kas apliecināja to spēju ātri un efektīvi reaģēt uz dažāda veida drošības apdraudējumiem. Mācību ietvaros savstarpējo sadarbību demonstrēja Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde, Nodrošinājuma pavēlniecība, Gaisa spēki, Militārā policija, Valsts policija, Valsts robežsardze, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests un NATO vienības Latvijā. 

Konteksts

Lai pilnveidotu un stiprinātu spēju veikt uzdevumus valsts apdraudējuma gadījumā, Latvija no 3. septembra līdz 8. oktobrim norisinās visaptverošās mācības "Namejs 2024". Tās notiek sadarbība ar Civilās aizsardzības Operacionālās vadības centru, tostarp Valsts kanceleju un nozaru ministrijām, to padotības iestādēm, valsts drošības iestādēm, vairākām pašvaldībām un komersantiem, sniedzot valsts aizsardzības vajadzībām nepieciešamo atbalstu, tādējādi stiprinot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu Latvijā. 

"Reaģējot uz mainīgajiem drošības izaicinājumiem, Latvijas valsts aizsardzības sistēmai jābūt visaptverošai un jābalstās visas sabiedrības un valsts institūciju gatavībā pārvarēt krīzi, kā arī noturībā pret ārējo ietekmi," norāda Nacionālie bruņotie spēki.

Visaptveroša valsts aizsardzības sistēma ietver ne tikai valsts aizsardzības jomas vai valsts pārvaldes institūcijas, bet arī privātā sektora pārstāvjus, uzņēmumus, nevalstiskās organizācijas, iedzīvotājus un citas personas. Visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas mērķis ir sekmēt valstiski svarīgu funkciju darbību plānošanas, koordinēšanas un partnerības sistēmas izveidošanu starp valsts institūcijām, kā arī privāto sektoru, nevalstiskajām organizācijām un iedzīvotājiem. Praktiskais visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas uzdevums ir katrai valsts institūcijai noteikt konkrētus uzdevumus un lomu valsts aizsardzībā.