"Normāla parādība" par karsta kriteni Riekstukalnā nav jābrīnās, norāda dabas aizsargi
foto: ekrānuzņēmums no video
Krasta kritene Baldones pusē.
Novadu ziņas

"Normāla parādība" par karsta kriteni Riekstukalnā nav jābrīnās, norāda dabas aizsargi

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jauns.lv šodien ziņoja par iespējamu karsta kriteni netālu no Baldones, Riekstukalnā, par ko liecinājā "Facebook" publicēta informācija.

"Normāla parādība" par karsta kriteni Riekstukalnā...

Vietnē "Facebook" publicētajā video redzams prāvs iegruvums, kurā sakrituši tur augošie koki. Video autore norāda, ka kritenes platums varētu būt aptuveni 15 metri.

Šādas kritenes veidojas, izšķīstot iežiem un izskalojumu dēļ rodoties apakšzemes tukšumiem, kas ar laiku iebrūk.

Dabas aizsardzības pārvalde portālam Jauns.lv skaidro, ka karsta kritenes konkrētajā reģionā ir normāla dabiska parādība, taču šādas situācijas uzraudzība vai mērīšana nav Dabas aizsardzības pārvaldes kompetencē.

Konkrētā kritene nav veidojusies nevienā no aizsargājamām dabas teritorijām.

Latvijā ir vairākas vietas, kur iespējams aplūkot izveidojušās karsta kritenes. Latvijā karsta kritenes ir izveidojušas vietās, kur zem augsnes kārtas ir ģipša, dolomīta vai kaļķakmens slānis, kas saskarē ar gruntsūdeņiem šķīst un aizskalojas. Šajā vietā pazemē rodas tukšums, kuru klāj vien neliela augsnes kārta. Brīdī, kad augsne virs tukšās vietas vairs nevar noturēties, tā iebrūk, veidojot piltuves formas bedri, kas var būt vairākus metrus dziļa un plata. Paredzēt, kur izveidosies nākamā karsta kritene, iespējams, tikai veicot ļoti rūpīgu ģeodēzisko izpēti.