Kur Latvijā var apskatīt karsta kritenes, un kāda tām saistība ar karstumu?
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Kur Latvijā var apskatīt karsta kritenes, un kāda tām saistība ar karstumu?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Meklējot interesantas apskates vietas, vairākos Latvijas novados var atrast karsta kritenes, turklāt par to veidošanos ik pa laikam vēsta arī ziņu raidījumos.

Latvijā karsta kritenes ir izveidojušas vietās, kur zem augsnes kārtas ir ģipša, dolomīta vai kaļķakmens slānis, kas saskarē ar gruntsūdeņiem šķīst un aizskalojas. Šajā vietā pazemē rodas tukšums, kuru klāj vien neliela augsnes kārta. Brīdī, kad augsne virs tukšās vietas vairs nevar noturēties, tā iebrūk, veidojot piltuves formas bedri, kas var būt vairākus metrus dziļa un plata. Paredzēt, kur izveidosies nākamā karsta kritene, iespējams, tikai veicot ļoti rūpīgu ģeodēzisko izpēti.

Tikko izveidojušās karsta kritenes var būt ļoti dziļas, un to malās lieliski var redzēt zemes profilu – dažādo slāņu šķērsgriezumu. Tas kritenēm piešķir savdabīgu šarmu. Tiesa, nesen izveidojušās karsta kritenes ir būt bīstamas, jo no to malām ik pa brīdim nobrukt augsne vai paplašināties pati kritene. Laikam ejot, kritenes piepildās ar nogruvušo augsni, kļūst seklākas, malas apaug ar augiem un kokiem. Īpaši šarmantas ir tās karsta kritenes, kas piepildās ar pazemes ūdeni un pārtop par skaistiem, nedaudz mistiskiem ezeriņiem. Visas karsta kritenes ir aizsargājami dabas objekti un iekļautas Natura 2000 tīklā.

Kur Latvijā var apskatīt krasta kritenes?

* Skaistkalnes karsta kritenes. Skaistkalne, Bauskas novads.
* Ezernieku karsta kritenes. Allaži, Siguldas novads.
* Rīteru karsta kritenes. Koknese, Aizkraukles novads.
* Klintaines karsta kritenes. Klintaine, Aizkraukles novads.