1dienas
19stundas
39minūtes
31sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Valsts augu aizsardzības dienests pagājušajā nedēļā konstatējis četrus pārkāpumus
foto: Valsts augu aizsardzības dienests
Mēslo lauku.
Sabiedrība

Valsts augu aizsardzības dienests pagājušajā nedēļā konstatējis četrus pārkāpumus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) pagājušajā nedēļā konstatējis četrus pārkāpumus, liecina dienesta publiskotā informācija.

Valsts augu aizsardzības dienests pagājušajā nedēļ...

VAAD inspektori pagājušajā nedēļā veikuši 43 augu aizsardzības līdzekļu lietošanas, sešas mēslošanas līdzekļu lietošanas un 32 ekoshēmu prasību ievērošanas pārbaudes.

Par iespējamiem augu aizsardzības līdzekļu lietošanas prasību pārkāpumiem saņemti divi ziņojumi, uz kuru pamata veiktas pārbaudes. Augu aizsardzības līdzekļu lietošanas prasību pārbaudēs paņemts viens augu paraugs.

Pārbaudēs konstatēti četri pārkāpumi, tostarp nav veikta lauku vēsture un uzskaite par iegādātajiem mēslošanas līdzekļiem, nav sastādīts kultūrauga mēslošanas līdzekļu plāns kārtējai gada ražai, izmantota normatīviem neatbilstoša augu aizsardzības līdzekļu lietošanas iekārta, kā arī izkliedēti kūtsmēsli laikā, kad tas nav atļauts.

VAAD ir 1998. gadā izveidota valsts tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir nodrošināt kultūraugu un mežu resursu ilgtspējīgu izmantošanu, aizsardzību un aprites uzraudzību, lai saglabātu to bioloģisko daudzveidību, veicinātu sabiedrības drošību un pasargātu apkārtējo vidi no iespējamā augu aizsardzības un mēslošanas līdzekļu radītā piesārņojuma, radīt priekšnoteikumus, lai lauksaimniekiem būtu pieejams vesels un kvalitatīvs pavairojamais materiāls, kā arī palielinātu produktivitāti un lauksaimniecības konkurētspēju.