Viedokļi

"Ungārijas tauta ir nonākusi ļoti neapskaužamā situācijā": Andris Kulbergs par "nepaklausīgo" Ungāriju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ungārijas prezidenta Viktora Orbāna "klans" valsti uzsēdinājis uz trijžubura āķa un līdz ar to visa ungāru tauta nonākusi ļoti neapskaužamā situācijā. Nākotnes draudus tai un arī visai Eiropai rada tas, ka valsts ir aizņēmusies milzīgus līdzekļus no autokrātiskajiem režīmiem, tai skaitā Krievijas un Ķīnas, teic Saeimas deputāts Andris Kulbergs.

"Ungārijas tauta ir nonākusi ļoti neapskaužamā sit...

Ungārija arvien uzskatāmāk kļūst par Eiropas Savienības melno avi. Ungārijas prezidents Viktors Orbāns ilgu laiku centās bloķēt finansiālā atbalsta piešķiršanu Ukrainai, kā vienīgais ES dalībvalsts līderis kopš pilna mēroga Ukrainas kara sākuma ir ticies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Bet tagad Ungārija kā vienīgā ES valsts pieņēmusi lēmumu ļaut iebraukt Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem bez drošības pārbaudēm, kas nozīmē, ka tālāk viņi varēs ceļot uz citām Šengenas zonas valstīm. Līdz ar to Lielais jautājums: “Ko Eiropai iesākt ar Ungāriju?” To Jauns.lv uzdeva Saeimas deputātam Andrim Kulbergam (Apvienotais saraksts).

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ungārija mums ir tāds "ļoti karsts kartupelis", ņemot vērā to, ka tā ir gan Šengenas zonas, gan NATO dalībvalsts, teic Saeimas deputāts Andris Kulbergs.
Ungārija mums ir tāds "ļoti karsts kartupelis", ņemot vērā to, ka tā ir gan Šengenas zonas, gan NATO dalībvalsts, teic Saeimas deputāts Andris Kulbergs.

Ungārija mums ir tāds “ļoti karsts kartupelis”, ņemot vērā to, ka tā ir gan Šengenas zonas, gan NATO dalībvalsts. “No vienas puses Ungārija ir NATO rotācijā, ņem dalību mūsu gaisa telpas monitorēšanā un sargāšanā. Bet no otras puses tur ir autokrātijas režīms pret demokrātiju. Autokrātija grib iznīcināt demokrātiju, kurai nu ir jāstiprina savas pozīcijas, neļaut autokrātijai ņemt virsroku. Diemžēl Ungārijas Orbāna klans stipri vairāk velk autokrātijas virzienā. To mēs redzam no tā dīvaini īpatnējām draudzībām vai siltām jūtām pret autokrātijas spilgtākajiem diktatoriem. Šajā ziņā Ungārijas rīcība tiešā veidā apdraud Šengenas zonu un demokrātiju, jo Ungārija fiziski ir Eiropas centrā. Ungārijas tauta, diemžēl, ir nonākusi ļoti neapskaužamā situācijā. Tas, ko viņi dara, ietekmē arī mūsu Šengenas režīmu. Ungārija ir aizņēmusies milzīgus līdzekļus no autokrātiskajiem režīmiem, tai skaitā Krievijas un Ķīnas, un ir uzsēdusies uz tāda kā trijžubura āķa. Un šis āķis ir ļoti bīstams, jo mēs labi zinām, kā šīs sviras izmanto autokrātiskie režīmi,” saka Andris Kulbergs.