Tava izglītība
2024. gada 16. augustā, 05:25

VIDEO: patiesība par meliem. Mākslīgā intelekta ietekme uz studiju procesu

Madara Rudzīte

Jauns.lv

Latvijas vadošā un ietekmīgākā augstskola Latvijas Universitāte (LU) mākslīgo intelektu (MI) pieņēmusi kā neatņemamu tagadnes un nākotnes studiju procesa sastāvdaļu. Lai arī pasaulē joprojām nav rīka, kas noteiktu mākslīgā intelekta radītu tekstu studentu rakstu darbos, un pagaidām tas lielā mērā balstās uz studentu godaprātu un pasniedzēju acīgumu, augstskolas mācībspēki ir pārliecinājušies, ka cilvēka prātu MI tik un tā neaizstās.

VIDEO: patiesība par meliem. Mākslīgā intelekta ie...

Lai palīdzētu LU darbiniekiem un studējošajiem MI sniegtās iespējas studijās un pētniecībā izmantot jēgpilni un vienlaikus noteiktu robežas, cik daudz un kādos gadījumos MI izmantošana ir pieļaujama, universitāte ir izstrādājusi vadlīnijas mākslīgā intelekta izmantošanai studiju procesā.

Vadlīnijās minēti arī konstatētie MI trūkumi, piemēram, tas mēdz piedāvāt tekstus, kas aizskar cilvēku reliģisko pārliecību, etnisko piederību, ievērotas nepilnības arī datu aizsardzības jomā. Tāpēc augstskola MI lietotājiem iesaka vienmēr kritiski izvērtēt MI piedāvātās atbildes.

LU Izglītības inovāciju nodaļas vadītājas Mārītes Seiles ieskatā uz MI ir labi raudzīties kā uz papildu sarunu partneri līdztekus dzīvam cilvēkam, bet ne vairāk. Domājot par studiju nākotni, viņa komentē: “Mākslīgā intelekta rīki pasaulē ir uz palikšanu, par to diskusiju nav. Tās valstis, kuras iemācīsies pēc iespējas ātrāk integrēt MI rīkus izglītībā, būs vinnētājas. [..] Manuprāt, būtu nepieciešama vienošanās un mērķtiecīga darbība vismaz Baltijas valstu grupā, ideāli, ja Eiropas Savienības grupā, kas strādā pie mākslīgā intelekta adaptēšanas izmantošanai visā, piemēram, Eiropas Savienības teritorijā. [..] Ir valstis, kuras nacionālā līmenī slēdz līgumus ar tehnoloģiju izstrādātājiem tieši izglītības jomā, lai šos rīkus pielāgotu savām izglītības sistēmām. Mums diskusija par šo pat īsti vēl nav sākusies, un es domāju, ka tādā kontekstā mēs esam zaudētāji.”

Skaties pievienoto video un uzzini LU pieredzētos gan pozitīvos, gan negatīvos MI izmantošanas piemērus.

Patiesība par meliem ir SIF/MAF atbalstīts projekts, kura mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un informētību par melu izplatīšanas tehnoloģijām internetā. Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild SIA “Izdevniecība Rīgas Viļņi”. #SIF_MAF2024.