Vētras un plūdu izpostītā Jelgava. 29.07.2024.

Novadu ziņas

Postošās vētras sekas: Jelgavā vēl divus mēnešus vedīs lūzušos kokus un zarus no pašvaldības teritorijām

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Jūlija vētrā lūzušos kokus un zarus no pašvaldības teritorijām Jelgavā aizvedīs divu mēnešu laikā, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Postošās vētras sekas: Jelgavā vēl divus mēnešus v...
“Vivi” brīdina - iespējama pilnīga un atsevišķos maršrutos reisu atcelšana un vilcienu kavējumi visās dzelzceļa līnijās.

Vētras posts: Rīga, Pierīga un Zemgale

28. jūlija vakarā valsts centrālajos rajonos – Rīgā, tās apkārtnē un Zemgalē sākās stipras lietusgāzes, postošas vēja brāzmas un plūdi. ...

Pagājušajā nedēļā piedzīvotās vētras rezultātā pilsētā ir ļoti daudz nolūzušu, ar saknēm izgāztu un aizlauztu koku, kā arī koku zari. Pašvaldības iestāde "Pilsētsaimniecība" uzskaitījusi, ka pilsētā vētras laikā nolūzuši vai izgāzušies ap 350 pašvaldības apsaimniekošanā esoši koki gan pilsētas skvēros, gan parkos, gan ielu malās, bet vairāk nekā 30 koki nolauzti pilsētas kapsētās.

"Pilsētsaimniecībā" norāda, ka visi bojātie koki un kritušie zari no pašvaldības teritorijām tiks izvesti tuvāko divu mēnešu laikā. Iestāde saņem daudz iedzīvotāju zvanus un iesniegumus ar lūgumu steidzami novākt un atbrīvot pagalmus un ceļa malas no kokiem, taču nolauzto koku apjoms pilsētā ir ļoti liels un to visu nav iespējams uzreiz savākt, norāda "Pilsētsaimniecība". Taču savākšanas darbi turpinās.

Bīstamie koki un koki, kas bija aizšķērsojuši brauktuves, tika novākti jau pirmajās dienās pēc vētras. Tagad turpinās koku vākšana no pagalmiem, skvēriem, ielu malām un kapsētām. "Pilsētsaimniecībā" norāda, ka koki izglītības iestāžu - skolu un bērnudārzu - teritorijās jākopj, jāapzāģē un jāuztur pašām iestādēm.

Privātās teritorijās par to savākšanu jāgādā īpašniekam. Jelgavnieki vētrā kritušos koku zarus bez maksas var nodot visos trīs dalīto atkritumu savākšanas laukumos - Ganību ielā 86, Paula Lejiņa ielā 6 un Salnas ielā 20.

"Pilsētsaimniecībā" skaidro, ka iedzīvotāji pastiprināti interesējas par iespējām nozāģēt, viņuprāt, potenciāli bīstamos kokus pie privātīpašuma.

Būvvaldē atzīst, ka situācijās, kad koks apdraud infrastruktūru, cilvēka veselību, dzīvību vai īpašumu un nepieciešama tūlītēja rīcība draudu novēršanai, bīstamo koku drīkst nocirst arī bez pašvaldības atļaujas. Piemēram, ja pēc vētras koks ir aizlūzis un draud uzkrist mājas jumtam.

Šādā gadījumā koks jānofotografē vismaz no trim skatupunktiem - lai būtu skaidri redzamas drošību ietekmējošās koka daļas, piemēram, paceltas saknes, sašķelts, aizlūzis vai nolūzis stumbrs. Pēc koka nociršanas par šo faktu ir jāinformē Jelgavas pašvaldības būvvalde, uz e-pasta adresi "buvvalde@jelgava.lv" nosūtot adresi, kurā koks audzis, nelielu situācijas aprakstu un uzņemtās fotogrāfijas.

Jau ziņots, ka jūlija beigās Jelgava stipri cieta lietavās un vētrā.