Advokāts Jānis Dzanuškāns: "Mūs kā nāciju valodas stiprināšana neglābs"
foto: Paula Čurkste/LETA
Advokāts Jānis Dzanuškāns.
Viedokļi

Advokāts Jānis Dzanuškāns: "Mūs kā nāciju valodas stiprināšana neglābs"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Telekanāla TV24 raidījumā "Preses klubs" zvērināts advokāts Jānis Dzanuškāns, komentējot bijušā Valsts prezidenta Egila Levita izteikumus par Latviešu valodas aģentūras (LVA) reorganizāciju, uzsvēra, ka vienīgais, kas mūs kā nāciju var glābt, ir dzimstība, nevis "latviešu valodas nostiprināšana normatīvajos aktos".

Advokāts Jānis Dzanuškāns: "Mūs kā nāciju valodas ...

Pagājušajā nedēļā Egils Levits paziņoja, ka LVA reorganizācija ir "nesavlaicīga un nevietā, jo nepieciešams institucionāli stiprināt latviešu valodu".

Bijušais prezidents uzsvēra: "Mēs esam padzinuši Krieviju no Latvijas, bet padzīt Krieviju no latviešiem ir daudz sarežģītāk. Un šobrīd šī atziņa nāk, un šī atziņa arī ir jāstiprina – mums ir latviešu valoda, valsts valoda, publiskās saziņas valoda visiem, uzsveru – visiem, neatkarīgi no ģimenes valodas. Un tā ir arī mūsu valodas politika. Tā ir jāstiprina, un LVA funkciju un droši vien arī finansējuma samazināšana, manuprāt, nav pareiza."

Jānis Dzanuškāns pauda viedokli, ka eksprezidenta teiktajam nav saistības ar LVA funkcijām.

"Es gribētu nedaudz pakritizēt Levita kunga izteikumus, jo tiem nav nekāda sakara ar tām funkcijām, ko veic šī aģentūra, vai ar tām lietām, kas tiek darīts vai virzīts aģentūras ietvaros.

Šajā gadījumā jautājums ir par funkciju dublēšanos, kamēr Levita kungs izmantoja interesantu salikumu par Krieviju, no kuras mēs tikām vaļā, bet latvieši joprojām kaut kā nevar tikt no tās vaļā. Es tam īsti nepiekrītu, un tam nav nekāda sakara ar konkrētās aģentūras funkcijām."

Advokāts arī norāda: "Kas attiecas uz lielajiem valodas aizstāvjiem, es vienmēr saku, ka mūs kā nāciju glābs nevis valodas nostiprināšana – jebkurā līmenī, bet dzimstības palielināšanās latviešu ģimenēs. Tas ir vienīgais, kas mūs kā nāciju var glābt. Jo, lai cik stiprinātu latviešu valodu normatīvajos aktos, ja nebūs cilvēku, kas tajā runā, tad agri vai vēlu latviešu valoda kopā ar tautu pārvērtīsies par kaut ko līdzīgu lībiešu valodai – atsevišķi cilvēki varbūt kaut ko zinās, runās un sazināsies."