Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Alga pat 13,7 tūkstoši mēnesī! Cik turīgi ir pašmāju augstskolu rektori?
foto: fotokolāža no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva, publicitātes un LETA foto.
Laba izglītība nozīmē labus ienākumus. To pierāda Latvijas augstskolu vadītāju algas un summas, ko daudzi no viņiem spējuši savas akadēmiskās un profesionālās karjeras laikā sakrāt.
Sabiedrība

Alga pat 13,7 tūkstoši mēnesī! Cik turīgi ir pašmāju augstskolu rektori?

Paula Ivanova

Žurnāls "Kas Jauns"

Laba izglītība nozīmē labus ienākumus. To pierāda Latvijas augstskolu vadītāju algas un summas, ko daudzi no viņiem spējuši savas akadēmiskās un profesionālās karjeras laikā sakrāt.

Alga pat 13,7 tūkstoši mēnesī! Cik turīgi ir pašmā...

Tālis Juhna sakrājis 400 tūkstošus

Rīgas Tehniskās universitātes augstākā amatpersona Tālis Juhna bezskaidrā naudā uzkrājis gandrīz 400 tūkstošus eiro.

foto: Gatis Rozenfelds / Valsts Kanceleja
Tālis Juhna.
Tālis Juhna.

Viņa valdījumā ir 2022. gada izlaiduma automašīna "Toyota Rav4", īpašumā ir dzīvoklis Ādažu pagastā, zeme Garkalnes pagastā, 100 tūkstoši eiro viņam atrodas ieguldījumu fondos "Luminor Private Banking". Algā universitātē Juhna pērn saņēmis 135 tūkstošus eiro, vēl 32,4 tūkstoši nākuši no SIA "Rīgas ūdens", kur viņš ir padomes loceklis, 666,67 eiro ieskaitījusi Izglītības un zinātnes ministrija, bet 325 eiro – Liepājas Jūrniecības koledža. Ar visiem prāvajiem ienākumiem un krietnajiem uzkrājumiem akadēmiķim gan ir arī parādsaistības – nepilnu 10 tūkstošu eiro apmērā.

Arvīda Barševska ienākumi – 150 000

Gandrīz 150 tūkstoši – tādi pērn bija Daugavpils Universitātes rektora Arvīda Barševska ienākumi. Nepilnus 74 tūkstošus liela ir rektora alga, vēl gandrīz 60 tūkstoši uzrādīti kā “citi ienākumi” no tās pašas universitātes.

foto: Ivars Soikāns/LETA
Jaunievēlētais Daugavpils Universitātes (DU) rektors, DU Zinātņu prorektors Arvīds Barševskis pēc DU Satversmes sapulces sēdes.
Jaunievēlētais Daugavpils Universitātes (DU) rektors, DU Zinātņu prorektors Arvīds Barševskis pēc DU Satversmes sapulces sēdes.

11 378 eiro liela alga Barševskim ir Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē, kur viņš ir padomē, 185 eiro kā alga un 4374 eiro kā citi ienākumi nākuši no Valsts izglītības satura centra. Un vēl 100 eiro viņš pērn saņēmis no Latvijas Zinātņu akadēmijas. Barševskim ir nekustamie īpašumi Daugavpilī un Šķeltovas pagastā, viņam pieder 2019. gada izlaiduma spēkrats "Toyota Corolla", parādu un aizdevumu nav, bet bezskaidrā naudā noglabāti nepilni 82 tūkstoši eiro.

Irina Arhipova ņem kredītu “patēriņa vajadzībām”

Jelgavā bāzētās Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes rektora amatā šogad maijā iecelta Irina Arhipova – līdzšinējā augstskolas zinātņu prorektore.

foto: Publicitātes
Irina Arhipova.
Irina Arhipova.

Algā universitātē viņa pērn nopelnījusi 96,2 tūkstošus eiro, 4497 eiro liela bijusi stipendija, 65 eiro – “citi ienākumi” no šīs pašas darbavietas. Vēl 2365 eiro saņemti no SIA "IT kompetences centrs", bet 12,4 eiro – procentos no "SEB bankā" noguldītā. Kā var spriest pēc Arhipovas ienākumu deklarācijas, dāmai, kas pērn mēnesī algā saņēma vairāk nekā astoņus tūkstošus eiro, ar to ikdienas dzīvei ir par maz. Jo var noprast, ka pērn ir ņemts 12 830 eiro liels kredīts “patēriņa vajadzību finansēšanai”. Un vēl deklarācijā ir trīs dāvinājumi, katrs 5000 britu sterliņu mārciņu apmērā. Parādu un aizdevumu Arhipovai nav, skaidrā naudā viņa glabā piecus tūkstošus eiro, bankās uzkrāti desmitarpus tūkstoši eiro, 11,6 tūkstoši sterliņu mārciņu un 41 ASV dolārs. Rektorei pieder dzīvoklis Jelgavā, valdījumā ir būve šajā pašā pilsētā, kopīpašumā – zeme Jelgavā. Un lietošanā vēl ir arī zeme un būve Lielbritānijā, Vestonsjūpermēras pilsētā.

Aigara Pētersona alga – 164 tūkstoši

Rīgas Stradiņa universitātes rektors kopš 2018. gada ir Aigars Pētersons, kura alga par šā amata pildīšanu pērn sasniedza 164,4 tūkstošus eiro.

foto: Ieva Leiniša/LETA
Aigars Pētersons.
Aigars Pētersons.

Vēl 35 tūkstoši eiro nākuši kā pabalsts no VSAA, 50 tūkstoši no AS "Swedbank atklātais pensiju fonds", 28,25 tūkstoši no SIA "Moller Auto Latvia" par īpašuma (visticamāk, 2019. gada izlaiduma auto "Mitsubishi Pajero") pārdošanu, bet nepilnu 16,7 tūkstošu eiro liela bijusi viņa alga Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Pēc viņa deklarācijas spriežot, rektors pērn par 65 tūkstošiem eiro iegādājies jaunu auto – 2023. gada izlaiduma spēkratu "Audi Q7". Parādu un aizdevumu Pētersonam nav, bankās glabājas noguldīti vairāk nekā 46 tūkstoši eiro. Viņam pieder zeme un zeme un ēkas Kolkas pagastā, zeme un ēkas Mārupē, nomā – zeme Mārupē.

Dacei Mednei uzņēmums kopā ar meitu

Liepājas Universitātes rektora amatā pērnvasar stājās Dace Medne.

foto: Publicitātes
Dace Medne.
Dace Medne.

Algā par šo darbu viņa pagājušogad saņēmusi gandrīz 33 tūkstošus eiro, vēl viņai bijusi nepilnu 12 tūkstošu eiro alga Latvijas Universitātē un 20 tūkstošu liela alga Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Skaidrās un bezskaidrās naudas uzkrājumus Medne deklarējusi nav, viņa pārvietojas ar 2012. gada izlaiduma "Lexus CT200H", un viņai pieder 360 kapitāla daļas SIA "Eleglance". Uzņēmums pieder viņai kopā ar meitu Madaru, tas nodarbojas ar “citur nekvalificētu izglītību” un 2022. gadā uzrādīja 302 eiro lielu peļņu.

Ilona Meija nopērk pavisam jaunu moci

No 2024. gada 1. jūlija Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektore ir flautiste, profesore Ilona Meija.

foto: Zane Bitere/LETA
Ilona Meija.
Ilona Meija.

Kas tad ievērojams viņas deklarācijā? Tas, ka viņa pērn iegādājusies pavisam jaunu spēkratu – motociklu "Brixton Cromwell 125 ABS". Uzkrājumu Meijai nav, algā pagājušogad, kad viņa bija akadēmijas senatore, saņemti 37 tūkstoši eiro. Bet 13,7 tūkstošu eiro liela alga nākusi no Ventspils Mūzikas vidusskolas, 8305 eiro saņemti algā no Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas, 9700 eiro liela bijusi pensija, un vēl dažos simtos mērāmas summas Meijai maksājusi gan Rīgas valstspilsētas pašvaldība, gan Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas atbalsta biedrība un Emīla Dārziņa mūzikas skolas atbalsta biedrība, gan Latvijas Radio, gan Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Dubultu draudze un citas organizācijas. Tā nu kopā pērn jaunās rektores ienākumi sasnieguši apmēram 75 tūkstošus eiro.

Dāvis Sīmanis 68 tūkstošus izmaksā pats sev

Maija vidū Latvijas Kultūras akadēmijas rektora amatā stājās līdzšinējais prorektors mākslinieciskās jaunrades darbā – kinorežisors Dāvis Sīmanis.

foto: Toms Norde
Dāvis Sīmanis.
Dāvis Sīmanis.

Pērn šajā universitātē senators Sīmanis saņēma gandrīz 31 tūkstoti eiro lielu algu, 1078 eiro bija viņa ienākumi no Latvijas Mākslas akadēmijas, 312 eiro – honorārs no Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras / Latvijas Autoru apvienības, 4481,55 eiro režisoram samaksājis Valsts kultūrkapitāla fonds, bet gandrīz 68 tūkstošus eiro lielus ienākumus Sīmanis deklarējis kā gūtus pašam no sevis. Deklarācijā lūkojams, ka režisoram ir 17 tūkstošu eiro lielas parādsaistības, nekādu uzkrājumu nav, pieder pirms dažiem gadiem pirkta 2014. gada automašīna "Mazda 3" un nekustamais īpašums Rīgā un Smiltenes pagastā.

Kristapam Zariņam - 270 000 eiro parādsaistības

Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Kristaps Zariņš nav deklarējis nekādus ievērības cienīgus uzkrājumus.

foto: Mārtiņš Ziders
Kristaps Zariņš.
Kristaps Zariņš.

Viņam ir nekustamais īpašums Jūrmalā, valdījumā ir pērn reģistrēts pavisam jauns "Opel Astra" un 2018. gada izlaiduma "Peugeot 5008". Toties parādsaistības gleznotājam gan ir iespaidīgas – 270 tūkstoši eiro. Latvijas Mākslas akadēmijas rektora alga pērn sasniegusi gandrīz 83 tūkstošus eiro, vēl saņemti 10,3 tūkstoši eiro kā “citi ienākumi”. Tāpat bijis 320 eiro honorārs no Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras / Latvijas Autoru apvienības, 390 eiro nākuši no Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centra, 329 eiro – no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas.

Kalvis Ciekurs piepelnās Murjāņos

Šogad janvārī Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas (LSPA) Satversmes sapulce par jauno LSPA rektoru ievēlēja līdzšinējo Slēpošanas katedras vadītāju, pedagoģijas doktoru Kalvi Ciekuru, kas akadēmijā strādā jau kopš 2006. gada.

foto: Publicitātes
Kalvis Ciekurs.
Kalvis Ciekurs.

Pērn viņš šajā akadēmijā saņēmis 19,4 tūkstošu eiro lielu algu, vēl 9507 eiro alga bijusi Murjāņu sporta ģimnāzijā. Uzkrājumu Ciekuram nav, ir 2015. gada izlaiduma automašīna "Opel Insignia Sports Tourer SW", lietošanā – dzīvoklis Ķekavā, kā arī viņam pieder 1500 kapitāla daļas kopā viena eiro vērtībā uzņēmumā "Kidsport", kas gan ir likvidācijas procesā.

Iveta Mietule pērk obligācijas

Zinātņu doktore profesore Iveta Mietule Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas rektora amatā ir kopš 2019. gada februāra.

foto: Paula Čurkste/LETA
Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas rektore Iveta Mietule.
Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas rektore Iveta Mietule.

Viņas alga pērn bija 47,4 tūkstoši eiro, tāpat no akadēmijas gūti 31,4 tūkstošu eiro lieli “citi ienākumi”. 1500 eiro Mietule nopelnījusi Vidzemes augstskolā, vēl salīdzinoši mazāki ienākumi bijuši no Viļņas Universitātes, Jēkabpils Tehnoloģiju tehnikuma, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes. Mietule savā deklarācijā norādījusi, ka pagājušogad par 10 tūkstošiem iegādājusies obligācijas, ka viņai bankā noglabāti 43 100 eiro, 6520 eiro ir ieguldījumu fondā un ka īpašumā ir 2016. gada izlaiduma "BMW 318D", pirkts pirms dažiem gadiem. Tāpat Mietulei pieder nekustamais īpašums Ozolmuižas pagastā.

Andris Vaivads parādā zviedriem

Pagājušā gada aprīlī darbu Ventspils augstskolas rektora amatā uzņēmās Andris Vaivads. Un par to pērn jau nopelnīja gandrīz 55 tūkstošus eiro.

foto: Publicitātes
Andris Vaivads.
Andris Vaivads.

Vēl viņš deklarācijā norādījis, ka pagājušajā gadā kā profesors Karaliskajā tehnoloģiju institūtā Stokholmā saņēmis 386 tūkstošu zviedru kronu (apmēram 34 tūkstoši eiro) lielu algu. Un vēl 16,6 tūkstošus norvēģu kronu (1431 eiro) saņēmis kā honorāru no Svalbāras Universitātes centra Norvēģijā. Vaivads deklarējis, ka viņa īpašumā ir dzīvoklis Salaspilī un zeme un ēkas Zviedrijā, kā arī 752 100 zviedru kronu (66 tūkstoši eiro) lielas parādsaistības. Tāpat viņam nav bezskaidrās naudas uzkrājumu, toties ir viens ieguldījumu fonds gandrīz 65 tūkstošu zviedru kronu (5657 eiro) vērtībā. Un, lai gan nekādus pērn veiktus darījumus rektors nav norādījis, viņa īpašumā ir 2023. gadā reģistrēts nu jau desmit gadu vecs spēkrats "Renault Clio".

Agnese Dāvidsone - profesore, lektore un eksperte

Vidzemes augstskolas rektores Agneses Dāvidsones alga pērn bija 85 tūkstoši eiro.

foto: Publicitātes
Agnese Dāvidsone - profesore, lektore un eksperte.
Agnese Dāvidsone - profesore, lektore un eksperte.

Ienākumi, kas mērāmi dažos simtos un desmitos, saņemti arī no Rīgas Stradiņa universitātes, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (tur viņa ir medijpratības eksperte), Daugavpils Universitātes, Latvijas Universitātes (projekta eksperte), Sabiedrības integrācijas fonda (eksperte), Rīgas valstspilsētas pašvaldības (medijpratības lektore bibliotekāriem), Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (eksperte). Parādu un aizdevumu nav, bankas kontā uzkrāti 21,3 tūkstoši, īpašumā ir divi zemes gabali Kauguru pagastā un valdījumā – 2021. gada izlaiduma spēkrats "Dacia Duster".