Bažas par avāriju Rostovas AES. Vides dienests mierina par radiācijas līmeni Latvijā
foto: Ekrānuzņēmums
Rostovas AES.
Sabiedrība
2024. gada 22. jūlijā, 17:23

Bažas par avāriju Rostovas AES. Vides dienests mierina par radiācijas līmeni Latvijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Otrdien, 16. jūlijā, avārija Rostovas AES atstāja tumsā vairākus miljonus Krievijas dienvidu iedzīvotājus. Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centrs (VVD RDC) gan skaidro, ka "nav saņēmis oficiālu informāciju par šādu faktu, un uzsver, ka radiācijas līmenis Latvijā atbilst ikdienas situācijai".

Bažas par avāriju Rostovas AES. Vides dienests mie...

"Oficiālu ziņu par avārijas faktu ne Latvijas, ne citu kaimiņvalstu radiācijas līmeni uzraugošās iestādes nav saņēmušas," vēsta VVD RDC. Tāpat iestāde uzsver, ka radiācijas līmenis Latvijā pašlaik atbilst ikdienas situācijai un Latvijas iedzīvotājiem šajā situācija nav tiešu radioloģisko risku.

Ar mērķi gūt pārliecību par drošības situāciju, VVD RDC sadarbībā ar Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centru vērtēja vēja plūsmas virzienus iepriekš minētajā laika periodā.

"Gadījumā, ja avārija būtu notikusi, tajā brīdī esošais vēja virziens neradīja radioloģiskus riskus Latvijas teritorijai," skaidro VDD RDC. Iestāde skaidro, ka patlaban uzrauga datus monitoringa stacijās pastiprinātā režīmā.

Jau ziņots, ka elektrība aizvadītajā nedēļā pazuda Rostovā pie Donas, Taganrogā, Krasnodarā, Elistā, Anapā, Armavirā, Novorossijskā un vairākās citās Krievijas dienvidu pilsētās, kā arī anektētajā Krimā. Piemēram, kādu laiku Krasnodarā nedarbojās luksofori, bija apturēta tramvaju un trolejbusu kustība. Daudzviet pārtraukta ūdens padeve. 

Krievijas atomenerģijas korpirācija "Rosatom" paziņoja, ka viens no AES energoblokiem automātiski atslēdzās no tīkla turbīngeneratora problēmu dēļ. Radiācijas fons atomstacijā un tās apkaimē esot normāls.