Avārija Rostovas AES atstāj tumsā vairākus miljonus Krievijas dienvidu iedzīvotājus; bez elektrības arī anektētajā Krimā
Rostovas AES (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2024. gada 16. jūlijā, 22:45

Avārija Rostovas AES atstāj tumsā vairākus miljonus Krievijas dienvidu iedzīvotājus; bez elektrības arī anektētajā Krimā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Vairāki miljoni cilvēku Krievijas dienvidos palikuši bez elektroenerģijas, jo notikusi avārija Rostovas atomelektrostacijā (AES), kas nodrošina elektroenerģiju visam Dienvidu federālajam apgabalam. Cietusi arī Krima, kuru Krievija anektēja 2014. gadā, izsēdinot savu armiju Ukrainai piederošajā pussalā.

Avārija Rostovas AES atstāj tumsā vairākus miljonu...

Elektrība pazuda Rostovā pie Donas, Taganrogā, Krasnodarā, Elistā, Anapā, Armavirā, Novorossijskā un vairākās citās Krievijas dienvidu pilsētās, kā arī anektētajā Krimā. Piemēram, kādu laiku Krasnodarā nedarbojās luksofori, bija apturēta tramvaju un trolejbusu kustība. Daudzviet pārtraukta ūdens padeve. 

Krievijas atomenerģijas korpirācija "Rosatom" paziņoja, ka viens no AES energoblokiem automātiski atslēdzās no tīkla turbīngeneratora problēmu dēļ. Radiācijas fons atomstacijā un tās apkaimē esot normāls.

"Rosatom" norādīja, ka 2. un 4. energobloks turpina darboties normālā režīmā, bet 3. energobloks tiek plānoti remontēts, tādējādi pašlaik Rostovas AES darbojas tikai puse energobloku.

Rostovas AES ir lielākais enerģētikas uzņēmums Krievijas dienvidos, kopumā apgādājot ar elektrību saņem vairāk nekā 26 miljonus iedzīvotāju.