Krāpnieki uzbrūk Jelgavai, neapmierinātais Auru traktorists un Rēzeknes atkritumi: kriminālā province
foto: Ventspils pašvaldības policija
Ventspils ķēpātāji par saviem elkiem izvēlējušies visnotaļ dīvaina paskata elkus.
112
2024. gada 27. jūlijā, 07:48

Krāpnieki uzbrūk Jelgavai, neapmierinātais Auru traktorists un Rēzeknes atkritumi: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pašvaldības policijai itin bieži nākas risināt problēmas ar dažāda veida satiksmes līdzekļiem. Tā pagājušās nedēļas nogalē Dienvidkurzemes Medzē lidinājās likumnepaklausīgs drons, Auru pagastā svētdien krāmu tirgus andelētāju dēļ uz lauka nevarēja uzbraukt kāds pikts traktorists, bet Ventspils kārtības sargi kāpās aizturēja nereģistrēta kvadracikla šoferi.

Krāpnieki uzbrūk Jelgavai, neapmierinātais Auru tr...

Ventspils „municipāļiem” jācīnās arī ar pilsētas infrastruktūras postītājiem un apķēpātājiem, bet Rēzeknes likuma sargātājiem ar pilsētas piedrazotājiem. Policisti un dabas sargi netiek galā ar peldētājiem Ummja ezerā, kur peldēties aizliegts. Savukārt jelgavniekus samulsinājis kāds interneta krāpnieku paziņojums, kurā tiek „dāļātas” bezmaksas braukšanas kartes Jelgavas autobusu parka maršrutos.
 

Pašvaldības policijai sūdzas par droniem un traktoriem

Pašvaldības policijai acīgie vietējie un arī neapmierinātie iedzīvotāji sūdzas par dažāda veida transportlīdzekļiem – gan tiem, kas lido pa gaisu, gan tiem, kas braukā pa zemes ceļiem. Pagājušās nedēļas nogalē bija vairāki šādi iesniegumi. Lūk, pāris:

* Katru svētdienu Dobeles novada Auru pagastā notiek bagāžnieku jeb krāmu tirgus „Ķirpēni”, kuros pārdod un pērk visdažādākās lietas. Andalētāji sabrauc no visas Latvijas. Arī 21. jūlijā tur šosejas malā esošajā pļavā sabrauca pārdot un pirkt gribētāji no tuvākas un tālākas apkārtnes, bet tas nepatika vietējiem laukkopjiem, kuriem andelmaņi traucē ar traktoru uzbraukt uz lauka „pa taisno”. Tirgus rīkotāji „Facebook” par to stāsta:

„Bagāžnieku tirgu „Ķirpēni” apciemoja pašvaldības policija. Paldies cilvēkam, kurš par mums pasūdzējās. Tagad zinām, kā būt vēl labākiem un augt. Domājam, ka cilvēkam pietiek ar sešām dienām, kurās var izpausties savos darbos, lai vienu reizi nedēļā mēs varam forši paandelēties un pavadīt jauku laiku. Bet cilvēciņam mēs traucējam. Tāpēc, mīļie apmeklētāji, rūpēsimies par savu drošību un brauksim tirdziņā iekšā uz bezmaksas drošo stāvvietu. Jo, kā izrādās, mašīnas traucē traktoram/iem. Sākam uztraukties, ka tik neprofesionāls traktorists pa ielām braukā, ka neizdara kādu skādi citiem. Diemžēl traktoristu nezinām, jo viņš acīs nevar pateikt, ka esam traucēklis.”

Tāpēc tirgus rīkotāji traktoristu-sūdzmani uzrunā: „Noteikti iesakām uzlabot savas braukšanas spējas vai vismaz dot mums to svētdienu pavadīt andelējoties, un iesakām arī svētdienā atpūsties un pievienoties mums. Mēs neko nelikumisku nedarām, lai kā jums to gribētos”.

foto: Juris Rozenbergs
Dienvidkurzemes Medzē pamatīgu kaimiņu kašķi izraisījis drona lidojums (ilustratīvs foto).
Dienvidkurzemes Medzē pamatīgu kaimiņu kašķi izraisījis drona lidojums (ilustratīvs foto).

* Savukārt Dienvidkurzemes novada Medzē kādu saniknojis nelūgts lidonis – drons: „Tas jau šoreiz ir stipri pār mēru!!! Šoreiz ir tā, ka trauks ir pilns! Vakars, laika posmā ap pulksten 21:00-21:40 , lidinās drons, piezemējas, riņķo ap privātu teritoriju, un tas jau kļūst uzmācīgi, tā turpinās ilglaicīgi. Piefiksējām trajektoriju , un, arī atšifrējām no kurienes tas tiek vadīts. Sazinoties ar Liepājas pašvaldības policiju tiek atzīts, ka tas nav likumīgi, un esot jāraksta iesniegums un jāzvana Dievidkurzemes pašvaldības policijai. No sākuma situāciju taču jāmēģina atrisināt savstarpēji komunicējot. Nav tālu, aizdevāmies apskatīt un parunāties ar kaimiņiem. Nu piedodiet, bet tas, kas tur notikās... saruna nesanāca, bija ar atskaņām. Īsāk sakot - mums te, aizmugure, un ej no kurienes nāci. Bija arī „iestartējis” ballītes dalībnieks, kurš gribēja mani vest pie skaidrības, kuru par laimi vai nē, atturēja cita ballītes dalībniece.

Tad nu secinājumi – lielais jautājums: „No tā brīža, kad piezvanīju Dienvidkurzemes pašvaldības policijai , kur man ļoti laipni atbildēja un sīki paskaidroja, kas jādara, ka lidināt dronu virs citu teritorijām ir pretlikumīgi, mainījās attieksme. Kad piezvanīju atkārtoti, ka nekas nemainās pēc viņu apmeklējuma, man strupi atbildēja, ka tur viss ir kārtībā, un nekas tāds tur nav noticis. Varbūt ne tā izsakos, bet pirms sarunas tika minēts - saruna tiek ierakstīta, ja nu kas, var atskaņot, dodu atļauju. Un vēl, kāpēc joprojām man rodas iespaids, ka ir paziņu sindroms, glābējzvans, kas darbojas uz attiecīgām personām?”
 

Piekakā Ummja ezeru un tā apkārtni

foto: Ādažu novada dome
Lai arī Ummja ezerā vasarās ir aizliegts peldēties, lai aizsargātu Dortmaņa lobēliju, un par to draud bargs naudas sods, vietējie ziņo – dabas piemēslotāji aktīvi savas miesas mērcē dzidrajā Ummī.
Lai arī Ummja ezerā vasarās ir aizliegts peldēties, lai aizsargātu Dortmaņa lobēliju, un par to draud bargs naudas sods, vietējie ziņo – dabas piemēslotāji aktīvi savas miesas mērcē dzidrajā Ummī.

Neraugoties uz iespēju iedzīvoties pamatīgā naudas sodā (no 30 līdz 1000 eiro), dabas postītāji šovasar atkal plunčājas Ummja ezerā Carnikavas novadā, kaut arī tur aizliegts peldēties, laivot un bradāt visas vasaras garumā – no jūnija līdz augusta vidum, lai aizsargātu īpaši krāšņo dabas retumu – tīro ūdeņu ziedu Dortmaņa lobēliju, kura par savu augšanas vietu izvēlējusies dzidro Ummi. Lai arī Carnikavas puse nav apdalīta ar peldvietām, ieskaitot Vidzemes jūrmalu, tomēr uzrodas indivīdi – gan tīņu kompānijas, gan ģimenes ar bērniem, kuriem nospļauties uz Latvijas dabas vērtībām, un kuri vārda tiešā nozīmē piekakā Ummi un tā apkārtni. Pagājušā nedēļā sociālajā tīklā “Facebook” ievērību izpelnījās kādas vietējās iedzīvotājas, kura sevi dēvē par dusmīgo Margaritu, ieraksts:

“Es dzīvoju skaistu dzīvi, skaistā, uz cilvēkiem orientētā vidē. Uz ielām es satieku laipnus cilvēkus, apkārt pārsvarā brauc pieklājīgi šoferi. Veikalos atsaucīgais personāls. Vide izskatās droša un salīdzinoši veselīga. Man ir suns. Liels, gudrs un jautrs. Paklausīgs. (..) Mums ar viņu ir fantastiska iespēja vismaz divas reizes dienā staigāt pa mežu. Blakus ir jūra, trīs ezeri un upe.
 
Viena no iemīļotākajām takām mums ir taciņa ap ezeru Ummis, kas ir Piejūras dabas parka daļa. Un - ko tad mēs tur redzam gandrīz katru dienu? Mēs redzam tur peldētājus. Un tie nav tikai izmisušie vientuļnieki, kuri plus 30 grādos vēlas vakarā īsi ieskriet ūdenī, lai izdzīvotu. Tie nav arī tikai tie, kuri piekopj veselīgu dzīvesveidu, kautrīgi piecos no rīta ieskrienot atsvaidzināties pēc skriešanas... Bet tās ir veselas kompānijas, kas stundām šļakstās ūdenī un dzer alkoholiskus dzērienus, atstājot pēc sevis visu ko atnesuši. Tās ir ģimenes ar bērniem, kuri pavada tur visu dienu peldoties uz matračiem, tās ir pusaudžu kompānijas, kuras dauzās ūdenī stundu garumā.

Jūs jautāsiet – bet, kas tur īpašs? Kopumā nekas, izņemot to, ka peldēties šajā ezerā ir aizliegts no 1. jūnija līdz 15. augustam. Un - es pat nebūtu rakstījusi šo garo tekstu un nebūtu jaukusies Ādažu pašvaldības policijas darba pienākumos, ja tikai vien tie peldētāji nebūtu apkakājuši visu taku. (..) Tāpēc es izmisīgi vēršos gan pie likumsargiem, ar lūgumu tomēr monitorēt savus aizliegumus, gan pie atpūtniekiem - parūpēties par saviem ekskrementiem.” 

Posta Ventspils infrastruktūru un kāpas

foto: Ventspils pašvaldības policija
Ventspils pašvaldības policija lūdz pilsētnieku palīdzību, lai varētu notvert ostas pilsētas infrastruktūras apķēpātājus un lauzējus.
Ventspils pašvaldības policija lūdz pilsētnieku palīdzību, lai varētu notvert ostas pilsētas infrastruktūras apķēpātājus un lauzējus.

Savukārt Ventspils pašvaldības policijai rūpestus sagādā pilsētvides vides postītāji. Tā ziņo: “Ir konstatēti vairāki pilsētas infrastruktūras bojāšanas gadījumi. Aicinām iedzīvotājus būt atsaucīgiem un palīdzēt! Gadījumā, ja esat aculiecinieki minētajiem pārkāpumiem, vai arī jums ir informācija par personām, kuras ir izdarījušas minētos pārkāpumus, lūdzam informēt Ventspils pašvaldības policijas dežūrdaļu zvanot pa tālruni 63680808 vai 28680808.”

Tāpat kā Carnikavas pusē, arī Ventspilī uzdarbojas dabas postītāji: “Pašvaldības policija patrulēšanas gaitā Selgas ielā apturēja kvadriciklu par Baltijas jūras krasta kāpu aizsargjoslas izbraukāšanu. Pārbaudot tika konstatēts, ka kvadricikls nav arī reģistrēts Ceļu satiksmes drošības direkcijā. Kvadricikla vadītājam sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols saskaņā ar Aizsargjoslu likuma 661. pantā noteikto, piemērojot naudas sodu 30 eiro apmērā. Par transportlīdzekļa ekspluatācijas noteikumu pārkāpumu, kvadricikla vadītājs nodots Valsts policijas darbiniekiem turpmāko procesuālo darbību veikšanai.” 

Krāpnieki uzbrūk Jelgavas autobusu parkam

foto: Facebook
Interneta krāpnieki ar vilinošu piedāvājumu par diviem eiro uz pusgadu piedāvā iegādāties bezmaksas karti bezmaksas braukšanas karti Jelgavas autobusos. Jelgavniekus aicina neuzķerties uz cilvēku banku kontu iztukšotāju “izdevīgo iespēju”.
Interneta krāpnieki ar vilinošu piedāvājumu par diviem eiro uz pusgadu piedāvā iegādāties bezmaksas karti bezmaksas braukšanas karti Jelgavas autobusos. Jelgavniekus aicina neuzķerties uz cilvēku banku kontu iztukšotāju “izdevīgo iespēju”.

Savukārt jelgavniekiem raizes sagādājuši internetā krāpnieki, kuri piedāvā par diviem eiro iegādāties bezmaksas braukšanas karti pilsētas autobusos. Pilsētas domes deputāts Uldis Dūmiņš (“Kustība Par”) sociālajos tīklos publicējis ziņu, ka “KRĀPNIEKU aktivitātes sasniegušas Jelgavu”: “Pēc izskata šķietami interesants piedāvājums un iespēja iegādāties JAP (Jelgavas autobusu parks) transporta karti. BET - lapa tikko izveidota, viens sekotājs un pievienotās saites galīgi neliecina par to, ka tas ir Jelgavas autobusu parks. Kāda ir krāpnieku shēma šajā gadījumā?

1. Piesaistīt uzmanību ar lētu piedāvājumu; 2. Jūs it kā piedalāties loterijā, kur VISI laimē transporta karti par nieka 2 eiro; 3. Un nākamajā solī jau maksājums par šiem 2 eiro, kas šķietami maza summa, BET krāpnieki Jums noņems no kartes visu, ko var noņemt.”

JAP pilsētniekus brīdina: “Uzņēmums akciju nerīko! Nekādā gadījumā neveriet vaļā krāpniecisko saiti un nenododiet krāpniekiem savus datus!”

Rēzeknē pastiprina cīņu ar šmuci

foto: Rēzeknes pilsētas pašvaldība
Rēzeknieši pēdējā laikā iecienījuši savus atkritumus nevis nogādāt konteineros, bet gan atstāt ielu malās, atstutējot pret kokiem.
Rēzeknieši pēdējā laikā iecienījuši savus atkritumus nevis nogādāt konteineros, bet gan atstāt ielu malās, atstutējot pret kokiem.

Šogad Rēzekne piedzīvojusi lielas izmaiņas – pēc lieliem strīdiem un ķepurošanās gada sākumā darbu pilsētā beidzot uzsāka pašvaldības policija, bet mēneša sākumā pilsētas domi nomainīja pagaidu administrācija, kurai nu darba pilnas rokas, lai izmēztu Rēzeknē iepriekšējos gados sakrājušās šmuces gan pārnestā, gan tiešā nozīmē. Pašvaldības policija sūkstās, ka tā aizvien biežāk „saņem ziņojumus par atkritumu maisiem, kas tiek atstāti nekustamajam īpašumam piegulošajā teritorijā. Tas ne tikai negatīvi ietekmē pilsētas vizuālo tēlu, bet arī rada potenciālus draudus videi. Tāpēc ir svarīgi atcerēties, ka atkritumi jānovieto speciāli tiem paredzētos konteineros.

Lai nodrošinātu Rēzeknes pilsētas tīrību un kārtību, ir būtiski ievērot Rēzeknes pašvaldības saistošos noteikumus Nr. 27 “Rēzeknes pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumi”. Saskaņā ar šo noteikumu 32. pantu ir aizliegts ierīkot izgāztuves un aprakt atkritumus pagalmos, tranšejās, būvbedrēs, piegružot un aizbērt grāvjus, kā arī iznest no pagalmiem un novietot ielu braucamās daļas malās visāda veida atkritumus, tajā skaitā lapas, zāli un zarus. Jebkāda veida pārtikas iepakojums un citi sadzīves atkritumi būtu jāizmet speciāli šim nolūkam paredzētajos konteineros, kuriem ir jābūt pieejamiem katrā mājsaimniecībā. Katrai privātpersonai un juridiskajai personai ir pienākums noslēgt līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju par atkritumu savākšanu un pārvadāšanu, lai nodrošinātu atkritumu pareizu apsaimniekošanu.

Pašvaldības policija turpina intensīvi strādāt, lai gan juridiskās personas, gan iedzīvotāji būtu noslēguši nepieciešamos līgumus. Tas ir nepieciešams, lai atkritumu apsaimniekošana būtu efektīva un atbilstu normatīvajiem aktiem. Vēlamies norādīt, ka atbilstoši Rēzeknes pašvaldības saistošajiem noteikumiem privātmāju iedzīvotājiem ir atļauts sava nekustamā īpašuma teritorijā kompostēt bioloģiski noārdāmos atkritumus, piemēram, novītušus ziedus, augus, lapas, nopļautu zāli un tam pielīdzināmus atkritumus. Tomēr tas jādara tā, lai neradītu draudus cilvēku dzīvībai un veselībai, videi un personu mantai atbilstoši normatīvajiem aktiem.” Un vienlaikus rēzekniešus brīdina: „Pašvaldības policija pastiprina cīņu pret nelegālajām izgāztuvēm”.