1dienas
21stundas
41minūtes
53sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Traģēdija, ko grūti aptvert. Vienā dienā mūžībā aizsaukti divi brāļi
foto: no "Facebook"
Dāvids Spunde (1988-2024).
Sabiedrība

Traģēdija, ko grūti aptvert. Vienā dienā mūžībā aizsaukti divi brāļi

Paula Ivanova

Žurnāls "Kas Jauns"

Uzņēmēja Ārena Skulmes (47) negaidītā nāve nav vienīgā traģēdija, kas skārusi ģimeni. Tajā pašā dienā, kad viņsaulē aizgāja Ārens, Ķīnā pēkšņi nomira viņa brālis Dāvids Spunde (36).

Traģēdija, ko grūti aptvert. Vienā dienā mūžībā ai...

Kā šonedēļ raksta žurnāls "Kas Jauns", Ārena un Dāvida mamma 27. jūnijā piedzīvoja šausminošu traģēdiju, vienas dienas laikā zaudējot divus dēlus. Dāvids Spunde bija uzņēmējs, kas darbojās ergonomiska aprīkojuma jomā, darba komandējumos devās uz Ameriku un Ķīnu. Par šiem braucieniem viņš vienmēr rakstīja piezīmes, un, tās izlasot, cilvēkiem licies, ka paši ir pabijuši šajās vietās.

Neizturamais karstums

Arī šoreiz viņš bija devies uz Ķīnu darba darīšanās. Viss noritēja pēc ierastā grafika, Latvijā Dāvidam bija jāatgriežas 8. jūlijā. Jāņu priekšvakarā savā "Facebook" laika joslā viņš novēlēja saviem sekotājiem lustīgu līgošanu. Ar savām mīļajām ģimenes meitenēm – sievu Alisi un meitu Sofiju – Dāvids nepārtraukti uzturēja sakarus. “Viņš filmēja, stāstīja un rādīja mums video, ka Ķīnā ir plus 40 grādu tveice un ārā ir neizturams karstums. Tāpēc vienīgais glābiņš bija viesnīcā vai kafejnīcā, kur ir gaisa kondicionētāji,” žurnālam "Kas Jauns" stāsta aizgājēja sieva Alise. Dāvids arī vienā no sarunām sievai bija minējis, ka jūtas slikti. Abi arī pārrunāja, ka varbūt jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības, taču nolēmuši, ka sliktā pašsajūta pāries. Un jau nākamajā dienā – 27. jūnijā – ar Dāvidu notika šī traģēdija.

Kaislība – auto

Dāvida kaislība ārpus darba lietām daudzu gadu garumā bija BMW automašīnas, kuras viņš atjaunoja un uzlaboja, taču ne tikai – arī ar labiem panākumiem piedalījās sacīksēs. Sieva Alise sarunā ar "Kas Jauns" atminas, ka kopš abu iepazīšanās Dāvids braucis tikai ar BMW markas auto.

Pieminot Dāvidu Spundi, domubiedri "BMW Power" autobraucēju forumā raksta: “Viņsaulē devies viens no šī foruma pirmsākumu biedriem Dāvids Spunde. Atceros, ka vienā no powera pirmajiem lielajiem salidojumiem Saulkrastos viņam tobrīd bija tikai 16 gadi – vēl nebija autovadītāja tiesību, bet vizinājās ar brāļa tā laika japāņu superauto "Mitsubishi 3000GT". Kopš tā laika nu jau pagājuši precīzi 20 gadi… Ja senie viņu iepazina vēl kā skolēnu, tad šo gadu laikā viņš sevi parādīja kā vienu no nosvērtākajiem dalībniekiem, kurš neiesaistījās forumā tik populārajās interneta batālijās, uz kurām pavilkās par viņu daudz vecākie. Dāvidam bija plaša sirds, laba humora izjūta un daudzus gadus lolots "BMW M3".”

Foruma "BMW Power" biedri palīdz Dāvida Spundes ģimenei šajā grūtajā laikā ar finansiālu atbalstu, tāpat arī lielu atbalstu sniedzot Ķīnas uzņēmums, ar kuru Dāvids sadarbojās. Atvadīšanās no Dāvida būs iespējama tikai tad, kad tiks sakārtotas visas nepieciešamās formalitātes un dokumenti, lai viņa mirstīgās atliekas varētu no Ķīnas nogādāt dzimtajā Latvijā.

Forumā, kurā tiek pieminēts Dāvids, simtiem komentētāju izsaka savu līdzjūtību. Viņš neskaitāmos komentāros tiek raksturots kā pozitīvs čalis, ļoti izpalīdzīgs, saprotošs, patīkams un draudzīgs, ar labu humora izjūtu.

Alise Spunde teic, ka abu meita Sofija jau iet tēta pēdās un arī aizrāvusies ar automašīnām. Viņa jau divas reizes piedalījusies Biķernieku trasē rīkotajās elektroauto sacensībās bērniem un pat uzvarējusi.