0dienas
6stundas
23minūtes
53sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sabiedrība

Vasarā tracina papeļu pūkas? Nesteidzieties tās cirst, patiesībā papeles ir vērtīgas!

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Papeles rada pārejošas neērtības alerģiskiem cilvēkiem, taču pirms tās zāģēt nost, jāpadomā arī par ieguvumiem no lielajiem kokiem, Latvijas Televīzijas raidījumam “4. studija” uzsvēra biologs Andrejs Svilāns. Papeles ir spējīgas augt pilsētas pārsālītajā augsnē un vasarās mājas pasargā no uzkaršanas, vēsta portāls "lsm.lv".

Vasarā tracina papeļu pūkas? Nesteidzieties tās ci...

Rīdziniekiem neērtības vasaras laikā sagādā papeļu pūkas, kas lido iekšā pa atvērtajiem logiem un piesārņo mājokli. Rīgas pašvaldības Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators Mārtiņš Vilemsons skaidroja, ka pagājušajā gadsimtā papeles pilsētā tika stādītas haotiski, neņemot vērā, ka baltās pūkas rada šo koku sievišķie kloni.

20 gadu laikā Rīgā plānveidīgi ir nozāģētas aptuveni 3000 papeles. Taču pēdējā laikā pašvaldība vairs neapseko ielas, mērķtiecīgi izzāģējot papeles, bet balstās uz iedzīvotāju ziņojumiem un vēlmēm no tām atbrīvoties.

Kādēļ papeles tomēr būtu saudzējamas?

Savukārt biologs Svilāns uzsvēra, ka “papeles ir pelnījušas zināmu cieņu no mūsu puses”, jo tās, iespējams, ir vienīgie koki, kas spēj augt pārsālītajā pilsētas augsnē. “Protams, ir pūkas, ir ziedputekšņi, kas izraisa alerģiskas reakcijas. Tās problēmas ir, bet tomēr ir jāatceras, ka šie koki ir lieli, tie rada ēnu, un, pirms mēs kaut ko cērtam, padomājam trīs reizes, vai mums saules svelmē būs labāk bez papelēm,” atzina biologs.

Viņš atgādināja, ka karstā laikā papeļu pūkas izlido diezgan ātri un neērtības beidzas: “Protams, ir alerģijas, bet alerģijas ir arī no daudz kā cita: no bērzu putekšņiem, no graudzālēm. Ja iznīcināsim visu, no kā ir alerģijas, tad dzīvosim uz plika asfalta. Pirms ķeramies pie cirvja vai zāģa, padomāsim, kā būs, kad saule uzkarsēs mājas sienas un naktīs vajadzēs gulēt, apsedzoties ar slapju palagu, lai varētu kaut stundiņu normāli pagulēt.”

Savulaik Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas alergologs, medicīnas doktors Māris Bukovskis biznesa portālam "Nozare.lv" izteicās, ka lielākajā daļā gadījumu papeļu pūkas nemaz nav atbildīgas par cilvēkiem izraisītajām alerģijām. "Papeļu pūkas ir nekaitīgas. Tas ir viens no mītiem, kas tautā cirkulē," viņš paziņoja.

Alergologs norādīja, ka jūnijā un jūlijā visbiežākie alerģiju izraisītāji ir nezāļu ziedputekšņi, kas ar vēja palīdzību nonāk arī pilsētās. "Timotiņš, airenes, auzene, skarene, pamatā - pļavās augošas zāles. Tās ir tās, kuru ziedputekšņi visvairāk kaitē alerģiskiem cilvēkiem."

Papeļu derīgumu apstiprina arī to plašā izmantošana medicīnā. Piramidiālās papeles pumpuros ir daudz bioloģiski aktīvo vielu, kurām piemīt pretiekaisuma, temperatūru mazinošas, urīna dzenošas, fitoncīdas, antialerģiskas, atsāpinošas, baktericīdas, nervu sistēmu nomierinošas īpašības.