Viedokļi
2024. gada 11. jūnijs, 06:10

"Jāmobilizējas, lai stātos pretī potenciālajam agresoram": Aigars Rostovskis par jauno Eiroparlamenta sastāvu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

"Faktiski Eiropa kopumā pasaulē zaudē savu ietekmi," saka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras priekšsēdētājs Aigars Rostovskis. Vienlaikus Eiropu ir pārņēmusi milzīga birokrātija un zaļais kurss, kas vairāk bijusi tāda kā revolucionāra pārliecība, nevis lieta, kas pieskaņota realitātei. Tāpēc Eiropas Savienībai un demokrātiskajai pasaulei jāmobilizējas, lai tā nosargātu savas vērtības un spētu pretstāvēt potenciālajam agresoram.

Tikko noslēgušās Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kurās no Latvijas kandidēja 16 politisko partiju un apvienību pārstāvji, arī citās ES dalībvalstīs konkurence nebija mazāka. Jau tagad skaidrs, ka jaunajam parlamenta sastāvam būs jārisina daudzas smagas problēmas – sākot no atbalsta Ukrainai un beidzot ar Eiropas nospraustā zaļā kursa sasāpējušiem jautājumiem un ES paplašināšanu. Tādēļ Lielais jautājums: “Ko mums gaidīt no jaunā Eiropas Parlamenta sasaukuma?” To Jauns.lv vaicāja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentam Aigaram Rostovskim.

Runājot par jaunā Eiroparlamenta sasaukuma uzdevumiem viņš uzsver, ka pašreizējā situācijā Eiropai, tāpat kā Latvijai, jāsaskaras ar ļoti lieliem izaicinājumiem: “Eiropu pārņēmusi milzīga birokrātija, uz procesu orientēta domāšana, kā piemēram šis zaļais kurss. Tas vairāk bijis tāds revolucionārs, revolucionāra pārliecība nevis lieta, kas ir pieskaņota realitātei. Ir svarīgi, lai Latvijas sabiedrība visiem, kuri no Latvijas dosies uz Briseli, prasītu to, kā viņi mēģinās panākt, lai Eiropa kļūtu ekonomiski daudz aktīvāka, lai Eiropa atgūtu savu pozīciju pasaulē. Tai skaitā, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju – ko mūsu kandidāti darīs, lai Eiropā mobilizētu daudz jaudīgāku militāro gatavību, lai mēs varētu pretstāvēt potenciālajam agresoram?”

Demokrātijas lielākais izaicinājums ir tas, ka jāpanāk modelis, lai politikā iesaistās rīcībspējīgi, uz rezultātu orientēti cilvēki, uzsver Aigars Rostovskis. Pašreiz tikai kādos 20% pasaules valstu valda demokrātiska sistēma un autoritārie režīmi tai piesaka jaunas ambīcijas. Tāpēc demokrātiskajai sistēmai, lai tā saglabātu vērtības, pie kurām esam pieraduši (kā, piemēram, vārda un pārvietošanās brīvība) ir jāmobilizējas, lai savu pārvaldību veidotu daudz efektīvāku.