foto: Evija Trifanova/LETA
"Satiekas ar peldētāju un mēģina iekļūt viņa ādā," Latvijas ūdenstilpēs parādījušies tropu klimatam raksturīgi parazīti. Ko saka Veselības inspekcija?
Sabiedrība
2024. gada 29. maijs, 12:14

"Satiekas ar peldētāju un mēģina iekļūt viņa ādā," Latvijas ūdenstilpēs parādījušies tropu klimatam raksturīgi parazīti. Ko saka Veselības inspekcija?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Olaines pašvaldība saņēmusi sūdzības no vairākiem cilvēkiem, par to, ka pēc peldes vietējā Mežezerā viņu āda niezējusi. Veselības inspekcija brīdina - tie var būt šistosomas parazīti.

"Pērn bija tā, šogad vēl nebija. Bet tad bija daudz izsitumu," ar portālu "Rus.lsm.lv" dalījās kāda atpūtniece.

Olaines pašvaldībā teic, ka institūts "BIOR" ņēmis ūdens analīzes populārākajās peldvietās novadā un līdz šim ūdens kvalitāte atzīta par labu. "Mūsu interneta lapā ir visa informācija par ūdens analīzēm, ir arī informācija par šo ūdens reakciju," norāda Olaines domes priekšsēdētāja otrais vietnieks Aleksandrs Čmīls.

Veselības inspekcijā saka, ka visbiežāk šādu reakciju izraisa parazīti, kas dzīvo ūdenī, tā nav Latvijai tipiska parādība. Un var sastapt pēc peldes arī citās ūdenstilpēs. "Šāda parādība Latvijā parādījusies klimata pārmaiņu dēļ, parasti tās raksturīgas tropu reģioniem, kur savairojas tādi tārpi kā trematodes un konkrēti šistosomas apakšklase. Viņu kāpuri un tārpi dzīvo ūdenī. Parazītiem ir ļoti sarežģīts dzīves cikls. Tās mīt ūdens ziedos, pēc tam nonāk putnu vai dzīvnieku fekālijās. Tālāk parazītu olas nonāk ūdenī un no tām izšķiļas pirmais kāpuru tips, kas pēc tam kļūst par tārpu. Tad tas tārps meklē savu saimnieku – ūdensputnu. Un tad viņš satiekas ar peldētāju un mēģina iekļūt viņa ādā. Par laimi, mums nav tādu sugu, kas varētu iekļūt cilvēkā. Bet, mēģinot nokļūt, rodas, lūk, šīs alerģiskās reakcijas," pastāstīja Veselības inspekcijas Vides veselības nodaļas vadītājs Normunds Kadiķis.

Turklāt šāda ādas reakcija, kas pazīstama arī kā "peldētāju nieze", parādās nevis uzreiz ūdenī, bet pēc kāda laika, tāpēc ir ļoti svarīgi pēc peldes pēc iespējas agrāk aiziet dušā. Pašvaldībā aicina bērnus un cilvēkus ar jutīgu ādu neizmantot Mežezeru. Plašāka informācija par "peldētāju niezi" atrodama Veselības inspekcijas mājaslapā.