foto: Shutterstock
Skolas direktors par skolotāju apdāvināšanu: “Sabiedrība ir morāli slima ar šīm dāvanām un pateicībām!”
Viedokļi par to, vai izlaidumos izglītības iestāžu darbiniekiem būtu jāsaņem dāvanas no audzēkņu ģimenēm, dalās.
Sabiedrība
2024. gada 27. maijs, 11:15

Skolas direktors par skolotāju apdāvināšanu: “Sabiedrība ir morāli slima ar šīm dāvanām un pateicībām!”

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Tuvojas mācību gada noslēgums un viens no jautājumiem, ar kuriem izlaiduma laikā sastopas vecāki, ir – “Ko dāvināsim audzinātājai? Par kādu summu?” Sociālajā vietnē “TikTok” skarbu viedokli par skolotāju apdāvināšanu paudis Valles pamatskolas direktors Jānis Viegliņš, kurš uzskata, ka sabiedrība ir nedaudz morāli slima ar šīm dāvanām un pateicībām.

Dzene.com platformas idejas autore Ilze Dzene sarunā ar Viegliņu atzīst, ka visiem cilvēkiem šķiet kaitinošs šis izlaiduma laiks, jo katrā klasē ir kādi turīgāki vecāki, kuri vēlas skolotājiem dāvināt ko lielu, bet ir arī kādi vecāki, kuri vispār neko nespēj atļauties.

Viegliņš pauž neizpratni par to, kāpēc skolotājs, kas jau tā saņem algu, vēl būtu jāapdāvina.

@vieglins

ATKĀRTOŠOS! Ne vecākiem, ne skolēniem nav jāapdāvina skola vai skolotāji, direktors. Šis ir mūsu darbs. Var pateikt vienkārši paldies un vēl kādus labus vārdus. 🙂 Ok....max ziedi, ja tik ļoti liela vēlme. Arī pļavā lasītie skaitās.

♬ original sound - Janis Vieglins

“Es nesaprotu, kāpēc ir jāvāc kaut kādas dāvanas kaut kam. Piedodiet, mīļie skolotāji saņem algu, strādā, labi dara savu darbu, noved bērnus līdz konkrētam rezultātam. Tā pateicības mānija, ka par to noteikti vēl kaut kas ir jādod, manā skatījumā, to vajadzētu izskaust,” norāda Valles skolas direktors, skaidrojot, ka šī dāvanu mānija ievieš nevienlīdzību.

Viņš uzsver: “Ir jāpieņem, ka cilvēkiem par savu darbu jāsaņem kvalitatīvs atalgojums. Visi skolotāji un direktors zina, uz kurieni es nācu, zina savu algu un ar to rēķinās. Šī pateicību lieta ir kaut kas arhaisks no dinozauru laikiem, tā tam nevajadzētu būt.”

Viņa ieskatā, ne vecākiem, ne skolēniem nav jāapdāvina skola vai skolotāji, direktors. “Var pateikt vienkārši paldies un vēl kādus labus vārdus,” norāda Viegliņš.

Viedokļi komentāros gan atšķiras. "Kur jūs tādus skolotājus un vecākus raujat? Man pavisam cita bilde – feini vecāki, kas grib sveikt un forši skolotāji, kas nepieprasa neko, bet pieņem ar pateicību jebkuru pateicības žestu," norāda Ilona.

Citi min, ka ir skolotāji, kas šīs dāvanas ne tikai gaida, bet pat pieprasa. 

"Mēs to adresējam ļoti vienkārši – katrs metas, tik cik vēlas un spēj, un ja nevēlas – nemetas; neviens par nekas neuzzina," tikmēr raksta Ilze.