Viedokļi
2024. gada 14. maijs, 06:02

"Nekur par to neliek cietumā, izņemot Latviju": rakstnieks Jurģis Liepnieks par marihuānas legalizāciju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas sabiedrības zināšanu līmenis par marihuānas lietošanu vēl nav izaudzis no padomju okupācijas laikā ieborētās pretnarkotiku propagandas saukļa: “Marihuāna, heroīns, cietums, nāve!”, teic rakstnieks Jurģis Liepnieks, kurš jau gadiem pazīstams kā marihuānas dekriminalizācijas sludinātājs.

Vācija šopavasar pievienojās to valstu sarakstam, kurās legalizēta marihuānas lietošana. Par šo jautājumu jau sen tiek lauzti šķēpi. Vieni uzskata, ka marihuāna ir narkotika un tātad aizliedzama, bet citi iebilst, sakot, ka, legalizējot “zālīti”, samazināsies nelegālo narkotiku aprite un varbūt arī alkohola patēriņš. Latvijā līdz šim marihuānas legalizācijas jautājums ir bijis tabu, taču laikā, kad aizvien vairāk valstu to izsvītro no aizliegto vielu saraksta, varbūt pienācis laiks arī mums mainīt savus uzskatus. Tādēļ Lielais jautājums: “Vai Latvijai vajadzētu apsvērt marihuānas legalizāciju?” To Jauns.lv vaicāja rakstniekam Jurģim Liepniekam.

Rakstnieks Jurģis Liepnieks jau gadus piecpadsmit pazīstams kā aktīvs marihuānas legalizācijas piekritējs, kurš dažādās sociālās vietnēs un forumos iestājies par marihuānas lietošanas dekriminalizāciju. Kā pats saka, viņš, pēc visa spriežot, bijis viens no pirmajiem marihuānas legalizācijas aizstāvjiem Latvijā.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Jurģis Liepnieks ir pārliecināts, ka dati no visas pasaules nepārprotami un skaidri apgāž jebkurus marihuānas legalizācijas pretinieku argumentus.

Sabiedrības negatīvo attieksmi pret marihuānas lietošanu viņš saista ar Latvijā vēl dzīvi esošo padomju okupācijas laikā skandēto pretnarkotiku propagandas saukli, tēzi: “Apmēram tā: zālīte, heroīns, cietums, nāve! Tas ir tas izglītības, zināšanu līmenis – ja tu sāksi lietot marihuānu, tad tu beigsi ar heroīnu un kapiem.”

Tas esot bezjēdzīgs, ne ar ko pamatots apgalvojums, pret kuru oponēt Jurģim Liepniekam jau ir apnicis, jo tas esot bezjēdzīgi: “Es tikai varu aicināt uz to, ka mums politiku (marihuānas legalizācijas jomā) vajadzētu balstīt datos, pētījumos, analīzēs, kaut kādos racionālos argumentos, nemaz nerunājot par politiskām vērtībām – balstītām liberālismā.

Mums ir milzīgs datu daudzums no visas pasaules. Puse Amerikas marihuānu ir legalizējusi, to tādā vai citādā formā ir izdarījusi lielākā daļa Eiropas valstu: Eiropas dienvidi pavisam liberāli, vairāk uz ziemeļiem – dažādi, bet nekur par marihuānas smēķēšanu vai glabāšanu neliek cietumā. Nekur, izņemot Latviju un vēl dažas valstis!”

Jurģis Liepnieks pārliecināts, ka dati no visas pasaules nepārprotami un skaidri apgāž jebkurus marihuānas legalizācijas pretinieku argumentus, ka tās lietošana novedīs pie kaut kādām traģiskām, briesmīgām un sliktām sekām, ka visi “nonarkosies” un būs slimi ar šizofrēniju:

“Nē! Mēs redzam, ka nekādu šādu sociāli sliktu seku vai negatīvu izmaiņu sabiedrības veselības kontekstā nav. Tieši otrādi, ir pozitīvi rezultāti uz smago narkotiku izplatību (tā samazinās).”

Marihuānas legalizācijas problēmas risināšanu vajadzētu balstīt pētījumos un pieredzē: “Varbūt pirms 15 gadiem bija tāda hipotēze, pieņēmums, ideja – legalizēsim marihuānu un būs forši! Bet šobrīd tas vairs nav tādā līmenī. Absolūti viennozīmīgi ir skaidrs, ka marihuāna ir mazāk kaitīga viela nekā alkohols. Ja mēs gadsimtiem ilgi esam iemācījušies sadzīvot ar alkoholu kā mūsu sabiedrības ikdienas sastāvdaļu, un alkohols tik tiešām ir ļoti nopietni kaitīga substance, kas rada visa veida katastrofālas sekas – veselībā, drošībā, ģimenē, tad marihuāna, salīdzinot ar to, ir daudzkārt nevainīgāka. Un atkal atkārtošos – tas nav tikai mans viedoklis. Ja jau mēs kā sabiedrība tiekam galā ar alkoholu, tad marihuānas legalizācija nekādas sliktas sekas neradīs.”

Ko Jurģis Liepnieks saka par marihuānas lietošanu un tās iespējamo legalizāciju jeb izņemšanu no aizliegto narkotiku saraksta, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.