foto: Paula Čurkste/LETA
Ārlietu ministrija vēršas policijā par Ukrainas atbalstītāju, kurš "iespējams" bojājis Krievijas vēstniecību Rīgā
Jauns.lv vērsās ĀM, lai noskaidrotu, kādēļ bijis šāds iesniegums un vai tiešām par pamatu bijusi ierosme no Krievijas puses.
Sabiedrība
2024. gada 30. aprīlis, 11:07

Ārlietu ministrija vēršas policijā par Ukrainas atbalstītāju, kurš "iespējams" bojājis Krievijas vēstniecību Rīgā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sociālajos tīklos izskanējis kāds stāsts, kura centrā ir aktīvists - Latvijas pilsonis - kurš regulāri apmeklē Ukrainas atbalsta pasākumus. Valsts policijā (VP) saistībā ar viņu vērsusies Ārlietu ministrija (ĀM). Uz to aicinājusi Krievijas vēstniecība Latvijā.

"Tagad man ir jautājums Ārlietu ministrijai un Valsts policijai: kurš cenšas mani nepatiesi apvainot iespējamā krievijas federācijas vēstniecības mantas bojāšanā!? Tas ir kaut kāds absurds! Nekad neko tādu neesmu darījis!" sociālajos tīklos raksta aktīvists Jānis Pelcis.

Viņš regulāri atbalsta Ukrainas protesta akcijas pie agresorvalsts vēstniecības un bija klāt arī 24. martā, kas, viņaprāt, arī ir šī Ārlietu ministrijas iesnieguma pamatā:

Todien Pelcis esot piegājis tuvāk vēstniecības vārtiem, lai nobildētu, ka pie tiem pakārtā zīme ir sašķobījusies.

Pēcāk par novēroto arī tapis ieraksts platformā "X". Pelcis gan norāda, ka agresorvalsts īpašumam nav pieskāries un blakus viņam bijuši VP darbinieki.

Jauns.lv vērsās ĀM, lai noskaidrotu, kādēļ bijis šāds iesniegums un vai tiešām par pamatu bijusi ierosme no Krievijas puses.

Ministrijā to atzina, paskaidrojot, ka šāda prakse ir tamdēļ, lai arī ārvalstīs (tostarp Krievijā) Latvijas vēstniecību pārstāvju drošība un neaizskaramība tiktu sargāta.

Te gan jāpiebilst, ka runa ir par valsti, kura jau trešo gadu ar militāru spēku un teroru vēršas pret Ukrainu, ignorē virkni starptautisko normu, diplomātiskos procesus jau sen pārvērtusi par sava veida cirku un atkārtoti izmanto tos, lai neētiski un bravūrīgi virzītu savas intereses.

Rakstiski ĀM atbildēja šādi: "Saskaņā ar Vīnes konvenciju par diplomātiskajām attiecībām uzņemošajai valstij ir jānodrošina ārvalstu diplomātisko pārstāvniecību drošība un neaizskaramība. Latvijai ir svarīgi, ka tāpat drošība un neaizskaramība tiek nodrošināta arī mūsu pārstāvniecībām ārvalstīs.Ārlietu ministrija saskaņā ar Vīnes konvenciju pārsūta Latvijas puses kompetentajām iestādēm no ārvalstu pārstāvniecībām oficiāli saņemto informāciju. Apstiprinām, ka arī attiecībā uz konkrēto jautājumu Ārlietu ministrija ir saņēmusi no Krievijas vēstniecības informāciju, ko tā atbilstoši pastāvošajai praksei ir pārsūtījusi Valsts policijai."