foto: Ekrānuzņēmums
“Esmu dzimis laimes krekliņā!” Puķu selekcionārs Jānis Rukšāns veiksmīgi izglābies no Irānas
Jānis Rukšāns.
Sabiedrība
2024. gada 19. aprīlis, 10:32

“Esmu dzimis laimes krekliņā!” Puķu selekcionārs Jānis Rukšāns veiksmīgi izglābies no Irānas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Dārznieks Jānis Rukšāns jau ilgāku laiku bija pazudis no publiskās telpas, nesniedzot saviem amata cienītājiem par sevi ne mazāko ziņu. Izrādās pazīstamais selekcionārs bija devies ceļojumā uz Irānu. Tiesa, viņam ne prātā nevarēja ienākt, ka valsts viņa viesošanās laikā tiks ierauta karadarbībā.

“Ceļojumā biju devies kopā ar kompanjoniem, kuriem, atšķirībā no manis, Irānā bija savas valsts vēstniecība. Kad Irāna iebruka Izraēlā, maniem pavadoņiem tika ieteikts 48 stundu laikā valsti pamest, tomēr Teherānas lidosta uzbrukuma laikā tika slēgta un tā nu sākās arī mans sarežģītais mājupceļš,” vēsta Rukšāns.

Selekcionārs norāda, ka pēc palīdzības vērsies pie lidsabiedrība “Turkish Airlines”, kas viņam piedāvājusi mājupceļu uz Latviju, tiesa, visai sarežģītu – ar lidostas maiņām un ar to saistītām bagāžas pārvietošanas problēmām Turcijā. Tomēr, pēc mirkļa lidsabiedrības pārstāvji nākuši klajā ar šokējošu paziņojumu – izrādās Rukšānam iebraukšana Turcijā ir liegta.

“Nesaptoru kāpēc tā! Pēdējo reizi Turcijā biju pirms 10 gadiem un tolaik nekādu problēmu nebija. Saņēmu pat draudus tikt deportētam atpakaļ uz Irānu, tomēr mana vīza bija derīga tikai vienai ieceļošanas reizei un tai bija beidzies derīguma termiņš,” skaidro Rukšāns.

“Viņi pat paņēma manus pirkstu nospiedumus, nepaskaidrojot kāpēc. Labi, ka ienāca prātā pajautāt “Turkish Airlines” pārstāvim, vai nepastāv kādas citas ceļošanas iespējas, un tad viņš man piedāvāja alternatīvu variantu - aizlidot uz Prāgu. Ja lidotu caur Frankfurti vai Varšavu tad būtu jāpavada papildus diena lidostā.”

Rukšāns norāda, ka Čehijā nakšņojis pie sava drauga Vāclava, bet nākamajā dienā ar “Ecolines” autobusu caur Poliju un Lietuvu atgriezies Rīgā, kur viņu sagaidīja znots.

“Lidojums man izmaksāja papildu 220 eiro, bet autobuss bēl 70 eiro. Un kopumā ceļojums atpakaļ ilga 5 dienas,” vēsta Rukšāns, norādot, ka atcēlis arī savu maijā plānoto vizīti uz Irānu.

“Es patiešām esmu dzimis laimes krekliņā!” par piedzīvoto vēsta dārznieks.

Raiskumā zied pasaulē lielākā savvaļas krokusu kolekcija

Raiskuma pagasta “Jaunrūjās” pašlaik pilnā košumā zied pavasara vēstneši krokusi. Šeit apskatāma dārznieka Jāņa Rukšāna unikālā kolekcija, kas ir lielākā ...

gallery icon

Jau ziņots, ka 14. aprīli Irāna uz Izraēlu raidīja aptuveni 300 bezpilota lidaparātus un ballistiskās raķetes. Izraēla izsludināja trauksmes stāvokli jau 1. aprīlī, pēc Damaskā notikušā uzbrukuma Irānas vēstniecībai, kurā tika nogalināti 16 cilvēki, tajā skaitā divi irāņu ģenerāļi. Šajā triecienā Teherāna apsūdzēja Izraēlu un draudēja tai ar atbildes triecienu.

Lielāko daļu raķešu un dronu izdevās pārtvert ārpus Izraēlas robežām, bet dažas raķetes piezemējās arī Izraēlas teritorijā, tai skaitā Izraēlas armijas bāzē valsts dienvidos. Pēc uzbrukuma Irānas varasiestādes paziņoja, ka “tās rēķini ar Izraēlu ir noslēgti un draudēja tai uz raķešu uzbrukumu neatbildēt ar prettriecienu”, tomēr Izraēlas varasiestādes paziņoja, ka “notikušo tā neatstās”.

Ceturtdien, 18. aprīlī, Irānas valsts mediji ziņoja par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucoties uz amatpersonu teikto ziņoja, ka Izraēla pret Irānu veikusi atbildes triecienus.