foto: Paula Čurkste/LETA
Zinātnieki: Latvijai ir izredzes kļūt bagātai 16 gadu laikā
Cilvēki Vērmanes dārzā.
Sabiedrība
2024. gada 17. aprīlis, 05:26

Zinātnieki: Latvijai ir izredzes kļūt bagātai 16 gadu laikā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijai ir iespēja iekļauties 10 bagātāko Eiropas Savienības dalībvalstu skaitā ne vēlāk kā 2040. gadā, saglabājot valsts uzņemto ģeopolitisko kursu Eiropas valstu un NATO saimē. Tā uzskata analītiskā centra "Latvijas Stratēģisko un ekonomisko risinājumu institūts" dibinātāji, ziņo Latvijas radio 4.

Pēc piecu nedēļu darba analītiskais centrs Latvijas politiķiem piedāvājis četrus attīstības scenārijus, kas ļautu valstij uzņemt strauju attīstības tempu. Kā intervijā Latvijas Radio pastāstīja analītiskā centra līderis Daunis Auers, politiķi izvēlējušies divus variantus: kā Latvijai kļūt par Baltijas tīģeri ciešākā sadarbībā starp trim Baltijas valstīm un kā Baltijas valstis kļūs par Ziemeļeiropas valstīm.

"Mūsu darbs ir radīt idejas, jo Latvijas politiskā sistēma starptautiski izceļas ar to, ka mums nav institūciju, kas rada idejas, jo idejas neaug kokos. Mums ir tāds pieņēmums, ka ievēlēsim Saeimu, tad, lūk, ir Saeimas deputāti, kuri ir no nekurienes, un tagad viņi pēkšņi radīs kaut kādas brīnišķīgas vīzijas par valsts nākotni.

Bet nenotiek tā! Tas nav ierēdņa darbs. Ierēdņa darbs ir pildīt šo redzējumu. Politiķi nāk un viņiem saka - jādara tas, tas un tas. Ir daži priekšstati, ka mēs tautsaimniecību attīstīsim kaut kā tā. Bet kas veicinās tautsaimniecības attīstību? Patiesībā šī ideja nepastāv," sacīja Auers.

Pēc Ekonomikas ministrijas datiem, aptuveni 80% Latvijas iedzīvotāju dzīvo no algas līdz algai bez uzkrājumiem. Aptauja 2022. gada nogalē liecina, ka 63% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka viņu finansiālais stāvoklis ir sliktāks nekā pirms gada.

2022. gada OECD marta ziņojumā, kas publicēts uzreiz pēc Krievijas pilna mēroga kara sākuma pret Ukrainu, tika norādīts, ka Latviju, kuras ekonomika vēl nav atguvusies no COVID-19 pandēmijas sekām, sagaida riski demogrāfijas un sociālās drošības jomā.