Sabiedrība
2024. gada 10. aprīlis, 07:09

Video: Kādēļ ir vērts apmeklēt Kosmosa izziņas centru Cēsīs

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Kosmosa izziņas centrs ir izglītojošs galamērķis ģimenēm, skolēnu grupām un pedagogiem. Tā ir vieta, kur iepazīties ar kosmosa izpētes vēsturi un vairāk uzzināt par astronautu ikdienu.

Vienā no skaistākajām Latvijas pilsētām Cēsīs, kas visiem zināmas ar varenajām pilsdrupām, plašo kultūras dzīves piedāvājumu un šaurajām vecpilsētas ieliņām, tagad ir jauns galamērķis – Kosmosa izziņas centrs. Moderna ēka, aiz kuras durvīm apmeklētāju sagaida kosmisks piedzīvojums.

Ar domu par nākotni

Kosmosa izziņas centra vadītājs Miks Dzenis atklāj, ka centra pamatideja ir ieinteresēt jauniešus dabaszinātnēs, inženierzinātnēs, tehnoloģijās, matemātikā.“Tie ir būtiskākie mācību temati un priekšmeti, ko bērns apgūst skolā, lai nākotnē izvēlētos profesiju vai nu kosmosa industrijā, vai līdzīgā profesijā. Mums trūkst šo zinātnieku. Mums trūkst šo cilvēku, kas reāli var radīt jaunas tehnoloģijas vai risinājumus problēmām, ar ko ikdienā saskaras sabiedrība.”

Miks Dzenis uzsver, ka Kosmosa izziņas centrs nav veltīts tikai kosmosa tēmai; tajā var smelties zināšanas par daudzām jomām. “Mēs šeit runājam gan par atmosfēras spiedienu, gan saules radiāciju, par dažādiem jēgpilni izmantojamiem energoresursiem, par to, ka vispār kopumā ir jādomā par ilgtspēju – ne tikai kosmosā, bet arī šeit uz zemes.”
 

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Kosmosa izpētes centra ekspozīcija izvietota trīs stāvos. Pirmajā var iepazīt visu, kas saistīts ar tēmas vēsturi, – kāmēs kā civilizācija esam nonākuši līdz tam, lai varētu doties uz citām planētām. Te var iepazīt kosmosa transporta līdzekļus raķetes un to vēsturi, iespējas dzīvot kosmosā un tā apgūšanas tehnoloģijas. Otrajā stāvā var piedalīties Marsa kolonizācijā, iepazīt dzīvi kosmosa stacijā, bet trešajā – piedalīties reālos astronautu treniņos.

Interesanti un noderīgi

Kosmosa izpētes centra vadītājs uzskata, ka šis ir īstais brīdis, lai tēma tiktu popularizēta un aktualizēta Latvijā. “Domājot par centra konceptu, mēs skatījāmies gan Eiropā, gan citos kontinentos, lasījām informāciju par to, kas pašlaik ir aktuāls. Mēs izvēlējāmies projektus, ko varētu sasaistīt ar mācību priekšmetiem, ko bērni mācās skolā. Domājām par dizainu, lai tas būtu pēc iespējas efektīvāks un lai gan bērniem, gan vecākiem tas būtu saistoši.”

Kosmosa izziņas centrs Cēsīs – zinātkāriem bērniem un vecākiem

Kosmosa izziņas centrs Cēsīs – zinātkāriem bērniem un vecākiem

gallery icon