foto: Baiba Aprāne/LETA
Latvijā ražotas zāles Krievijā var atrast pat par puscenu
Cenas, kuras piestiprinātas agresorvalstī nopērkamajiem, Latvijā radītajiem medikamentiem, mēdz būt krietni zemākas nekā Latvijā
Sabiedrība
2024. gada 3. aprīlis, 06:12

Latvijā ražotas zāles Krievijā var atrast pat par puscenu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Nav noslēpums, ka Latvijas medikamentu ražotāji AS “Olainfarm” un AS “Grindeks” joprojām eksportē uz Krieviju, taču nedaudz pārsteidz, ka atsevišķās šīs valsts aptiekās šādi produkti ir atrodami par daudz pievilcīgākām cenām nekā Latvijā.

Medikamentu cenas pie mums allaž ir bijis sāpīgs jautājums.

Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) datiem, Latvijā iedzīvotāju tiešie jeb personīgie izdevumi par medicīnas precēm ir vieni no augstākajiem OECD valstīs un augstākie Baltijas valstīs.

Kā zināms, Latvijā medikamentus arī ražo, turklāt ar vērienu un arī eksportējot. Gan AS “Olainfarm”, gan AS “Grindeks” jau ir paziņojušas, ka mērķtiecīgi virzās projām no Krievijas un Baltkrievijas tirgus.

Taču grūti neievērot, ka cenas, kuras piestiprinātas agresorvalstī nopērkamajiem medikamentiem, mēdz būt krietni zemākas nekā Latvijā.

Vietām teju trīs reizes lētāk

Tā piemēram, slavenais AS “Grindeks” ražotais “Mildronāts”, kas ir Latvijā izgudrots medikaments sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai, joprojām ir nopērkams Krievijā.

Salīdzinājumam aplūkojām cenas atsevišķās Latvijas aptiekās un Krievijas aptiekās, kuras piedāvā medikamentu iegādi internetā.

“Mēness aptieka” e-vietnē šobrīd “Mildronāts” (250g, 40 kapsulas) ir nopērkams par īpašu cenu – 9,99 eiro. Savukārt citviet - “Apotheka”, “Benu” un “Internetaptieka.lv”, attiecīgi pa 14,86 eiro, 11,79 eiro un 13,78 eiro:

(Foto: ekrānuzņēmums)

Tikmēr Krievijā ir aptiekas, kurās šis preparāts ir iegūstams pat par ievērojami zemākām cenām.

Maskavas apgabalā “E-apteka” šādu pat “Mildronāts” iepakojumu tirgo pa 816 rubļiem ( 8,18 eiro).

“Asna” šajā pašā apgabalā Krievijā šīs zāles attiecīgajā iepakojumā tirgo par neticami zemu cenu – 603 rubļiem (6,04 eiro), kas ir teju vai trīs reizes lētāk nekā dārgākais no aplūkotajiem piedāvājumiem Latvijā:

(Foto: ekrānuzņēmums)

Aptieka “Aptečestvo” internetā, Maskavas apgabalā preparātu “Mildronāts” attiecīgajā iepakojumā pārdod par 802 rubļiem (8,04 eiro).

Aptiekā “Planeta Zdorovja” šīs zāles Maskavas tuvumā nopērkamas par 605 rubļiem (6,06 eiro), bet dziļāk Krievijā, Kazaņā - vēl lētāk – 599 rubļiem (6 eiro).

Līdzīgi ir arī ar AS “Olainfarm” ražoto antihistamīna līdzekli alerģijas ārstēšanai “Fenkarolu”.
“Mēness aptiekas” interneta vietnē tas 50mg/15 tablešu iepakojumā nopērkams pa 6,79 eiro. “Apotheka” – jau dārgāk – 9,16 eiro, savukārt “Benu” – 6,69 eiro:

(Foto: ekrānuzņēmums)

Tikmēr Krievijas aptiekas “Asna” e-vietnē Maskavas apgabalā “Fenkarol” šādā daudzumā nopērkams par 585 rubļiem (5,86 eiro):

(Foto: ekrānuzņēmums)

Vietnē “Aptečestvo” Maskavas apgabalā “Fenkarol” pārdodas par 854 rubļiem (8,67 eiro). Pievilcīga cena šim medikamentam ir “Planeta Zdorovja” – vien 615 rubļi (6,17 eiro).

Joprojām eksportē uz Krieviju

Jau vēstīts, ka gan AS “Olainfarm”, gan AS "Grindeks" vārds ir atrodams Ekonomikas ministrijas publicētajos sarakstos, kuros atrodamas kompānijas, kas 2023. gadā eksportēja uz Krieviju un Baltkrieviju.

Abu uzņēmumu ailei gan klāt ir pievienoti uzņēmuma komentāri.

AS “Grindeks” raksta: "Pateicoties mērķtiecīgam darbam no uzņēmuma puses, Krievijas un Baltkrievijas tirgus īpatsvars AS Grindeks uzņēmējdarbībā ir būtiski mazinājies. No vairāk nekā trīsdesmit Krievijas tirgū iepriekš pieejamiem produktiem, šobrīd to skaits ir samazināts līdz sešiem, turklāt šie produkti ir paredzēti pārsvarā hronisko slimību ārstēšanai civilajiem iedzīvotājiem un atstāti AS Grindeks portfelī humānu apsvērumu dēļ. Produktu skaits samazināts arī Baltkrievijā, atstājot tikai svarīgākos medikamentus iedzīvotājiem. Abās valstīs ir pārtrauktas uz patērētāju vērstas mārketinga aktivitātes produktu virzībai [...]."

Tikmēr AS “Olainfarm” raksta: “AS "Olainfarm" apzinās, ka Krievijas iebrukums Ukrainā un pašreizējā ģeopolitiskā situācija rada jautājumus Latvijas sabiedrībā par jebkāda veida politisko un ekonomisko sadarbību ar Krieviju. Tomēr cilvēku veselība, kas ietver arī medikamentu pieejamību, ir universāla vērtība. Tieši tāpēc medikamenti nav iekļauti Rietumvalstu sankciju sarakstos un par ierobežojumiem medikamentu pieejamībā netiek diskutēts arī starptautiskajā līmenī. Krievijas tirgū arī 2023. gadā bija pieejami vismaz 840 dažādu farmācijas kompāniju medikamenti, turklāt lielākās eksportētājas ir Vācija, ASV, Šveice, Itālija u.c. Rietumvalstis, kuru tirdzniecības apjomi šajā tirgū aug. Pēc datiem redzam, ka arī Ukrainas ražotāju medikamenti joprojām ir pieejami Krievijā. Jāņem vērā, ka 94% zāļu Latvijā tiek importēti un tās Rietumvalstis un uzņēmumi, kas importē Latvijā, ir tie paši uzņēmumi, kas importē arī Krievijā un kuru apjomi šajā tirgū tikai aug. Lielākie zāļu ražotāji, kas aktīvi darbojas Krievijas tirgū, ir arī tie, kuriem ir lielākās tirgus daļas Latvijā. [...].”

Pilnus uzņēmumu skaidrojumus iespējams izlasīt Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē.

AS "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs ir Jānis Buks. Padomes locekļi - Andrejs Leibovičs, Roberts Tavjevs, Vadims Telica un Sergejs Korņijenko.

Vēl 2022. gadā tika ziņots, ka AS "Olainfarm" iecelta jauna valde. Par "Olainfarm" valdes priekšsēdētāju iecelts Juris Bundulis, kurš līdz tam bija uzņēmuma padomes priekšsēdētājs. 

Tika vēstīts, ka darbu valdē turpmāk veiks arī Andris Jegorovs un Jānis Leimanis, kurš strādāja arī iepriekšējā valdē. Patiesie labuma guvēji ir Roberts Tavjevs un Sergejs Korņijenko.

AS "Grindeks" valdes priekšsēdētājs ir Juris Hmeļņickis, valdē vēl ir Jānis Romanovskis un Andrejs Liberts.

Uzņēmuma padomes priekšsēdētājs ir Kirovs Lipmans, savukārt padomē ir arī dzīvesbiedre Anna Lipmane un dēls Filips Lipmans. Patiesie labuma guvēji ir Filips un Kirovs Lipmani.