Noskaidroti labākie skolu ēdinātāji Latvijā
foto: Paula Čukrste/LETA
Ēdnīca.
Sabiedrība

Noskaidroti labākie skolu ēdinātāji Latvijā

Jauns.lv

Mūsdienās Latvijas skolu ēdnīcu pavāri kļuvuši aizvien radošāki, piedāvājot audzēkņiem gan eksperimentālas receptes, gan, piemēram, veģetāru ēdienkarti. Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācija (LDUSA) izvērtējusi Latvijas skolu piedāvājumu un apbalvojusi 2023./2024. gada sezonas labākos skolu ēdinātājus Latvijā.

Noskaidroti labākie skolu ēdinātāji Latvijā...

Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācijas (LDUSA) organizētajā konkursā “Latvijas labākais skolu ēdinātājs” 2023./2024.gadā uzvarējusi Rīgas 34.vidusskola, iegūstot vislielāko punktu skaitu visu reģionu kopvērtējumā.

Kurzemē par labāko ēdinātāju atzīta Liepājas Ezerkrasta sākumskola, Latgalē vislielāko punktu skaitu ieguva Riebiņu vidusskola, Vidzemē – Laurenču sākumskola, Zemgalē – Pļaviņu vidusskola, bet Rīgā – Rīgas 6.vidusskola.

“Šogad žūrijai bija ļoti interesants darbs. Pirmkārt, diemžēl diezgan daudz skolu no tām, kuras vecāki bija pieteikuši konkursam, neizpildīja Ministru kabineta noteikumus, tādējādi automātiski tika izslēgtas no tālākās dalības. Taču tas, kas patiesi iepriecināja, bija pavāru izdoma un daudzveidība! Īpaši gribas uzslavēt kopvērtējuma uzvarētāju – Rīgas 34.vidusskolu –, kas ne tikai ieviesusi veģetāro dienu, bet piedāvā bērniem tādus ēdienus kā bulgurs,” vēsta LDUSA valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande, piebilstot, ka arvien biežāk skolu pavāri nebaidās eksperimentēt un bērni iepazīst dažādus ēdienus, piemēram, karija mērces, pelēkos zirņus utt., kā arī dažādus sezonālos augļus un dārzeņus.

Vairākās skolās tiek organizētas tematiskās dienas sadarbībā ar, piemēram, vēstures skolotājiem, vai baudīti cittautu nacionālie ēdieni. Par to, protams, milzīgs prieks!

Jāpiebilst, ka atsevišķos reģionos vairākām pieteiktajām skolām bija problēmas ar noteikumu izpildi, jo ēdienkartes neatbilda Ministru kabineta noteikumiem un bērniem tika piedāvātas maltītes ar samērā lielu cukura un sāls daudzumu.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis: “Reizēm šķiet, ka nav īsti svarīgi, no kurienes ēdiens nācis, tā garša un ēdiena kultūra, lai gan skolēni tieši to savās aptaujās atzīmē, kā svarīgāko. Tādēļ par skolu pavāriem noteikti ir jārunā daudz skaļāk, lai pavāri ar savu pasauli un vērtībām nepazūd. Tāpēc arī atbalstām konkursu un pēc konkursa nekas nebeigsies,  - pavāriem turpināsim piedāvāt izglītojošas aktivitātes, kurās piedaloties, varēs gūt kā jaunas zināšanas, tā celt savu pašapziņu.”

Pērn konkursā “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā” uzvarējusi Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskola, kas ieguvusi visaugstāko žūrijas vērtējumu. Konkurss tiek rīkots ar Valsts Kopējās lauksaimniecības politikas tīkla atbalstu aktivitātes “Vietējo lauksaimniecības produkcijas ražotāju un mājražotāju atbalsta programma” ietvaros.