foto: Zane Bitere/LETA
Jau aprīļa sākumā tiks uzsākti būvdarbi uz Latvijas – Krievijas robežas
Nacionālie bruņotie spēki.
Sabiedrība
2024. gada 26. marts, 12:32

Jau aprīļa sākumā tiks uzsākti būvdarbi uz Latvijas – Krievijas robežas

Jauns.lv

Jau aprīļa sākumā Nacionālie bruņotie spēki (NBS) uzsāks žoga izbūvi uz Latvijas - Krievijas robežas 20 kilometru garumā Grebņevas un Punduru robežapsardzības nodaļu (RSN) posmos.

Kopumā VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) noslēdzis 16 līgumus ar 6 būvuzņēmējiem par darbu veikšanu uz Latvijas – Krievijas robežas par trūkstošā žoga un infrastruktūras izbūvi visā tās garumā.

Aprīļa sākumā pirmie robežžoga izbūvi uzsāks NBS 5 brigādes, paralēli darbus veicot 5 posmos. Savukārt SIA “Citrus Solutions” un SIA “HAGBERG Construction” Aizgāršas RSN posmā robežžoga izbūves darbus uzsāks aprīļa vidū un tos plānots pabeigt līdz 2024. gada beigām.

foto: Valsts nekustamie īpašumi
Latvijas - Krievijas robeža.

“Mūsu mērķis ir stiprināt Eiropas Savienības ārējās austrumu robežas drošību izbūvējot trūkstošo žogu," norāda VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Viņa norāda, ka "robežžoga izbūve sāksies ar prioritārajiem posmiem jau aprīlī, taču īpaši sarežģītos posmos - aptuveni 28 kilometru žoga un infrastruktūras izbūve turpināsies vēl 2025. gadā, un šajās zonās tiks pielietots inovatīvs risinājums ar pontonu žogu". Kopumā VNĪ noslēdzis līgumus ar sešiem uzņēmumiem – SIA “Citrus Solutions”, SIA “HAGBERG Construction”, SIA “NORDES būve”, VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs”,  PS "P un P Būvniecības grupa" un SIA Baltic Construction Company (BCC).

Latvijas – Krievijas robeža ir 283,6 kilometrus gara, un šobrīd VNĪ prioritāte ir jau izbūvētās infrastruktūras pabeigšana un žoga izbūve posmos, kur tā nav. Šobrīd uz Latvijas – Krievijas robežas ir izbūvēts žogs aptuveni 100 km garumā, bet vēl jāizbūvē aptuveni 180 kilometri žoga un vismaz 53 kilometri robežapsardzības infrastruktūras. Būtiska daļa robežjoslas pie Krievijas robežas jau ir atmežota, kas dod iespēju veikt žoga būvniecību raitāk.