foto: Ekrānuzņēmums no Twitter
FOTO: kā izskatās Madonā, kur atrasts bars beigtu meža cūku?
Zāles pret šo slimību nav, veids kā ar to cīnīties ir aktīva medīšana reģionos, kurus slimība ir skārusi.
Novadu ziņas
2024. gada 20. marts, 19:31

FOTO: kā izskatās Madonā, kur atrasts bars beigtu meža cūku?

Jauns.lv

Nepatīkams skats pavēries Madonas novadā, kur mežā atrasts bars mirušu meža cūku. Tīmekļa vietnē X kāda tā lietotāja dalījusies ar ierakstu, kurā redzami dzīvnieki, ar kuriem mielojušies meža iemītnieki un kraukļi. Nozares eksperti portālam Jauns.lv skaidro, cik nopietna ir situācija; vai Latvijā atkal uzliesmo Āfrikas cūku mēris?

Lietotāja savā ierakstā dalās ar informāciju: “Vienu brīdi bija iestājies relatīvs miers. Nu atkal. Pēdējo nedēļu to šeit ir netipiski daudz. Kraukļu bari salido no tālienes, piestaigā arī citi - vilks, jenotsuņi, lapsas, pat āpsis un lūšuks bij' garām nogājuši. Vēl tikai lācis trūkst.”

“Lai arī laboratoriski apstiprināta diagnoze būs zināma tuvāko dienu laikā, ar lielu varbūtību var apgalvot, ka meža cūku nobeigšanās cēlonis ir ĀCM,” portālam stāsta PVD Veterinārās uzraudzības departamenta Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītājs Mārtiņš Seržants.   

Kopumā šobrīd no gada sākuma Latvijā reģistrētas ar mēri saslimušas 362 meža cūkas. 

Par iemeslu, kāpēc mirušas mežacūkas lielā vairumā tiek atrastas tieši šobrīd, Seržants min pavasara iestāšanos, kad nokūst sniegs, cilvēki vairāk laika pavada dabā, sākusies mežizstrāde, kā arī ir aktivizējušies ragu meklētāji.

Visvairāk saslimšanas gadījumu šobrīd ir reģistrēts Madonā, Valmierā, Siguldā, Ropažu novadā, Tukumā, Dobelē, Jelgavā.

Tomēr, uzskaitot konstatētos gadījumus, ir jāņem vērā meža cūku blīvumu konkrētajā teritorijā. Vietās, kur to ir vairāk, arī gadījumu būs vairāk. Kopējo statistiku ietekmē arī cilvēku aktivitāte, kā arī slimības izplatība noteiktajā apvidū.

Zāles pret šo slimību nav, veids, kā ar to cīnīties, ir aktīva medīšana reģionos, kurus slimība ir skārusi.

Kopumā situāciju valstī Šeržants raksturo kā stabili sliktu nu jau trešo gadu. Ja saslimšanu epicentrs pagājušogad bija Vidzemē- Madonā, tad šobrīd tas virzās uz Ziemeļvidzemi- Valmieras pusi, tuvojoties Rīgai. Ja mežacūku populācija iepriekšminētajās vietās atjaunosies, tad var prognozēt, ka saslimšanu vilnis virzīsies atpakaļ.

Āfrikas cūku mēris ir neārstējama dzīvnieku infekcijas slimība, ar kuru slimo cūku sugas dzīvnieki. Visi saslimušie dzīvnieki agrāk vai vēlāk iet bojā, jo, arī gadījumos, ja dzīvniekam izveidojas antivielas, imunitāte neveidojas un nepasargā dzīvniekus no atkārtotas saslimšanas.

Mēris ir slimība, ar kuru cūkas saslimst un mirst. Turklāt starptautiskie standarti un Eiropas Savienības normatīvie akti aizliedz cūku ārstēšanu, jo efektīvu ārstēšanas līdzekļu  nav.

Mēris ļoti lipīgs, un vīruss ir noturīgs dabā. Jebkas, kam pieskāries slimais dzīvnieks, kļūst par “bioloģisko ieroci”. Latvijas mežos dzīvo tūkstošiem meža cūku, kurām nav vienai ar otru jāsatiekas, lai saslimtu. Pietiek ar paurķēšanos sūnās, uz kurām nonācis mēra izraisītājs.