foto: Aneta Voborilova/ Unsplash
Madonas novadā šogad atrastas vairāk nekā 60 beigtas meža cūkas; par ziņošanu var saņemt atlīdzību
Par katru atrastu beigtu un uzrādītu meža cūku iedzīvotājiem ir iespēja saņemt 50 eiro lielu atlīdzību.
Novadu ziņas
2024. gada 20. marts, 14:51

Madonas novadā šogad atrastas vairāk nekā 60 beigtas meža cūkas; par ziņošanu var saņemt atlīdzību

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Madonas novadā šogad Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis informāciju par vairāk nekā 60 atrastām beigtām meža cūkām.

Tāpat PVD reaģējis arī uz lietotnē "Twitter" publicēto informāciju par netipiski daudz mirušām meža cūkām Madonas pusē tieši pēdējā laikā. 

"Lai arī laboratoriski apstiprināta diagnoze būs zināma tuvāko dienu laikā, ar lielu varbūtību var apgalvot, ka meža cūku nobeigšanās cēlonis ir Āfrikas cūku mēris (ĀCM)," norādīja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītājs Mārtiņš Seržants.

Viņš skaidro, ka kopš 2014.gada, kad ĀCM pirmo reizi tika reģistrēts Latvijā, šādi "atradumi" nav retums un kopš 2021.gada vasaras tiek novērots atkārtots ĀCM epidemioloģiskais vilnis. "Slimības dēļ, mokpilnā nāvē iet bojā lielākā daļa no meža cūku populācijas," uzsvēra Seržans, piebilstot, ka vakcīnas pret šo vīrusa slimību nav un vienīgais efektīvais apkarošanas pasākums ir uzturēt ļoti zemu populācijas blīvumu vairāku gadu garumā un beigto meža cūku līķu iznīcināšana.

PVD aicina ziņot par atrastām beigtām meža cūkām PVD vai pašvaldībai. Meža cūku līķu iznīcināšana samazina vīrusa izplatīšanās iespēju un tādējādi veicina ĀCM izplatības ierobežošanu. Lai motivētu iedzīvotājus ziņot un apkarot ĀCM, par katru atrastu beigtu un uzrādītu meža cūku ir iespēja saņemt 50 eiro lielu atlīdzību.