foto: Zane Bitere/LETA
Vai zināji, ka eID kartes nozaudēšanas gadījumā būs jāvēršas Radio un televīzijas centrā?
Jaunā parauga personības apliecība.
Sabiedrība
2024. gada 21. marts, 05:20

Vai zināji, ka eID kartes nozaudēšanas gadījumā būs jāvēršas Radio un televīzijas centrā?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Atšķirībā no pases eID kartē ir arī sertifikāti autentifikācijai daudzās sistēmās, tostarp elektroniskais paraksts. Ko darīt, ja eID karte ir nozaudēta?

Ja esat pazaudējis vai jums nozagta personas apliecība (eID karte), vajadzētu apturēt ar karti saistīto sertifikātu darbību, nekavējoties vēršoties uzticama sertifikācijas pakalpojumu sniedzēja VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) uzziņu dienestā pa tālruni 67108787.

Lai apliecinātu jūsu identitāti, uzziņu dienesta operators uzdos slepenu jautājumu, kuru norādījāt, aizpildot iesniegumu personas apliecības izsniegšanai, vēstīts Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) mājaslapā.

Tas pats būtu jādara, ja jums ir pamatotas aizdomas, ka jūsu personas apliecība ir nonākusi citas personas rokās un dati elektroniskā paraksta radīšanai tika izmantoti bez jūsu ziņas.

Pieprasīt apturēto sertifikātu pagarināšanu var tikai personīgi PMLP nodaļā vai Latvijas diplomātiskajās pārstāvniecībās ārvalstīs.

Ja personas apliecība ir nozaudēta, nozagta vai nolaupīta, nekavējoties par šo faktu jāinformē pases izdevējiestāde (PMLP), vai arī Valsts policija, vai Valsts robežsardze, vai, atrodoties ārvalstī, Latvijas diplomātiskā vai konsulārā pārstāvniecība.

Ja personas rīcībā nav otra derīga personu apliecinoša dokumenta, 30 dienu laikā no fakta konstatācijas jāiesniedz dokumenti jauna personu apliecinoša dokumenta izsniegšanai (pēc izvēles, - pases vai personas apliecības). 

Ja persona ir paziņojusi par personu apliecinoša dokumenta zudumu (rakstveidā vai izmantojot elektroniskā paraksta iespējas), tā atrašanas gadījumā personu apliecinošs dokuments vairs nav derīgs lietošanai.