foto: Patrīcija Eglīte/LETA
Rīgas mērs: ceļos nav ieguldīts gadiem, tagad redzam sekas
Ilustratīvs attēls.
Runā Rīga
2024. gada 19. februāris, 10:55

Rīgas mērs: ceļos nav ieguldīts gadiem, tagad redzam sekas

Jauns.lv

Šogad ielu remontiem Rīgas budžetā atvēlēti 35 miljoni, bet 2025. gadā - 45. Summa ir liela, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Toreiz ceļiem tērēja pāris miljonus, segums nav mainījies gadu desmitiem, bet negodprātīgas attieksmes sekas dziļu bedru un plaisu veidā izjūtam uz sevis, Latvijas Radio 4 raidījumā "Atvērtā saruna" paziņoja galvaspilsētas mērs Vilnis Ķirsis.

"Kad atnācu atbildēt par infrastruktūru, ceļiem tērējām faktiski 40 līdz 50 reizes mazāk, nekā bija nepieciešams. Vispirms izdevās šo summu pacelt līdz 10 miljoniem, bet šogad mēs speram nākamo soli - līdz 35 miljoniem. Mans absolūtais mērķis ir tuvāko divu gadu laikā sasniegt summu 40 līdz 50 miljonus," paziņoja Ķirsis.

Asfaltam uz tūkstošiem kilometru galvaspilsētas ceļu kā jebkurai precei ir savs derīguma termiņš:

"Ja asfaltu nemaina, rodas plaisas un bedres. Daudzviet asfalts gulst no padomju laikiem vai 90. gadiem, tātad 30 un vairāk gadus. Mēs taču nebrīnāmies, ja nolietotos apavos parādās caurumi. Nav runa par to, ka apavi nav kvalitatīvi, vienkārši ilgi valkājam."

Iepriekš mērs sacīja, ka asfalta seguma nomaiņai jākļūst par rutīnas procedūru: vajag katru gadu noņemt veco asfaltu un ieklāt jaunu apmēram 120 km garumā, lai nenovestu līdz sliktam stāvoklim.

"Nemelošu, ātra risinājuma nebūs. Pat tajā brīdī, kad mēs saņemsim šos 40 līdz 50 miljonus, mums būs nepieciešami 4 līdz 5 gadi, lai sajustu izmaiņas," viņš norādīja.

Vissliktākie ceļu posmi, kurus dome plāno izremontēt tuvākajā nākotnē, ir Jaunciemā, Vecmīlgrāvī, Čiekurkalnā.

Saskaņā ar iepriekš veikto aptauju 80% rīdzinieku ir neapmierināti ar ielu stāvokli, tomēr, pēc Vilņa Ķirša teiktā, tas ir "emocionāls novērtējums".

Pēc viņa teiktā, lielākā daļa 1. un 2. kategorijas ielu ir labā stāvoklī, bet 30% trešās (t.i., mazāk svarīgas) kategorijas ielu ir kritiskā stāvoklī. Aptuveni 200 kilometriem nepieciešams steidzams remonts.