Patiesība par “maģiskām” iekārtām, kas sola brīnumus elektrības patēriņa samazināšanā
Toms Lācis.
Sabiedrība
2023. gada 20. novembris, 07:05

Patiesība par “maģiskām” iekārtām, kas sola brīnumus elektrības patēriņa samazināšanā

Jauns.lv

Kuras iekārtas mājoklī parasti tērē vismazāk elektrības? Par kuru darbību mums nevajadzētu uztraukties, domājot par savu elektrības rēķinu un iespējām to samazināt? To portāls Jauns.lv vaicāja “Elektrum” Energoefektivitātes centra ekspertam Tomam Lācim. Viņš arī aicināja iedzīvotājus neuzķerties informācijai par “maģiskām” iekārtām, ar kuru palīdzību it kā iespējams ievērojami samazināt elektrības patēriņu.

Vispirms viņš norādīja, ka ļoti maz elektrības tērē jauno mobilo tālruņu lādētāji gaidīšanas režīmā.

Jauno mobilo telefonu lādētājos jau ir iestrādāts, ka to gaidīšanas režīma elektrības patēriņš ir ļoti mazs. Savukārt 5, 10 vai pat 20 gadu vecu telefonu lādētāji gaidīšanas režīmā patērē salīdzinoši vairāk elektrības. 

Dažiem pat 5 kilovatstundas šķiet daudz

Saistībā par patērētās elektrības daudzumu ir jāņem vērā arī konkrētā iedzīvotāja uzskati. “Vienam 100 kilovatstundas liekas nekas, savukārt citam 5 kilovatstundas šķiet daudz, tāpēc ir grūti analizēt [mazu patēriņu].

Mums ir bijusi dažāda pieredze ar klientiem. Dažiem patīk ļoti analizēt detaļas.”

Iekārtām ar pulti var būt lielāks patēriņš

Lielākoties ļoti maz elektrības tērē visas elektroierīces, kurām deg tikai maza LED spuldzīte, piemēram, veļas mašīna palikusi gaidīšanas režīmā, un tās iekārtas, kurām ir tikai neliels LED ekrāniņš.

“Mēdz būt iekārtas, kurām tas [elektrības patēriņš] ir ļoti minimāls, savukārt iekārtām, kas darbojas ar pulti un gaida signālu, varētu būt lielāks elektrības patēriņš. Atsevišķām iekārtām ir salīdzinoši mazāks patēriņš nekā iekārtām, kam ir sensori vai kaut kas cits, kas gaida signālu vai darbību no mūsu puses. Tām gaidīšanas patēriņš ir lielāks.”

Salīdzinoši mazs elektrības patēriņš ir arī elektriskās zobu birstes lādētājam un viedpulksteņa lādētājam.

Audio sistēma, modems un rūteris

“Elektrum” Energoefektivitātes centrā ir izpētīts, kāds ir elektrības patēriņš dažādām mājokļa iekārtām gaidīšanas režīmā mēneša laikā. Secināts, ka no mazajām elektroierīcēm visvairāk elektrības tērē audio sistēma, modems, rūteris, dekoders, dators.

Tālāk seko monitors, veļas mašīna, printeris. Pavisam maz elektrības tērē elektriskā zobu birste, elektriskais grils. “Tam ir lampiņa, kas spīd, bet patēriņš ir daudz mazāks.” Minimāls elektrības patēriņš ir jauno mobilo telefonu lādētājiem.

Par ietaupīto elektrību var uzvārīt ūdeni 280 tējas krūzēm

Aprēķināts, ka mēneša laikā šīs iekārtas gaidīšanas režīmā patērē 14 kilovatstundas elektrības. “Tas varbūt ir maz, bet ar 14 kilovatstundām elektrības var uzvārīt ūdeni 280 tējas krūzēm, vairākas reizes izmazgāt veļu vai izcept 14 picas.”

Protams, jāsaprot, ka katra cilvēka mājās esošo iekārtu gaidīšanas režīma elektrības patēriņš atšķiras. “Tomēr šis piemērs parāda: ja mēs šīs kilovatstundas neiztērējam iekārtu gaidīšanas režīmā, tad mēs tās varam izmantot lietderīgāk.”

“Maģiskas” iekārtas, kas sola brīnumus

Lācis arī norādīja, ka gan pirms dažiem gadiem, gan arī pērn, kad piedzīvojām elektrības cenu kāpumu, Latvijā tirdzniecībā parādījās dažādas “maģiskās” iekārtas.

Tās, pievienotas rozetei, it kā spēj samazināt elektrības patēriņu mājoklī, kā arī kompensēt reaktīvo enerģiju un izdarīt vēl daudz ko labu.

Nav pamata ticēt tādiem solījumiem!

Taču eksperts uzsvēra, ka nav pamata ticēt tādiem solījumiem. “Mājoklī nav iekārtu, kas rada reaktīvo enerģiju! Mājas parastais skaitītājs to noteikti neuzskaita. Tas elektrības patēriņu neietekmē.

Bieži vien šajās iekārtās iestrādāta tikai maza mikroshēma un LED spuldzīte, kas iedegas un principā neko nedara, taču tērē elektrību. Aicinu neuzķerties maldinājumam, ka šī iekārta samazinās elektrības patēriņu uz pusi. Nevajag uzķerties tādiem māņiem!

Nav viena burvju līdzekļa

Nav tāda burvju līdzekļa, ka ar vienu mazu iekārtu iespējams samazināt visu mājokļa elektrības patēriņu, mums neko netērējot!

Ja mēs patiešām gribam samazināt elektrības patēriņu, tad mums kāda elektroierīce ir jālieto mazāk, efektīvāk vai arī jāuzstāda saules paneļi. Tās ir reālas un pārbaudītas metodes.”

Patērētāji ļoti neapmierināti ar pirkumu

Speciālists pastāstīja, ka klienti bijuši ļoti neapmierināti ar šīm iegādātajām "maģiskajām" iekārtām, kuru nosaukumi bija dažādi.

“Nosaukumi mainījās, katru reizi tie bija citādi, bet iekārta ļoti neatšķīrās, tā pati vien bija,” Lācis atminējās un aicināja iedzīvotājus neuzķerties uz šādiem maldinošiem solījumiem.

Tēmas