FOTO: Liepājā Aivja Gretera vadībā izskan Berlioza Fantastiskā simfonija

2. novembrī koncertzālē "Lielais dzintars" koncertu ciklā "Simfonija Tuvāk" pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults stājās Aivis Greters, lai atskaņotu ...

gallery icon
Kultūra
2023. gada 3. novembris, 19:22

FOTO: cilvēki Liepājā izbauda Berlioza Fantastiskā simfoniju

Jauns.lv

Vakar (2. novembrī) koncertzālē "Lielais dzintars" koncertu ciklā "Simfonija Tuvāk" pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults stājās Aivis Greters, lai atskaņotu nozīmīgu agrīnā romantisma skaņdarbu – franču komponista Hektora Berlioza 1830. gadā rakstīto programmatisko "Fantastisko simfoniju". 

Vēl tikai pirms diviem gadiem koncertzālē "Lielais dzintars" Aivis Greters diriģēja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas beigšanas eksāmenu, bet šobrīd piedzīvo strauju starptautiskas diriģenta karjeras attīstību, patlaban būdams diriģenta asistents Gēteborgas operā un "Orchestra de Paris".

Leonards Bernstains šo Berlioza simfoniju raksturojis kā pirmo muzikālo ekspedīciju psihedēlijā tās halucināciju un sapņu rakstura dēļ, kā arī tāpēc, ka vēsture liek domāt, ka Berliozs vismaz daļu no tās sacerējis opija ietekmē. Pēc Bernstaina teiktā, "Berliozs to pasaka tā, kā ir. Jūs dodaties ceļojumā un attopaties kliedzot paši savās bērēs."

Liepājas Simfoniskā orķestra veidotais koncertcikls "Simfonija TUVĀK" veidots, lai iepazīstinātu klausītājus ar pasaules simfoniskā repertuāra stūrakmeņiem – skaistām, klasiskām simfonijām, kas būtu jāzina ikvienam.

Koncerts un saruna "Simfonija TUVĀK. Berlioza "Fantastiskā"" sākās ar mūzikas apskatnieka Oresta Silabrieža ievadvārdiem, kuros tika atklāts simfonijas tapšanas laika konteksts un šedevra uzbūves detaļas. Savukārt pēc koncerta klātesošie bija aicināti uz neformālu sarunu ar diriģentu Aivi Greteru.

Uz vairākiem skaistiem koncertiem Liepājas Simfoniskais orķestris aicina vēl šī gada izskaņā. Koncertzālē "Lielais dzintars" 2. decembrī orķestris muzicēs kopā ar Starptautiskā Henrika Veņavska vijolnieku konkursa uzvarētāju, Japānas uzlecošo zvaigzni Hinu Maedu, bet trīs koncertos 28., 29. un 30. decembrī kopā ar šarmanto dziedātāju Marlēnu Keini un virtuozo ukraiņu vijolnieku Dmitro Tkačenko vedīs klausītājus muzikālā ceļojumā uz saulaino Spāniju. Savukārt 15. decembrī krāšņu klasicisma koncertprogrammu orķestris aicina baudīt ziemīgi skaistā Rundāles pils atmosfērā.