Viedokļi
2023. gada 19. oktobris, 05:42

Uzņēmējs Pēteris Šmidre par banku procentu likmēm: "Kur nav tirgus, tur ir brīnumi"

Jauns.lv

Lielās banku kredītprocentu likmes ir rezultāts "kapitālremontam" banku sistēmā, kas nebalstījās uz tirgus ekonomikas principiem, teic uzņēmējs Pēteris Šmidre. Tas ir galarezultāts iekšējās finansēšanas bremzēšanai, ko pareizi atjaunot lielā ātrumā neizdosies.

Cīnoties ar inflāciju, Eiropas Centrālā banka ievērojami palielinājusi EURIBOR jeb starpbanku aizņēmumu likmes. Tas komplektā ar faktu, ka Latvijā izsniegto kredītu procentu likmes jau tā ir vienas no augstākajām Eiropā, daudziem sagādājis nepatīkamu pārsteigumu. Līdz ar to lielas jautājums “Kā samazināt banku procentu likmes?”. To Jauns.lv vaicāja uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Pēc tik cītīgas cīņas pret tirgus ekonomiku finanšu sfērā, to pareizi atjaunot ātrumā nevar," saka uzņēmējs.

“Pēc tik cītīgas cīņas pret tirgus ekonomiku finanšu sfērā, to pareizi atjaunot ātrumā nevar,” saka uzņēmējs. Lai atkal Latvijā ieviestu tirgus principus finanšu sektorā (jaunu banku veidošanās; jaunu, precizētu noteikumu, darbības ieviešana, kuros būtu atrunāts, ko bankas var un ko nevar) gan valdības, gan Latvijas centrālajai bankai jāņem vērā mūsu šodienas situācija, un jāsāk pie tā strādāt, jo pretējā gadījumā: “Kur nav tirgus, tur notiek visādi brīnumi”.

Pēteris Šmidre notiekošo finanšu sistēmā tēlaini salīdzina ar situāciju lauksaimniecībā: “Zemnieki saka, lai būtu garšīga gaļa, tā cūciņa ir jāmīl. Pat cūku var mīlēt! Bet kā mēs nemīlam baņķierus!? Kad sākām bankas klapēt ciet...? Pirms desmit gadiem? Ar skaļiem sabiedrības aplausiem, vienu, otru, trešo... Krājbanku, “Pareksu”, AB banku, “Big banku” – gandrīz katru gadu pa bankai.

Tad to visu, nezinu kāpēc, nosaucām par remontu. Tad to remontu sākām slavēt, un lielīties, ka to esam paveikuši ar labiem rezultātiem. Bet rezultāti jau nav tad, kad mūs vairs nelamā no Pasaules Bankas puses vai nezin kādiem tur vēl kritērijiem, un tā tālāk. Valdības veidotās situācijas rezultāts ir šī kapitālremonta šodienas rezultāts ar procentu likmēm”.