Viedokļi
2023. gada 10. oktobris, 05:57

Rakstnieks Jurģis Liepnieks par attālināto darbu: "Zinātniekiem nav skaidras atbildes"

Jauns.lv

Jautājums par attālinātā darba lietderību jeb produktivitāti nav vienkāršs jautājums, pasaulē daudzi uz to meklē atbildi, pēta šo "fenomenu", teic rakstnieks Jurģis Liepnieks. Un pētījumi ir krasi pretrunīgi, zinātniekiem uz to pagaidām nav viennozīmīgas atbildes.

Pandēmijas laikā pieredzējām, ka daudzus darbus var darīt arī no mājām. Mums vairs nav jāvalkā maskas un cilvēku pulcēšanās vairs nav ierobežota, bet daudzi tā arī nav atgriezušies birojos. Līdz ar to lielais jautājums: “Vai attālinātais darbs nemazina produktivitāti?” To Jauns.lv vaicāja rakstniekam Jurģim Liepniekam.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ir darbi un darbinieki, kuri no mājam strādā labāk, ir produktīvāki, viņi ietaupa laiku ceļam, jūtas labāk, viss notiek bez problēmām, norāda Liepnieks.

Viens no pēdējiem pētījumiem ir Masačūsetsas (ASV) tehniskā institūta pētījums, kas norāda, ka attālinātajā darbā produktivitāte krītas par apmēram 18 procentiem, bet citi pētījumi atkal sniedz citus rezultātus, viņš norāda. Jurģis Liepnieks uzskata, ka tas nav jāvērtē kopumā, bet gan jāskatās no katra konkrētā gadījuma jeb darba specifikas:

“Ir darbi un darbinieki, kuri no mājam strādā labāk, ir produktīvāki, viņi ietaupa laiku ceļam, jūtas labāk, viss notiek bez problēmām. Un ir darbi un darbinieki, kuriem ir tieši otrādāk, kuri attālinātā darba laikā vairāk slinko.

Piemēram, par to daudz tiek diskutēts žurnālistikā. Darbs klātienē ir arī tāda apmaiņa ar kolēģiem, informācijas apmaiņa, tu esi visā tajā iekšā un tā tālāk. Un tad jautājums – vai attālināti tu vari tik labi sajust to pulsu?”

Par šo jautājumu pēc Jurģa Liepnieka domām vēl ilgi tiks lauzti šķēpi. Ir dažādi vadītāji, kuru uzdevums nu ir izlemt par to, vai darbinieki strādās attālināti vai klātienē. Cik dažādi vadītāji, tik arī dažādu risinājumu. Ir uzņēmumi, kuri atgriezušies klātienes darbā un ir arī tādi, kas to pat negrasās darīt.

Kā Jurģis Liepnieks, Dana Reizniece-Ozola un Pēteris Šmidre vērtē attālinātā darba produktivitāti, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.