foto: Ieva Lūka/LETA
Iedzīvotāji sašutuši par “Elektrum” Izdevīgo tarifu: izrādās tas nemaz nav tik izdevīgs
Atvērtais elektroenerģijas tirgus iedzīvotājiem sagādājis arī galvassāpes – viņi nesaprot, kā elektrības tirgotājs par vienu un to pašu produktu dažādiem lietotājiem var izrakstīt krasi atšķirīgus rēķinus.
Sabiedrība
2023. gada 6. oktobris, 05:33

Iedzīvotāji sašutuši par “Elektrum” Izdevīgo tarifu: izrādās tas nemaz nav tik izdevīgs

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kad Elita slēdza elektrības līgumu pēc “Latvenergo” piedāvātā “Elektrum Izdevīgā” tarifa cena bija 19,54 centi par kilovatstundu, bet nu klientiem, kuri pirmo reizi slēdz līgumu pēc šī tarifa jāmaksā tikai 15,4 centi par kilovatstundu. Tas ir par ceturtdaļu lētāk, nekā pašreiz maksā Elita. Savu neapmierinātību ar “izdevīgo” tarifu pauž arī citi.

Jauns.lv lasītāja Elita pastāstīja: “Man ir izvēlēts produkts “Elektrum Izdevīgais” - cena 0,19542 EUR/kWh. Šodien skatos, ka šis pats produkts tagad tiek piedāvāts par 0,15403 EUR/kWh; tātad par 21% lētāk, nekā es maksāju pašreiz”.

Izdevīgais neizdevīgums

foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Orientēties elektrības rēķinu cenās kļūst aizvien sarežģītāk.

Interesantais stāstā ir tas, ka tevi nebrīdina, ka produktam ir samazināta cena un tu maksā
augsto cenu. Bet tu vari pārtraukt esošo līgumu un noslēgt jaunu par to pašu produktu – vienīgā izmaiņa: cena uz leju, teic Elita: “Ja tu nepamani, vai esi pensionārs un nesaproti cenas, uz tevis vienkārši ļoti var nopelnīt!”

“Latvenergo” kā valsts uzņēmums taču varētu uzreiz, mainot cenu uz leju produktam, to samazināt visiem klientiem, kas šo produktu lieto, neplānojot nopelnīt uz cilvēku nezināšanu, norāda sieviete. 21% ir ļoti daudz, un būs ļoti daudz ģimeņu, pensionāru, kas to nepamanīs un zaudēs naudu pie jau tā lielajiem “Sadales tīklu” tarifiem, kas šobrīd ir “karsts temats”. Elita, izvērtējot “Elektrum” piedāvājumu, jūtas “apčakarēta”.

Iepazīstoties ar “Elektrum” piedāvāto tarifu plānu “Izdevīgais”, tajā varam lasīt: “* izdevīga cena, ja elektroenerģijas vidējais patēriņš ir virs 200 kWh; * bez līguma laušanas maksas; * bez produkta maiņas maksas; * cenas pārskatīšana ne biežāk kā divas reizes kalendārajā gadā, kas ļauj Jums piedāvāt izdevīgāko tirgus cenu”.

Nav nekādas atrunas par cenas svārstībām ne uz augšu, ne leju, ne arī par to, kad konkrēti tarifs var tikt un kā pārskatīts, vienīgi: “ne biežāk kā divas reizes kalendārajā gadā”.

Izdevīgā aritmētika

Jauns.lv “Latvenergo” jautāja, vai tik tiešām Elita ir “apčakarēta” un kā tas nākas, ka viņa līgumu noslēgusi par vienu cenu, bet tagad ir cita, kāda ir “Elektrum Izdevīgā” tarifu aprēķināšanas kārtība? “Latvenergo” preses sekretāre Ivita Bidere pastāstīja:

“Iesākumā jāuzsver, ka “Elektrum” nepastāv viens vienāds fiksētais tarifs/cena visiem klientiem. Tā ir atšķirīga arī viena produkta ietvaros. Katra klienta individuālā cena ir atkarīga no diviem faktoriem – pirmkārt, slēdzot līgumu, klientam tiek piedāvāta tā brīža aktuālā cena, kas tiek fiksēta un, otrkārt, no izvēlētā produkta veida.

Ko nozīmē cenas fiksēšana? Tirgotājs savā pusē veic aktivitātes, lai klientam noteiktu periodu spētu nodrošināt tādu fiksētu cenu, kāda tā ir līguma slēgšanas brīdī. Piemēram, mēs iegādājamies elektroenerģijas ražošanas resursus (dabasgāze, CO2 kvotas) par to cenu tajā brīdī, kad klients ar mums slēdz fiksētas cenas līgumus un attiecīgi tas ir nodrošinājums, lai spētu nodrošināt klientiem fiksētu cenu noteiktu periodu. Tas nozīmē, ka fiksētā produkta cena ir kā sava veida apdrošināšana pret negaidītām cenas svārstībām īstermiņā.

Kopumā mūsu fiksētie produkti ir divās grupās - atvērtas cenas fiksētos produktus dažāda līmeņa patēriņiem ar beztermiņa līgumiem, tai skaitā “Elektrum Izdevīgais”, un uz konkrētu laiku fiksētas cenas produkti, kur cena ir nemainīga visa līguma darbības laikā.

“Elektrum Izdevīgais” produkta mērķis ir nodrošināt tādu fiksētu cenu, kāda līguma slēgšanas brīdī ir maksimāli pietuvināta aktuālajam tirgus līmenim. Tādējādi vienam klientam tā var būt zemāka, citam augstāka.

“Elektrum” reklāma par tā dažādajiem produktiem:

Savukārt, elektroenerģijas cenu pārskatīšana un cenu izmaiņas notiek saskaņā ar līgumu noteikumiem, klienta izvēlēto produktu un līguma slēgšanas brīdi. Piemēram, fiksētas cenas piedāvājumi ar beztermiņa līgumiem, kuros nav paredzēta ne līguma pirmstermiņa izbeigšanas maksa, ne produktu maiņas maksa un klienti bez ierobežojumiem var mainīt tarifu plānus, paredz iespēju tirgotājam mainīt cenu saskaņā ar līguma noteikumiem ne biežāk kā divas reizes kalendārā gada laikā. Tas attiecas nevis uz to, ka izmaiņas automātiski notiek pie cenas izmaiņām, bet par maksimāli ierobežotu reižu skaitu kalendārā gada laikā.

Klients pirms tam par jauno piedāvājumu tiek informēts 30 dienas pirms stājas spēkā jaunā cena. Informāciju sūtam uz klienta norādīto kontaktinformāciju un izvēlētajā saziņas kanālā. 

Tieši fiksētas cenas piedāvājumus ar beztermiņa līgumiem ir tas, ko izvēlas lielākā mūsu mājsaimniecību klientu daļa. Tas nodrošina stabilitāti, rēķinu prognozējamību un vienlaicīgi arī tirgus situācijai pietuvinātu cenu. Piemēram, pagājušajā gadā cenu pārskatīšanu ietekmēja situācija tirgū kopumā, jo bija vērojams augsts visu energoresursu cenu kāpums visā reģionā. Tomēr par spīti tam, ka līdz gada beigām turpinājās cenu kāpums, atkārtotu cenu pārskatīšanu esošajiem klientiem rudens un ziemas sezonā neveicām. Šogad situācija elektroenerģijas tirgū ir devusi labas ziņas klientiem, samazinot cenas lielai daļai ar fiksētas cenas beztermiņa līgumiem. Cenu pārskatīšana notiek nepārtraukti - ik mēnesi tie ir apmēram 5000 - 10 000 klientu. Tomēr cenu pārskatīšana nenotiek tad, ja tās svārstības tirgū ir nelielas vai ar īstermiņa raksturu, un tas attiecas gan uz cenu kritumu, gan arī uz cenu kāpumu situācijām tirgū.

Ja klientei ir vēlme maksāt atbilstoši precīzi tā brīža tirgus cenai, bez fiksētas cenas ir pieejama arī biržas cena jeb “Elektrum Dinamiskais” produkts. Ja fiksētas cenas produktus izvēlas tie,  kuri vēlas stabilus un prognozējamus rēķinus, tad biržas cena ir piemērota tiem, kas vēlas sekot izmaiņām biržā un atbilstoši tām pielāgot savu patēriņu un tā paradumus. Tomēr jārēķinās, ka šajā gadījumā ir iespējama ne tikai ļoti zema vai pat negatīva elektroenerģijas cena, bet arī augstāka par tā brīža fiksēto produkta cenu”.

Lēkājošais izdevīgums

foto: Lita Krone/LETA
“Elektrum” elektrības tarifi vienam otram nemaz tik izdevīgi nešķiet, kā tas tiek reklamēts.

Pārskatot dažādu “Elektrum Izdevīgā” tarifa lietotāju datus, varam pārliecināties, ka “Elektrum Izdevīgais” tarifs pamatīgi “lēkā”. Ja pērnā gada septembrī kādam par 333 kilovatiem vajadzēja maksāt 204,23 eiro, tad pēc gada par 311 kilovatiem jau tikai 90 eiro. Tāpat kāds šī gada februārī saņēmis paziņojumu, ka viņam “Elektrum Izdevīgais” tarifs pieaudzis no 0,19626 eiro par kWh līdz 0,27854  eiro par kWh.

Tā kā iedzīvotājiem jāseko līdzi elektrības tarifu izmaiņām un prognozēt, cik liels vai mazāks tas būs pēc pāris mēnešiem droši nevar.

Latvijā šobrīd darbojas gandrīz 20 elektrības piegādātāju, taču daļa no tiem specializējas tikai uz uzņēmumiem un mājsaimniecību populārāko apgādātāju ir ne vairāk par desmit. Tarifu salīdzinājums pieejams vairākās interneta vietnēs, piemēram, Energija24.lv un Elektroenergija.lv, kur atrodams kalkulators – tas sarēķina cenas pēc sava patēriņa ievadīšanas. Kaut arī dažkārt šis kalkulators nav ļoti precīzs, tomēr aptuvenu priekšstatu iegūt var.

Tālāk ieteicams izvēlēties vairākus izdevīgākos piedāvājumus, vispirms apskatīt konkrētā uzņēmuma mājaslapā atrodamos piedāvājumus un tad sazināties ar to rakstiski. Mājaslapā atrodamā informācija parasti ir visai skopa, un tur var nebūt uzrādītas arī atlaides vai īpašie piedāvājumi.

Parasti viszemākie tarifi ir ilgtermiņa līgumu piedāvājumos. Šobrīd gan neviens eksperts neuzņemsies prognozēt, cik lielas būs elektrības cenas pēc pāris gadiem, tāpēc var gan iegūt, gan zaudēt.

Noslēdzas Latvijas simtgadei veltītais "Elektrum" projekts "Izdziedam 100"

Latvijas simtgadei veltītā projekta „Izdziedam 100” ietvaros “Elektrum” svinīgi nodeva Latvijas Nacionālajai bibliotēkai interaktīvu mūzikas platformu ar vairāk nekā 250 ...

gallery icon