foto: LETA
Uguns nedrošajā laika posmā "Rīgas mežos" dzēsti 83 ugunsgrēki
Ugunsdzēsēju auto.
112
2023. gada 28. septembris, 13:33

Uguns nedrošajā laika posmā "Rīgas mežos" dzēsti 83 ugunsgrēki

Jauns.lv/LETA

Šovasar uguns nedrošajā laika posmā "Rīgas mežu" apsaimniekotajās mežu platībās dzēsti 83 ugunsgrēki, informēja uzņēmumā.

Par spīti ekstrēmi sausajam pavasarim un vasaras sākumam SIA "Rīgas meži" gandrīz 62 000 hektāru plašajās teritorijās ugunsnedrošais laikposms pagājis salīdzinoši mierīgi. Šajā sezonā no 1.maija līdz 23.septembrim fiksēti 83 ugunsgrēki nepilnu 19 hektāru platībā. Vairums no tiem bijuši vien dažu desmitu kvadrātmetru platībā.

Aptuveni puse jeb 44 ugunsgrēki bija galvaspilsētas mežos - Rīgas mežniecības teritorijā. Pamatā tie bija nelieli ugunsgrēki, kuru izcelsme, visticamāk, bija cilvēku neuzmanīga rīcība ar uguni, iespējams, arī ļaunprātība. 

Rīgā lielākais ugunsgrēks bija 27.maijā, netālu no Bolderājas karjera, kur vairākās vietās kopumā 2,83 ha platībā dega meža zemsedze.

Vairāki nelieli ugunsgrēki bija arī Tīreļu un Gaujas mežniecībās, attiecīgi 18 un 17. Tieši Tīreļu mežniecībā šogad fiksēts "Rīgas mežu" lielākais ugunsgrēks, kad vairāk nekā 8 hektāru platībā dega Medema purvs. Ugunsgrēka likvidēšana ilga piecas diennaktis. Liesmu apslāpēšanā piedalījās gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts meža dienesta darbinieki, gan arī zemessargi un viņu pilotētais helikopters.

Ugunsgrēku ziņā visdrošākā šogad bija Katrīnas mežniecība, Limbažu pusē. Tajā fiksēts tikai viens ugunsgrēks. Savukārt Daugavas mežniecībā, Ogres un Salaspils pusē, fiksēti trīs ugunsgrēki.

Salīdzinājumā ar 2022.gadu, kad laikapstākļi bija labvēlīgāki, šogad ugunsgrēku skaits un izdegusī platība "Rīgas mežu" teritorijās bija lielāka. Pērn fiksēts 21 ugunsgrēks, kas izplatījās kopumā 11 hektāru lielā platībā.

Lai preventīvi novērstu un mazinātu uguns izplatību, "Rīgas meži" katru gadu mežos atjauno mineralizētās drošības joslas aptuveni 600 kilometru garumā.

Tāpat visu piecu mežniecību darbinieki piedalījās un pilnveidoja savas zināšanas un prasmes ugunsdzēsības mācībās.

Uzraudzības nodrošināšanai mežsargi regulāri veic apgaitas, mežaudžu novērošanai tiek izmantoti droni, kā arī sabiedrība regulāri tiek aicināta būt uzmanīgai ar uguni.