Viedokļi
2023. gada 21. septembris, 08:24

Rakstnieks Jurģis Liepnieks par "Latvenergo" rekordpeļņu: "Varu iedomāties desmitiem ideju"

Jauns.lv

Par to, kur likt "Latvenergo" nopelnītos miljonus, rakstnieks Jurģis Liepnieks saka: "Varu iedomāties desmitiem gudru ideju, ko ar to darīt. Bet tāpēc mēs esam ievēlējuši politiķus, kuriem esam deleģējuši lemt, kur likt šo superpeļņu – ieskaitīt valsts budžetā, investēt atpakaļ uzņēmumā, segt "Sadales tīkla" tarifu sadārdzinājumu..." Tomēr nekāda lielā “uzvārīšanās", pēc viņa domām, diez vai iznāks.

Valstij piederošais uzņēmums “Latvenergo” pagājušajā gadā nopelnīja 183 miljonus eiro, kas ir 2,6 reizes vairāk nekā aizpērn. Pie sasniegtā nekad nevajag apstāties, un šī gada pirmajā pusgadā “Latvenergo” strādāja ar 222 miljons eiro lielu peļņu, kas ir uz pusi vairāk nekā pagājušā gada pirmajā pusgadā. Līdz ar to lielais jautājums: “Kā valstij jātērē “Latvenergo” rekordpeļņa?”. To Jauns.lv jautāja viedokļu līderim – rakstniekam Jurģim Liepniekam.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Tagad pārbaude būs mūsu valdības ministriem, kuri lems par to, kā šo "Latvenergo" nopelnīto naudu izlietot, norāda Liepnieks.

““Latvenergo” arī parādapjoms ir astronomisks. Ja runājam reālistiski, tad domāju tur nekāda lielā naudas pārdale nebūs. Viņi lielā daļā dzēsīs savas parādsaistības un kaut ko ieskaitīs arī budžetā,” teic Jurģis Liepnieks.

Rakstniekam patīk ideja, ka “Latvenergo” varētu būt enerģijas sponsors peldbaseiniem un hokeja hallēm, piemēram, lai bērniem iemācītu peldēt un Latvija nebūtu pirmajā vietā Eiropā noslīkušo cilvēku skaita ziņā. Bet tādu labu ideju ir desmitu desmitiem. Tagad pārbaude būs mūsu valdības ministriem, kuri lems par to, kā šo “Latvenergo” nopelnīto naudu izlietot.


Ko Jurģis Liepnieks, Dana Reizniece-Ozola un Pēteris Šmidre domā par "Latvenergo" peļņas tērēšanu, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.