foto: Alūksnes novada pašvaldība
Putnu šāvējs Cēsīs, kailais ceriņkrūma cirtējs, gulbeniešiem atslēdz ūdeni : kriminālā province
Ķēpātāji uzdarbojušies pie Alūksnes ezera – peldvietā “Vējiņš” ķeburi “izrotājuši” atpūtas vietu.
112
2023. gada 10. septembris, 06:33

Putnu šāvējs Cēsīs, kailais ceriņkrūma cirtējs, gulbeniešiem atslēdz ūdeni : kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Huligāni prieku sagandējuši ūdens prieku baudītājiem un krastmalu promenāžu cienītājiem. Tā pie Skultes ostas vandaļu sešotne saspārdījusi Aģes upes promenādi, bet Alūksnē kāds ķēpātājs uz koka galda un soliņiem uzkrāsojis nepieklājīgus ķeburus, bet uz trepēm ar krāsas baloniņu rokās centies apgūt aritmētiku.

Savukārt cēsnieki satraukušies par kādu šāvēju, kurš pilsētā ar “gaiseni” tēmē uz putniem – gan baložiem, gan kraukļiem. Pilsētnieki nobažījušies, ka neprātis var sākt apšaudīt arī viņu četrkājainos mīļdzīvniekus. Toties ventspilniekus satraucis kāds puskails vīrietis, kurš ar mačeti pusnaktī uzbrucis ceriņkrūmam. Savas raizes arī Gulbenes pusē, kur parādniekiem sāk atslēgt ūdeni.

Putnu bende Cēsīs

foto: Magnus Møller / Alamy/ Vida Press
Cēsnieki satraukušies, jo pilsētā uzradies kāds sadistisks bezprātis, kurš ar “gaiseni” tēmē uz putniem.

Cēsu laikraksts “Druva” raksta, ka pilsētā pēdējā laikā uzradušies putnu nīdēji, kuri ar pneimatiskiem ieročiem jeb tā saucamajām “gaisenēm” tēmē uz putniem, un tos gan ievaino, gan nogalina. Kāda cēsniece, kas dzīvo Bērzaines mikrorajonā, “Druvai” pauda savu sašutumu un bailes:

“Kaimiņš no savas mājas otrā stāva loga mērķē uz putniem, kaķiem, citiem dzīvniekiem. Bail ziņot, pašai bail par sava suņa dzīvību”. Rajonā esot atrasti pāris putnu, uz kuriem esot mērķēts ar “gaiseni”.

21. augustā sašauts baltais balodis, kura dzīvību izdevās glābt Priekuļu veterinārārstei Baibai Priedniecei. Bet pirms tam nav izdevies glābt kraukli. Cēsu novada pašvaldības policijas priekšnieks Gunārs Norbuts “Druvai” pastāstīja, ka uz dzīvniekiem esot šauts arī kādā citā pilsētas apkaimē.

“Tādas darbības ir nepieņemamas, cietsirdīgas un sodāmas. Lai arī pierādījumu patlaban nav, ir aizdomas par konkrētu personu, kura šo rīcību veic, un ir skaidrs, ka policija ar laiku atradīs veidu, kā šim cilvēkam piemērot sodu,” paziņojis Gunārs Norbuts.

Par šādiem pārkāpumiem draud atbildība gan pēc Krimināllikuma 230. panta “Cietsirdīga izturēšanās pret dzīvnieku un dzīvnieku spīdzināšana” (bargākais sods – brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem; maigākais – naudas sods vai sabiedriskais darbs) vai pēc Dzīvnieku aizsardzības likuma 59. panta “Par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku” (fiziskai personai var piemērot sodu no 100 līdz 2000 eiro, ar iespējamu dzīvnieku turēšanas aizliegumu līdz diviem gadiem).

Kails vīrietis ar mačeti kapā ceriņkrūmu

foto: Petr Malyshev / Alamy/ Vida Press
Otrdienas pusnaktī kāds puskails vīrietis Ventspilī, Inženieru ielas namu pagalmā, vicinājās ar mačeti. Viņš uzbruka ceriņkrūmam. (ilustratīvs foto)

Otrdienas pusnaktī Ventspils pašvaldības policijas dežūrdaļa saņēma izsaukumu uz kādu daudzdzīvokļu nama Inženieru ielā pagalmu, kur kāds puskails vīrietis vicinājās ar mačeti:

“Operatīvi reaģējot, ap pulksten 00:00, pašvaldības policijas darbinieki aizturēja vīrieti ar mačeti rokās. Vīrietis ar mačeti esot kapājis pie mājas esošā ceriņkrūma zarus. Vīrieša  veselības stāvokļa pārbaudei tika izsaukta ātrās palīdzības brigāde. Pēc pārbaudes vīrietis nodots radiniekiem. Par veiktajām darbībām informēta Valsts policija”.

Kriminālā province jau rakstīja, ka mēneša sākumā Inženieru ielas rajona iedzīvotājiem bija nemierīga jušana, jo naktī uz 1. septembri valdīja kādā deviņstāvu mājā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests 20 minūtes pēc pusnakts ugunsdzēsēji  saņēma izsaukumu uz Inženieru ielu, jo tur deviņstāvu mājas trešajā stāvā dega dzīvokļa ārdurvis. Ugunsdzēsēji glābēji no kāpņu telpas evakuēja 20 cilvēkus. Četras stundas vēlāk uz turieni atkal tika saņemts izsaukums – jau pašā dzīvoklī dega gulta. Šoreiz no miega tika uzcelti 15 cilvēkiem, kuriem atkal nācās atstāt kāpņu telpas dzīvokļus. Izrādījās, ka svilinātājs bija kāds ar pasauli un nāburgiem neapmierināts vīrietis.

Saulkrastu novadā meklē promenādes spārdītājus

Saulkrastu pašvaldības policija meklē jauniešus, kuri naktī uz 17. jūliju ārdījušies Aģes upes promenādē pie Skultes ostas jeb kā vietējie to sauc – ceļā uz “tālo jūru”, jo promenāde pirms trim gadiem ierīkota pie Aģes upes ietekas jūrā.

Sešu puišu “varoņdarbu” – promenādes aprīkojuma spārdīšanu fiksēja novērošanas kameras, un pašvaldības policija šonedēļ (pusotru mēnesi pēc notikušā!) pieņēma lēmumu nr. 3-6/2023/32 par video materiāla publiskošanu meklēto personu identificēšanai:

“Saulkrastu novada pašvaldības policija vēršas pie sabiedrības, lai identificētu vandālismā iesaistītos jauniešus. Informāciju sniegt uz mobilo telefonu 25685418”.

Paši dauzonīgie tīņi par šī videomateriāla publicēšanu visdrīzāk nav sajūsmināti, bet kāda puiša māte “Facebook” par to neslēpj apmierinātību: “Nu tad beidzot atklātībā video, kurā NAV redzams mans dēls 17. jūlija naktī. Bet kādam tā likās un bezkaunīgi apmeloja viņu. Lūdzu dodiet ziņu Saulkrastu pašvaldības policijai, ja atpazīstat kādu no vandaļiem”.

Sabojā atpūtu pie Alūksnes ezera

foto: Alūksnes novada pašvaldība
Ķēpātāji uzdarbojušies pie Alūksnes ezera – peldvietā “Vējiņš” ķeburi “izrotājuši” atpūtas vietu.


Savukārt Alūksnes pašvaldību sarūgtinājuši daudzoņas, kuri apķēpājuši soliņu, galdu un koka kāpnes peldvietā “Vējiņš” pie Alūksnes ezera. Tagad Alūksnes muižas parks, pateicoties huligāniem, vairs nav tik aristokrātiski tīrs.  mui

Alūksnes novada pašvaldība informē: “Skumji, ka pirmdienas rītā jāsaņem šādas ziņas.

Pie peldvietas “Vējiņš” kāds “mākslinieks” pacenties atstāt savus “mākslas darbus” uz infrastruktūras objektiem. Žēl, ka mūsu sabiedrībā vēl aizvien ir tādi cilvēki, kas nemāk novērtēt apkārt esošo un uzturēt apkārtējo vidi tīru un patīkamu”.

Šo “mākslu” aplūkojuši arī vairāki alūksnieši, kuri savu sašutumu pauž sociālajos tīklos:

Ludmila Logina: “Noķert un likt sakopt, kā arī likt atstrādāt visus izdevumus ar uzviju pilsētas uzkopsanas darbos”.

foto: Alūksnes novada pašvaldība
Kāds “mākslinieks” peldvietā pie Alūksnes ezera uz koka kāpnēm mācījies matemātiku.

Māra Svārupe: “Mēslinieks, ne mākslinieks!

Leons Locs: “Kur vecāki, bērni nav vainīgi, slikti skaidrojam ka jāmīl sava pilsēta, tā ir mūsu bagātība”.

Aigars Ulmanis: “Tur no mākslinieka ir tikai atraugas! Tādu atrast un palaist “live”, kā viņš to visu berž nost vai pārkrāso”.

Iveta Schwaggini: “Tās būtu vislabākās zāles, ja viņam tiešraidē liktu visu sakopt”.

Halovīnu šausmu parks: “Bērniem vispār vajadzētu aizliegt tos krāsu baloniņus tirgot”.
  · 
Mirdza Sausa: “Sākas skolas gaitas un arī nedarbi...”.

Kristaps Genrihs: “Cilvēki ar zemu domāšanas līmeni un uzmanības trūkumu! Būtu paši kaut ko izveidojuši vai vismaz centušies, nez vai gribētu ko tādu darīt”.

Gulbenieši parāda dēļ paliek bez ūdens

foto: Joni Hanebutt / Alamy/ Vida Press
Gulbenē divām dzīvojamajām ēkām parādu dēļ atslēgts ūdens un kanalizācija.

Gulbenes novadā divām dzīvojamajām mājām ir atslēgta ūdens padeve parādu par saņemtajiem ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumiem dēļ. Par to publiski ir paziņojusi Gulbenes novada pašvaldības izpilddirektora Antra Sprudzāne, stāstot par aktualitātēm pašvaldības kapitālsabiedrībā – SIA “Gulbenes Energo Serviss”, raksta Gulbenes laikraksts “Dzirkstele”.

Uzņēmuma valdes loceklis Rihards Korns “Dzirkstelei” skaidroja, ka šis ir paziņojums iedzīvotāju zināšanai: ja ir parādi, ir jānāk vienoties par to atmaksas termiņiem. Būt parādā un nelikties zinis – tas nav risinājums. Klientiem arī jāzina, ka “Gulbenes Energo Serviss” sadarbojas ar parādu piedziņas firmu. Jāsaprot arī, ka nebūs iespējams saņemt ūdenssaimniecības pakalpojumus, par tiem nemaksājot un neliekoties ne zinis par to, ka parādi ir jānokārto.

Internetā izvērtusies diskusija, cik pamatots ir bijis lēmums liegt ūdens malku parādniekiem, jo tas esot pamatpakalpojums, kurš namu apsaimniekotājiem īrniekiem būtu jānodrošina jebkurā gadījumā.

Tomēr valdības  “Noteikumu par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu un lietošanu” 10. pants nosaka, ka ūddenssaimniecības pakalpojumu sniedzējs ir tiesīgs pārtraukt sniegt ūdenssaimniecības pakalpojumus (par to rakstiski brīdinot pakalpojuma lietotāju 30 dienas iepriekš), ja “pakalpojuma lietotājs neveic maksājumus par sniegtajiem ūdenssaimniecības pakalpojumiem pakalpojuma līgumā noteiktajā kārtībā vai citus ar ūdenssaimniecības pakalpojumiem saistītos pakalpojuma sniedzēja aprēķinātos maksājumus”.

Kaut arī ūdens atslēgšana parādniekiem Latvijā nav plaši pielietota prakse, jāteic, ka ik palaikam kāds “ūdens kantoris” šādi soda iedzīvotājus. Tā ir savulaik ir noticis gan Tukumā un Jelgavā, gan Rīgā un arī citās pilsētās.