foto: Paula Čurkste/LETA
Nākamreiz ECB varētu tikai nedaudz celt bāzes likmes, prognozē Latvijas Bankas prezidents
Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks
Sabiedrība
2023. gada 17. augusts, 12:50

Nākamreiz ECB varētu tikai nedaudz celt bāzes likmes, prognozē Latvijas Bankas prezidents

Jauns.lv/LETA

Ja Eiropas Centrālā banka (ECB) tuvākajos mēnešos cels bāzes likmes, palielinājums būs neliels, ceturtdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" prognozēja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Viņš norādīja, ka straujākais ECB procentu likmju kāpums šobrīd ir jau aiz muguras, jo inflācija sāk samazināties visā eirozonā.

Kazāks atzīmēja, ka inflācijas kāpums bija negaidīti straujš, kā arī inflācija bija ļoti augsta, negatīvi ietekmējot pilnīgi visus iedzīvotājus. "Galvenais uzdevums ir šo inflāciju ļoti strauji samazināt, jo, ja šī slimība tiek ielaista, sāpes ir krietni, krietni lielākas. Labā ziņa ir, ka inflācija tiešām sāk samazināties visā eirozonā, tostarp arī Latvijā," sacīja Latvijas Bankas prezidents.

Viņš uzsvēra, ka tādējādi arī procentu likmju pusē lielākais kāpums ir aiz muguras. "Ja vēl kāds procentu likmju kāpums būs, tad tie būs ļoti nelieli palielinājumi. Līdz ar to diezgan droši var teikt, ka galvenais ir aiz muguras," sacīja Kazāks.

Vienlaikus Latvijas Bankas prezidents gan norādīja, ka vēl būs jāvērtē jaunākie pieejamie dati, kā jaunākās prognozes par situāciju turpmāk.

Jau vēstīts, ka Latvijā patēriņa cenas šogad jūlijā salīdzinājumā ar jūniju pieauga par 0,7%, bet gada laikā - šogad jūlijā salīdzinājumā ar 2022.gada jūliju - palielinājās par 6,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 7,9%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūlijā pieauga par 17%.

Savukārt eirozonā gada inflācija jūlijā bija 5,3% salīdzinājumā ar 5,5% jūnijā.

Tāpat ziņots, ka ECB no 2023.gada 2.augusta paaugstinājusi galvenās procentu likmes.

ECB padomes sēdē 27.jūlijā Frankfurtē tika nolemts palielināt galveno refinansēšanas operāciju likmi līdz 4,25%, noguldījumu iespējas uz nakti likmi līdz 3,75% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi līdz 4,5%. Visas trīs likmes tika paaugstinātas par 0,25 procentpunktiem.

Pēc padomes sēdes ECB pārstāvji pauda, ka galvenās ECB procentu likmes tiks noteiktas pietiekami ierobežojošā līmenī tik ilgi, kamēr tas būs nepieciešams, lai panāktu inflācijas savlaicīgu atgriešanos 2% vidējā termiņa mērķa līmenī.

Procentu likmes ECB padome palielināja devīto sanāksmi pēc kārtas.

Nākamā ECB padomes sēde paredzēta 14.septembrī.