Uztura speciālistei iesmērē viltus sviestu, PVD liek mainīt nosaukumu
“Kas pie velna ir AR SVIESTU?” uztura eksperte Ksenija Adrijanova ir dusmīga (foto: Ksenijas Adrijanovas "Facebook" konts)
Sabiedrība
2023. gada 14. augusts, 18:26

Uztura speciālistei iesmērē viltus sviestu, PVD liek mainīt nosaukumu

Māris Puķītis

Jauns.lv

Pazīstamā veselīga uztura eksperte Ksenija Andrijanova, kura parasti cenšas aizstāvēt vietējos ražotājus un ir visai zinoša, izvēloties pārtiku, šoreiz ir pamatīgi vīlusies.

“Mani pamatīgi izbesīja A/S Tukuma Piens, te tagojams kā Baltais,” Andrijanova savā sašutumā dalās "Facebook". “Dažas minūtes pirms desmitiem pagūstu ieskriet veikalā. Pusmiegaina. Jādabū sviests. Redzu, ka Tukuma Piena sviestiņš ar akciju – ražotājs labs, zīmols labs, liekam grozā,” raksta Andrijanova.

Tikai mājās viņa sapratusi, ka man “ir iesmērēta (kāda vārdu spēle, haha) tauku pasta, ne sviests”. Sastāvā ir vājpiens, sviests, palmu eļļa, krāsviela beta karotīns, aromatizētājs un “vēl kaut kādi nelieši”. “Ne jau sastāvs mani biedē, bet maldināšana. Produkts izskatās pēc pīles, staigā kā pīle un pēkšķ kā pīle, bet patiesībā ir pusmiris balodis,” ironizē uztura speciāliste.

Drīkst jau ražot un tirgot arī šādu produktu, taču tad uz iepakojuma jānorāda, ka tā ir tauku pasta. “Pircējs taču pelnījis zināt, ko pērk, vai ne? Un tīri lingvistiski analizējot – kas pie velna ir AR SVIESTU? (..) Pēc analoģijas es varu sākt tirgot desas formas stienīti ar nosaukumu “ar cūkgaļu”, bet, atvērot iepakojumu, izrādās, ka tu tur ir ar izotopu 235 bagātināts urāns, ietīts bekonā,” Adrijanova ir noskaitusies un nespēj šo skaidrot citādāk kā apzinātu maldināšanu. “Nogurušo, aklo, veco un to vīru, ko sieva reizi gadā nosūta uz veikalu, vārdā, izsaku publisku FUJ.”

Ar Adrijanovas “fuj” vien “Tukuma piens” cauri netiks. Pēc Jauns.lv lūguma situāciju izvērtēja Pārtikas un veterinārais dienests, un tā Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Zeltīte Skalberga norāda, ka uzņēmums informēts par neatbilstībām produkta “Tauku pasta ar sviestu 72%” marķējumā un tam noteikts pārejas periods labošanai.

Uzņēmums ir norādījis visu obligāto informāciju uz iepakojuma atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes Regulai par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem (tirdzniecības nosaukums, sastāvs, u.c.). Tomēr nosaukums “Tauku pasta ar sviestu 72%” neatbilst prasībām, jo liek domāt, ka sviests ir 72%, nevis kopējais tauku saturs produktā – un tas ir maldinoši.

Saskaņā ar Regulu būtu jāveido nosaukums: “Tauku pasta 72% ar sviestu” vai “Tauku pasta 72% ar sviestu X%”, skaidro Skalberga. Izvērtējot sastāvdaļu sarakstu, secināts, ka tajā sniegta atbilstoša informācija, un patērētājs var brīvi izdarīt izvēli par šāda produkta iegādi.