foto: Shutterstock
“Eksāmens tik viegls, ka būtu pa spēkam arī septītklasniekam” – soctīklos neizpratnē par 9. klašu skolēnu sliktajām matemātikas zināšanām 
Sabiedrība
2023. gada 28. jūnijs, 10:35

“Eksāmens tik viegls, ka būtu pa spēkam arī septītklasniekam” – soctīklos neizpratnē par 9. klašu skolēnu sliktajām matemātikas zināšanām 

Jauns.lv

“Varbūt nepieciešams ne tikai “Pasaules diktāts”, bet arī ikgadējs “Pasaules eksāmens matemātikā?”. Ziņa par to, ka 826 9. klašu audzēkņi nav spējuši nokārtot centralizēto matemātikas eksāmenu, savācot tajā minimālo prasību – 10%, nav palikusi nepamanīta sociālajos tīklos. Kamēr vieni vaino izglītības sistēmu, skolotāju zemās algas un pandēmijas laika attālinātās mācības, citi norāda – eksāmens bijis tik viegls, ka būtu pa spēkam arī septītklasniekam. 

Centralizēto matemātikas eksāmenu nenokārtoja 826 audzēkņi, 1920 skolēni šajā eksāmenā ieguva vērtējumu 10-19%.

Pietiekamā līmenī eksāmenu matemātikā kopumā nokārtoja 17 274 skolēni. Tāpat vissliktākos rezultātus uzrādījuši skolēni, kas pamatizglītību apguva tālmācībā - zem 20% eksāmenu nokārtoja 44,77% skolēnu, no kuriem 18,29% nesasniedza 10% vērtējumu, ziņoja Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītāja Liene Voroņenko.

Sliktākais sniegums bijis uzdevumos par tēmām, kas apgūtas 7. klasē - laikā, kad "Covid-19" pandēmijas dēļ skolēni lielākoties vielu apguva attālināti. Grūtāk skolēniem veicies ar kompleksu problēmu risināšanu - vidējais vērtējums šajā daļā bijis 37,1%. Savukārt zināšanu, izpratnes un prasmju pārbaudē skolēni vidēji guvuši 54,6%.

Ko runā “Tīmeklī?”

Kamēr statistika runā pati par sevi, sociālā tīkla “Twitter” lietotāji pauž neizpratni par tik sliktām matemātikas zināšanām devītklasnieku vidū. Vieni, iepazīstoties ar daļu no eksāmena uzdevumiem atzinuši, ka tas būtu pa spēkam pat jaunākiem skolēniem vai tādiem, kas skolu pabeiguši teju pirms 20 gadiem. 


Balle nosvinēta, bet izrādās – jāpaliek uz otru gadu

Tikmēr Jauns.lv jau vēstīja par vairākiem Aizputes vidusskolas 9. klašu skolēniem, kuri jau paguvuši nosvinēt izlaidumu, kad uzzinājuši par nepietiekamo vērtējumu kādā no centralizētajiem eksāmeniem. 

Tā noticis, jo pirmo gadu eksāmeni 9. klases audzēkņiem laboti centralizēti, līdz ar to arī rezultāti uzzināti vēlāk. Kāda audzēkņa mamma portālam “Liepajniekiem.lv” izstāstīja, ka situācija ir šokējoša, bērnu sapņi salauzti, dzīve sabojāta. 

"Divās klasēs eksāmenus nav nokārtojuši septiņi skolēni. Iespējams, kādam pietrūka puspunktiņa, lai viņš noliktu. Un tagad ir jāpaliek uz otru gadu," māte stāsta.

Situāciju vienkāršāku nepadara arī Rīgas vidusskolu jaunā prasība, proti, lai tajās iestātos, eksāmenos jābūt iegūtiem vismaz 35%.

Iestāšanās nosacījumi Rīgas vidusskolās tiešām ir mainījušies, un jaunums ir tas, ka, lai iestātos kādā no Rīgas vidusskolām mācībām klātienē ir nepieciešams centralizētajos eksāmenos iegūt vērtējumu vismaz 35%. Tātad ar 10% nepietiek. Jautāti, kad šīs izmaiņas pieņemtas, Rīgas dome informēja, ka šā gada 1. martā.