foto: LETA
Aizkraukles novadā plāno palielināt pašvaldības dzīvokļu īres maksu
Lāčplēša iela Aizkrauklē./Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2023. gada 23. jūnijs, 17:37

Aizkraukles novadā plāno palielināt pašvaldības dzīvokļu īres maksu

Jauns.lv/LETA

Aizkraukles novadā plānots palielināt pašvaldības dzīvokļu īres maksu, uzzināja pašvaldībā.

Pašvaldībai visā novadā pieder 1550 dzīvokļu, tajā skaitā 300 Aizkrauklē. Dzīvokļi, kas ir ļoti sliktā stāvoklī un lielākoties atrodas ceturtajā un piektajā stāvā, tiek pārdoti izsolē, taču dažkārt izsolei neviens nepiesakās, jo īrnieki gadiem tos nav remontējuši, tie ir nolaisti un daudz līdzekļu būtu jāiegulda remontā, informēja Dzīvokļu komisijas priekšsēdētājs Aigars Zīmelis.

Daudzi īrnieki par dzīvokli nerūpējas arī tad, ja tas ir labā kārtībā. Piemēram, Aizkrauklē, Spīdolas ielā 18, ir izremontētas īres istabas, taču dažkārt jau pēc gada vajadzīgs jauns remonts. Iedzīvotāji nevēlas dzīvot tajos pašvaldības nelabiekārtotajos dzīvokļos, kuros nav ērtību. Pašvaldībai ir brīvi īres dzīvokļi ar malkas apkuri, āra tualeti, bet ūdens jānes no akas. Šādus dzīvokļus ir grūti pārdot, jo cilvēki vēlas dzīvot labos apstākļos.

Īres maksa ir zema, atsevišķos pagastos tikai daži eiro mēnesī. Īrniekiem kosmētiskais remonts jāveic saviem spēkiem un līdzekļiem, taču lielāku remontu veikšanā, piemēram, logu nomaiņā, tiek lūgta pašvaldības palīdzība. Diemžēl īres maksa nesedz remonta izdevumus, tādēļ pašvaldībā plānots to palielināt. Papildu īres maksai īrniekiem ir jāmaksā par visiem komunālajiem pakalpojumiem.

Aizkraukles novada pašvaldības oficiālajā tīmekļa vietnē "aizkraukle.lv" var izlasīt jauno saistošo noteikumu projektus "Par Aizkraukles novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību", "Par Aizkraukles novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu īres maksas noteikšanas kārtību" un paskaidrojuma rakstus, kā arī līdz šī gada 27.jūnijam izteikt savu viedokli.

Zīmelis norādīja, ka komisijai ir liels darba apjoms - reizi mēnesī notiek sēdes, un katrā tiek izskatīti vidēji 50 jautājumi. Piecu mēnešu laikā, kopš viņš vada komisiju, pavisam izskatīti 1200 jautājumi. Lielākā daļa iesniegumu ir par dzīvokļu īres termiņa pagarināšanu.

Ja nav īres un komunālo maksājumu parāda, termiņš parasti tiek pagarināts uz vienu - diviem gadiem, taču, ja tas ir izveidojies, termiņa pagarinājums ir tikai daži mēneši. Tad parasti tiek slēgta vienošanās par parāda atmaksas grafiku, bet, ja parāds krājas, tiek risināts jautājums par tā piedziņu.

Komisija izskata arī jautājumus par dzīvesvietas deklarētās adreses anulēšanu. Tādas situācijas parasti rodas, ja cilvēki nopērk jaunu īpašumu, tajā skaitā dzīvokļus, kas atņemti par parādiem, taču iepriekšējais īrnieks nav izdeklarējies. Pēdējā laikā visā novadā pieaugusi tendence pirkt īrētos dzīvokļus, jo cilvēki vēlas sakārtot īpašumtiesības, tādēļ komisijai nākas lemt arī jautājumus par dzīvokļu pārdošanu īrniekiem.