foto: ekrānuzņēmums no video
Izdemolē padomju karavīru kapus, notver “cigarešu Pepiņu” un posta Olaines Mežaparku: kriminālā province
Pagājušajā nedēļā tika izdemolētas to trīs padomju virsnieku – “atbrīvotāju” kapavietas, kurus pērn pārapbedīja no sarkanarmijas lielgabala postamenta kādreizējās atrašanās vietas iepretim Krustpils Tautas namam uz Varoņu ielas Brāļu kapiem.
112
2023. gada 1. jūnijs, 06:06

Izdemolē padomju karavīru kapus, notver “cigarešu Pepiņu” un posta Olaines Mežaparku: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jēkabpils Varoņu ielas sarkanarmijas karavīru Brāļu kapos izpostītas kapavietas, tostarp arī “izspārdītas” to trīs padomju virsnieku, kuri pagājušā gada augustā tika pārapbedīti no “atbrīvotāju lielgabala monumenta” iepretim Krustpils Tautas namā, atdusas vietas. Savukārt Olainē vandaļi uzdarbojušies vietējā Mežaparkā un citās olainiešu iecienītajās atpūtas vietās.

Savukārt Talsos nežēlastībā kritis vietējais klaidonis Pepiņš, kurš rītos izpalīdz nepilngadīgajiem autoostas “Narvesenā” iepirkt cigaretes. Līgatnieci Baibu tracina Cēsu novada pašvaldības nevērīgā attieksme pret Līgatnes “laimīgo zemi”, tai ļaujot ieaugt pieneņpūkās. Toties Jelgavas vietvara uzsākusi cīņu ar koku zariem, kuri traucē gājējiem un riteņbraucējiem.

Talsu autoostā notver “cigarešu Pepiņu”, kas pērk smēķus bērniem

Talsu novada pašvaldība informē, ka “saņēmusi informāciju par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu un elektronisko smēķēšanas ierīču iegādāšanos un nodošanu nepilngadīgām personām Talsu autoostas teritorijā” un norāda:

“Atgādinām ikvienam iedzīvotājam, ka situācija, kad pilngadīgas personas iegādājas alkoholiskos dzērienus, tabakas izstrādājumus vai citas apreibinošās vielas un nodod lietošanā nepilngadīgajām personām, ir sodāma rīcība. Pie administratīvās atbildības var saukt gan pilngadīgo, gan nepilngadīgo personu. Talsu novada pašvaldības policija aicina vecākus ar saviem bērniem noteikti izrunāt to, ka nedrīkst iegādāties alkoholiskos dzērienus vai citas apreibinošās vielas paši, kā arī izmantot šādām darbībām pilngadīgas personas”.

Pašvaldības policija informāciju par to saņēmusi no talsinieces Baibas Dembergas, kura nofilmējusi, kā vietējais klaidonis, saukts par Pepiņu, nepilngadīgajiem autostacijas “Narvesenā” pērk cigaretes. Viņa savā “Facebook” profilā raksta:

“No rīta bērns pie “Rimi” satiek Pepiņu (tā viņš tiek dēvēts), iedod naudu, Pepiņš ierodas “Narvesen” un iegādājas to, kas pasūtīts. Aiz kioska stūra bērns pēc tam saņem preci un dodas dzīvē.

Par situāciju zina pārdevējas, kuras mēdz viņam preci nepārdod, ko principā darīt nedrīkst. Esot informēta arī Talsu novada pašvaldība policija, bet situācija nav mainījusies, jo arī šorīt Pepiņš kādam bērnam sarūpēja pasūtījumu. Un šo scenāriju esmu novērojusi divas reizes pirms pulksten 08:00.

Es varu vien pakratīt ar pirkstu un aizrādīt, bet citādas varas man nav. Pepiņam vajag naudu - bērniem aizliegtās vielas: apburtais loks”.

Talsu novada vietvara informē, ka pašvaldības policija par Pepiņa izdarībām uzsākusi administratīvo procesu, bet vietējie interneta komentāros pauž, ka šī ir “neatrisināma problēma”. Lūk, daži ieraksti:

Rūdis Rūdis: “Tas tā notiek jau gadus 20 vismaz. Tik Pepiņa vietā bija citi, un būs vēl citi pēc gadiem 10”.

Jānis Blūms: “Tā notiek katrā ciemā un pilsētā, neko nepadarīsi. Es kad biju sīks, tad arī bij kontingenti kas pirka man cigaretes pēc mana pieprasījuma”.

Jevgenija Griškevičene: “Viņi policijai nav interesanti jo smird un sodu nemaksās”.

Artūrs Strautmanis: “Ar šādiem municipālā policija nekrāmēsies, pat, kad zvana, viņi negribīgi kaut ko pasāk, vai pat reizēm izsaukumu saņem un nedara neko. Jo šos tad jāved kaut kur, jakrāmējas... Jo dzīves vieta šiem nav, par ko sodu maksāt nav... Nav interesanti. Tāpēc viņiem izdevīgāk sodiņus par neatļautu stāvēšanu likt un visu pārējo par ko protokoli krājas un kasīte pildās”.

Ivonna Kokina: “Nepirks šis, nopirks kāds cits. Sīkie, kuri gribēs pīpēt vai iedzert, atradīs citu. Sākam ar to, ka skalojam smadzenes katrs savam sīcim, nevis dzērājam”.

Edvins Ziedonis: “Jēgas to ierobežot nav, jo rezultāts būs 0. Es savā bērnībā arī staigāju pa pilsētu un meklēju, lai kāds nopērk cīgās. Cīgas dabūju - gan es, gan pircējs laimīgi devāmies katrs uz savu pusi. Vienīgais ir nedot naudu bērniem, bet, ja bērniem nedos naudu, pastāv risks, ka sāks zagt, lai dabūtu smēķus”.

Līgatnieti Baibu tracina pienenēs ieaugušie puķupodi

Līgatnes iedzīvotāja Baiba Eglīte ir dusmīga uz Cēsu novada pašvaldību, kura rūpējas vien var novada centru, bet novārtā atstājusi citas apdzīvotas vietas, kā, piemēram, Līgatni. Tur puķupodi ieauguši pienenēs. Viņa savā “Facebook” profilā ierakstījusi: 

“Esmu dziļi lielā šokā, par to, cik skaista tagad ir Līgatne, Līgatne Laimīgā zeme! Par Laimīgo zemi mūs vairs nevar saukt!!!

KUR IR PAŠVALDĪBAS POLICIJA, LAI LIEK SODUS ARĪ DOMEI, NE TIKAI PRIVĀTĪPAŠUMIEM, KURI NAV SAKOPUŠI SAVUS PAGALMUS!

Vai tiešām Cēsu novada priekšsēdētājam neinteresē kā izskatās pilsētas un pagasti (ārpus novada centra – Cēsīm)! Kā mūs pievienoja pie Cēsīm, tā ir bardaks, zāle nav nopļauta, pienenes līdz ceļgaliem, ne tikai ceļa malās, bet arī bērnu laukumos! Kauns, kauns, kauns, bet puķu statīvs izceļas ļoti skaisti.

Jau otro gadu ielu laternās nav piekarināti puķu podi, uz valsts svētkiem Latvijas karogus neredzēju, cik skaisti bija, kad bijām paši par sevi Līgatnes novads!

Toties iebraucot Cēsīs viss tik skaisti sakopts, tur mūsu naudiņu gan māk izmantot?”

Olainē uzdarbojas vandaļi-ķēpātāji

Nepaiet ne nedēļa, kad kāda Latvijas pašvaldība ceļ trauksmi un nolamā vietējos vandaļus-postītājus. Maija beigās publiskās infrastruktūras nīcinātāji sadusmoja Olaines novada pašvaldību, kura vēsta:

“Olaines novada pašvaldība rūpējas par to, lai novada iedzīvotāji dzīvotu skaistā, sakoptā vidē ar plašām brīvā laika pavadīšanas iespējām. Diemžēl pēdējā laikā esam saskārušies ar tīšu dažādu publisku objektu un kopīpašuma bojāšanu, kad atsevišķu indivīdu rīcības dēļ cieš pārējie iedzīvotāji.

Iepriekšējā mēneša laikā ir apzīmēti un aprakstīti skatītāju soli Olaines Mežaparkā un brīvdabas estrādes sienas, autobusa pieturas, sabojāta viena no nojumēm Mežaparka teritorijā un Popkorna skvēra skatuve, izdemolēts galds un soli Līdumu karjerā un soli pie Mežezera, tāpat pie Mežezera sagāzta ceļa zīme “Stāvvieta”, nodarīti bojājumi sabiedriskajā tualetē un citi postījumi”.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un gadījumos, kad viņi redz demolēšanu vai cita veida īpašuma postīšanu, informēt pašvaldības policiju, zvanot pa tālruni 29198070, 26613481 vai 67967196. “Ja redzat, ka demolētājs vai zaglis pārvietojas ar automašīnu, lūdzam piefiksēt automašīnas numuru,” piebilst vietvara.
 
Pašvaldība aicina iedzīvotājus iesaistīties arī preventīvajā darbā – pārrunāt ar bērniem, mazbērniem, kolēģiem, kā demolēšana ietekmē mūsu ikdienu un kāda ir atbildība par sveša īpašuma bojāšanu, ko darīt, ja esi demolēšanas liecinieks. Tā aicina runāt ar bērniem arī tad, ja ir pārliecība, ka bērns nekad tā nerīkosies. Viņš zinās, ko darīt, ja piefiksēs pārkāpumu, un, iespējams, atrunās kādu draugu no pārkāpuma izdarīšanas.

Olaines novada domes saistošie noteikumi “Olaines novada sabiedriskās kārtības noteikumi” nosaka sabiedriskās kārtības normas novada administratīvajā teritorijā un paredz atbildību par noteikumu neievērošanu. Noteikumos paredzēts, ka par ēku, žogu, citu būvju, to arhitektonisko elementu, izkārtņu, reklāmas un citu informācijas nesēju bojāšanu, apzīmēšanu un aprakstīšanu, kā arī sienu, griestu, durvju, logu, pastkastīšu un citu ēkas elementu bojāšanu paredzēta administratīvā atbildība un sods līdz 350 eiro. Tāpat vainīgajam arī jāatjauno vai jākompensē nodarītais posts. Savukārt īpašnieks, kuram nodarīti zaudējumi, var vērsties Valsts policijā, lai tā ierosinātu kriminālprocesu par svešas mantas tīšu bojāšanu, par ko var tikt piemērots pat cietumsods uz laiku līdz diviem gadiem.

Jelgavas dome cīnās ar koku zariem

foto: Jelgavas pilsētas pašvaldība
Jelgavas pašvaldība aicina iedzīvotājus ziņot par koku zariem, kuri traucē gājēju un velobraucēju pārvietošanos, lai pēc tam ķertos pie to zāģēšanas.

Jelgavas pilsētas dome uzsākusi cīņu ar koku zariem, kuri traucē gājēju un velobraucēju pārvietošanos. Pašvaldības uzņēmums “Pilsētsaimniecība” aicina iedzīvotājus informēt par ietvēm un brauktuvēm, kur ir nepieciešams veikt zaru apzāģēšanu drošai un ērtai gājēju un velosipēdistu kustībai, lai pēc tam ķertos pie to zāģēšanas:

“Jelgavas pašvaldības saistošie noteikumi nosaka, ka virs ietvēm zaru augstums pieļaujams ne zemāks kā 2,5 metri un virs brauktuvēm – ne zemāks kā 4,5 metri. 

Par pilsētas ielu un iekšpagalmu infrastruktūru objektu bojājumiem, nekārtībām un iespējamiem objektu uzlabošanas priekšlikumiem var ziņot Jelgavas pašvaldības operatīvās informācijas centram pa diennakts iedzīvotāju atbalsta tālruni 8787 vai elektroniski – interaktīvajā kartē”.

Jelgavnieki “Facebook” komentāros par vietvaras spējām likvidēt “koku zaru aizaugumus” izsakās visnotaļ skeptiski:

Kristiāns Vēveris: “Mazliet jāpaciešas un jāsadzīvo ar šīm neērtībām, nāks tuvāk pašvaldības vēlēšanas, tad sakārtos. Apkops kokus, izpļaus grāvjus, salāpīs bedres, par kurām personīgi esmu ziņojis uz numuru 8787 neskaitāmas reizes!”

Indra Lukjanska: “Rogu ceļš 8.Zvanīju “Pilsētsaimniecībai”, lai apkopj liepas, nokaltušos zarus nozāģē. Tā arī neviens nav bijis”.

Tatjana Beger: “Pumpura iela nr.1; no ceļa nevar saredzēt mājas nr. dēļ saaugušiem kokiem”.

Jēkabpilī izspārda padomju “atbrīvotāju” Brāļu kapus

Aizvadītās nedēļas nogalē Jēkabpilī Varoņu ielas padomju karavīru Brāļu kapos noticis vandalisms, par ko pirmie liecināja iedzīvotāji, kuri sociālajos tīklos publicēja fotogrāfijas, kurās bija redzamas vandalisma sekas, un pauda sašutumu par šādu rīcību. Izdemolēti arī pieminekļi virs to trīs padomju virsnieku atdusas vietām, kuru mirstīgās atliekas pērn tika pārapbedītas no kādreizējā lielgabala postamenta jeb “atbrīvotāju monumenta” atrašanās vietas iepretim Krustpils Tautas namam, vēsta Vidusdaugavas televīzija.

Vandalisms Jēkabpils Varoņu ielas kapos:

Valsts policijā informē, ka ir uzsākts kriminālprocess par kapu apgānīšanu. Iespējamās vainīgās personas vēl nav noskaidrotas un turpinās izmeklēšana. Tikmēr vietvarā uzsver, ka šāda kapavietu apgānīšana nav pieļaujama, turklāt šajā gadījumā tā var izraisīt papildu spriedzi starp Latviju un Krieviju.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis paudis: “Iespējams, Krievijas puse izteiks kaut kādu pārmetumu, pretnosacījumus, bet mēs varam tikai izdarīt to, ka atkal sakārtojam. Tādi vandalisma gadījumi ir izcili stulbi un pretīgi, jo tā ir kapsēta”.

Jēkabpils novada pašvaldība apņēmusies sakārtošanas darbus veikt par saviem līdzekļiem, bet iesniegs policijā zaudējumu aprēķinu cerībā, ka izdevumu summu varēs piedzīt no vandaļiem.